Viikon ruokalista

Viikon ruokalista: Arkiruokaa astetta maukkaammin

Onko jotain kotoisan arkiruoan voittanutta? Tuskinpa. Siksi tällä viikolla kokataan parhaita arkiklassikoita sekä perinteiseen tapaan että hieman uudella tvistillä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Puolukkasurvos on pinaattilettujen luottokumppani.

Onko jotain kotoisan arkiruoan voittanutta? Tuskinpa. Siksi tällä viikolla kokataan parhaita arkiklassikoita sekä perinteiseen tapaan että hieman uudella tvistillä.

Vaikka arjen kiireen keskellä einespakettiin tarttuminen saattaakin houkuttaa, koko perheen suosikkiruoat syntyvät yllättävän vaivattomasti ja taatusti maukkaammin myös alusta alkaen itse tehtynä. Nappaa tästä koko viikoksi reseptit, joilla arjen saa maistumaan astetta herkummalta.

Maanantai

Pinaattiletut ja puolukkasurvosta

Helppo

30-60 min

Pinaattiletut on ikisuosikki ja takuuvarma hitti perheen pienimpien keskuudessa. Vaikka pienessä einesletussa toki oma viehätyksensä piileekin maukkaimmat letut syntyvät kuitenkin itse tekemällä. Tarvitset munia, maitoa, jauhoja sekä tietysti pussillisen pakastepinaattia. Parhaassa tapauksessa ainekset löytyvätkin jo valmiiksi kaapistasi, eikä kotiin tarvitse koukata kaupan kautta. Pinaattiletut maistuvat perinteiseen tapaan kirpsakan puolukkasurvoksen kanssa.

silakkapihvit ja sinappista perunasalaattia

 

Tiistai

Basilikalla täytetyt silakkapihvit ja sinappista perunasalaattia

Keskitaso

30-60 min

Silakkapihveistä joko tykkää tai sitten ei. Pestolla täytettynä niistä voi kuitenkin tulla perheen uusi arkiruokasuosikki, sillä voissa rapsakaksi paistettuna ne ovat lähes vastustamatonta herkkua. Pihvien kaverina maistuu sinappinen perunasalaatti. Sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan jo edellisenä iltana, mikäli ruoan on oltava pöydässä alta aika yksikön.

perinteinen siskonmakkarakeitto

Keskiviikko

Perinteinen siskonmakkarakeitto

Keskitaso

30-60 min

Toisinaan se iskee, nimittäin akuutti siskonmakkarakeiton himo. Ja hyvä niin, sillä runsaasti tuoreita kasviksia sisältävä soppa on paitsi herkullinen ja ravitseva, myös varsin edullinen ja maistuu myös muksuille. Perinteisessä keittopohjassa ei ole turhia kikkailtu, joten soppaan voi siskonmakkaroiden sijaan sujauttaa myös nakkeja, ruskistettua jauhelihaa tai ruodotonta kalaa.

Lindströmin pihvit kaprsiten kera

Torstai

Lindströmin pihvit kapristen kera

Keskitaso

30-60 min

Lindströminpihvit on klassikko, eikä suotta. Pirteän punaiset pihvit tuovat väriä lautaselle ja maistuvat herkulle. Näissä pihveissä kapriksia ei lisätä taikinan sekaan, vaan ne friteerataan rapsakaksi makupalaksi pihvien päälle.

makaronilaatikko kolmella juustolla

Perjantai

Makaronilaatikko kolmella juustolla

Keskitaso

30-60 min

Jätä perinteinen jauhelihapaketti tänään kaupan hyllylle ja kurvaa sen sijaan juusto-osastolle. Makaronilaatikko on monen perheen suosikki ja kolmella juustolla höystettynä myös juuston ystävän unelmien täyttymys. Cheddaria, gruyereä ja parmesaania sisältävä laatikko muhii uunissa reilussa puolessa tunnissa vastustamattomaksi perjantai-illan sulostuttajaksi.

kuskuskuorrutetut kalapuikot

Lauantai

Kuskuskuorrutetut kalapuikot

Keskitaso

30-60 min

Kalapuikot ovat herkkua ja taipuvat itse tehtyinä myös maukkaaksi viikonloppuruoaksi. Pakastesein sijaan voi mainiosti käyttää myös tuoretta kalaa, kuten lohta. Maukas panerointi puikkoihin syntyy kuskusista, joka saa makua sitruunasta ja tuoreesta tillistä. Kuskuskuorrutetut kalapuikot ovat herkkua kapris-jogurttikastikkeen ja kultaisen juuresmuusin kanssa.

jauheliharagu

Sunnuntai

Jauheliharagu

Helppo

yli 2 h

Ei viikkoa ilman jauhelihakastiketta. Koska sunnuntaina tuskin kenelläkään on kiire, arkuruokaklassikon ehtii valmistaa astetta maukkaammin. Jauheliharagu on italialainen, astetta fiinimpi versio perinteisestä arkiruokasuosikista. Koska saapasmaassa todella osataan pastakastikkeiden salat, kelpaa tätä herkkua tarjota vaikka sunnuntaivieraille. Kastikkeen sielu piilee pitkässä haudutusajassa, joka sulauttaa maut suussa sulavaksi kokonaisuudeksi. Jauheliharagu tarjotaan keitetyn pastan kera ja viimeistellään tuoreilla yrteillä sekä parmesaanijuustolla.

luumu-omenahyve

Luumu-omenahyve

Helppo

30-60 min

Kukapa ei omenahyveestä tykkäisi? Pähkinöillä ja kookoksella astetta herkummaksi jalostetun kaurakuorrutteen alle sujautetaan omenoiden lisäksi luumuja. Uunituore herkku tarjotaan tietysti vaniljajäätelön kera.

X