Hyvinvointi

Kenelle hieronta sopii ja voiko hieronnasta olla haittaa? 9 kysymystä ja vastausta hieronnasta

Hieronta rentouttaa ja poistaa stressiä, mutta aivan kaikille se ei sovi. Urheiluhieroja Aulikki Nieminen kertoo, milloin hierontaan ei kannata mennä ja kuinka usein hieronnassa kannattaa käydä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori

Hieronta rentouttaa ja poistaa stressiä, mutta kaikille se ei sovi.

Hieronta rentouttaa ja poistaa stressiä, mutta aivan kaikille se ei sovi. Urheiluhieroja Aulikki Nieminen kertoo, milloin hierontaan ei kannata mennä ja kuinka usein hieronnassa kannattaa käydä.

Perinteinen hieronta on suosittu hoito- ja rentoutumiskeino, joka poistaa stressiä ja nopeuttaa kehon palautumista urheilusta tai yksipuolisten työasentojen aiheuttamasta rasituksesta. Mutta sopiiko se kaikille, ja voiko siitä olla jopa haittaa? Urheiluhieroja Aulikki Nieminen vastasi yhdeksään kysymykseen.

1. Miksi hieronnan jälkeen pitää juoda vettä?

Kun lihas rentoutuu ja tulee elastisemmaksi, nestekierto vilkastuu. Lihakset saavat happea, kun nestekierto kuljettaa niille ravinteita. Veden juominen hieronnan jälkeen on tärkeää, jotta kuona-aineet kulkeutuvat pois kehosta.

2. Pitääkö huolestua, jos lihakset kipeytyvät hieronnan jälkeen?

Ei. Jos lihakset ovat kireät, on luonnollista, että ne kipeytyvät seuraavana päivänä hieronnasta. Yleensä kipu menee kuitenkin ohi viimeistään kahdessa päivässä, ja useimmilla asiakkailla olo on hyvä jo heti hieronnan jälkeen.

3. Saako heti hieronnan jälkeen urheilla?

Saa, mutta iso rasitus ei ole suositeltavaa. Hieronnan jälkeen olo on yleensä melko raukea eikä tunnu kaipaavan rasitusta. Esimerkiksi pilatesta voi kyllä harrastaa sekä tehdä venyttäviä liikkeitä tai käydä kevyellä lenkillä jo samana päivänä.

4. Milloin hieronta on liian rajua tai kovakouraista?

Jos lihakset ovat pahasti jumiutuneet ja kipeät, hieronta tuntuu kipuna lihaksissa. Kipuherkkyys on erittäin yksilöllinen asia, ja joillekin jo pieni kipu voi tuntua liian rankalta. Kannattaa kertoa omat tuntemuksensa jo käsittelyn aikana, niin ammattilainen hieroja osaa havaita, mikä kipu on kenellekin hyväksi ja varoa, ettei hieronta ole liian voimakasta.

5. Saako flunssaisena mennä hierontaan?

Ei. Varsinkin kuumeiselle ja tulehdussairaalle hieronta voi olla suorastaan vaarallista. Samoin krapulaisena täytyy valita joku muu rentoutuskeino.

6. Mitä hierottavan lihakset kertovat hierojalle?

Hieroja tunnistaa helposti esimerkiksi harrastaako asiakas voima- vai kestävyyslajeja. Voimailijan kovempi lihas vaatii ronskimpaa käsittelyä kuin kestävyysliikkujan joustavammat lihakset. Hieroja pystyy päättelemään lihaksistosta myös asiakkaan henkisen vireystilan, esimerkiksi kaulan ja rintakehän lihakset paljastavat stressin.

7. Kuinka usein hieronnassa voi käydä?

Rasittuneille ja kireille lihaksille suositellaan joskus useamman kerran hoitokuureja, mutta yleensä noin kerran kuukaudessa käynti riittää. Mitään haittaa tiheämmistäkään käynneistä ei ole.

8. Kenelle hieronta ei sovi?

Ammattilaisen tekemä hieronta sopii lähes kaikille terveille ihmisille, mutta jos asiakkaalla on esimerkiksi vakava, syöpä-, reuma-, iho- tai sydänsairaus, niin käsittelystä täytyy keskustella ensin hoitavan lääkärin kanssa. Hieronta ei  ole suositeltavaa kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana eikä ensimmäisinä kuukausina synnytyksen jälkeen.

9. Mitä haittaa hieronnasta voi olla?

Tavallinen painelu, koskettelu ja venyttely eivät ole perusterveelle ihmiselle vaarallista, vaikka hierojan ammattitaito olisi puutteellinenkin. Jo pelkkä kosketus tekee monille hyvää ja kotihierontakin voi olla todella rentouttavaa. Amatöörin kannattaa kuitenkin kuulostella erityisen tarkkaan hierottavan tuntemuksia: tuntuuko hyvältä, sattuuko tämä, onko näin hyvä.

 

X