Juoksija solmii kengännauhojaan.
Sopiva tavoite haastaa, mutta ei lannista.
Liikunta

Millainen juoksutavoite sopii juuri sinulle? Tee testi ja lue juoksuvalmentajien vinkit!

Juoksu kiinnostaa, mutta mikä olisi hyvä tavoite? Selvitä juoksuvalmentajien neuvoihin perustuvalla testillä, millainen olisi hyvä tavoite ja juoksuohjelma juuri sinulle.
Teksti: Viivi Aaltovesi Kuvat: iStock

Tavoite tuo usein uutta potkua harrastamiseen, ja moni treenaa juoksua tietty kilometrimäärä tai aikaraja mielessään. Parhaimmillaan tavoite saa tsemppaamaan takaisin polulle silloin, kun motivaatio tai kunto on koetuksella, ja tuottaa hurjan onnistumisen elämyksen täyttyessään. Toisaalta: liian kova juoksuohjelma voi lannistaa tai läpihuutojutuksi osoittautunut tavoite tylsistyttää.

Miten siis valita juuri itselle sopiva tavoite juoksuharrastukseen? Kysyimme asiaa Anna-lehdelle juoksuohjelmat tehneiltä juoksuvalmentajilta.

Kaikki valmentajat ovat yksimielisiä siitä, että maltti on tärkeää juoksuharrastuksessa ylipäätään, mutta myös tavoitteita asettaessa. Pohjakuntoa olennaisempia kysymyksiä ovat arjen kokonaiskuormituksen määrä ja harjoitteluun käytettävissä olevan ajan määrä.

– Ajankäyttö on aina se, mikä määrittää tavoitteet. Pienistä tavoitteista kasvaa isompia, sanoo viiden kilometrin juoksuohjelman suunnitellut Marjo Pietilä.

Kilometrit ovat sitä paitsi vain yksi näkökulma juoksuharjoitteluun.

– Tärkeää olisi oppia nauttimaan juoksemisesta niin, ettei se ole pelkkää tavoitteiden saavuttamista. Liikunnasta voi nauttia, vaikkei saavuttaisi tavoitteita, puolimaratonharjoitteluun neuvonsa antanut Jenny Vuonoranta sanoo.

Tavoite voi olla muutakin kuin kilometrejä

Minna Syvälä, joka laati Annalle kymmenen kilometrin juoksuohjelman, muistuttaa, että juoksu on pitkäjänteisyyttä vaativa kestävyyslaji. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii aikaa: suurin osa harjoittelusta täytyy malttaa tehdä peruskestävyysalueella.

Juoksutavoite voi olla helpompi saavuttaa ystävän kanssa lenkkeillen. Valitkaa yhdessä juoksuohjelma, joka sopii molemmille.

Juoksutavoite voi olla helpompi saavuttaa esimerkiksi ystävän kanssa. Valitkaa yhdessä juoksuohjelma, joka sopii molemmille.

Matkan varrella motivaatiota onkin hyvä kaivaa muualtakin kuin kilometritavoitteesta.

– Voi miettiä, motivoisiko juoksutapahtuma tai haluaisiko kokeilla poluilla juoksemista tai pidempää matkaa. Juoksemalla voi tavoitella hyvää fiilistä, parempaa jaksamista ja erilaisia reittejä, Syvälä ehdottaa.

Lue myös Kotiliedestä: Trendikäs polkujuoksu vie metsään – polkujuoksu sopii hyvin polvi- ja jalkavaivaisille, sillä metsässä juoksualusta on pehmeä

Syvälä myös kannustaa pohtimaan, toisiko kaverin kanssa juokseminen lisää intoa treeniin vai onko juuri juoksemisen tuoma oma aika se juttu, joka saa lähtemään uudestaan ja uudestaan lenkille.

Lue lisää motivaatiosta: Oletko keskeyttäjä, viivyttelijä vai lannistuja? Tunnista oma tyyppisi ja onnistu elämäntapamuutoksessa oikeanlaisen motivaation avulla 

Millainen juoksuohjelma ja -tavoite sinulle sopisi? Testaa!

Tee juoksuvalmentajien haastattelujen perusteella laadittu testi ja selvitä, millainen juoksutavoite voisi soveltua sinulle:

Kun tavoite on selvillä, ei muuta kuin juoksemaan!

X