Liikunta

Muistatko vielä piikkimaton, selättimen, vatsalihasvyön...? Nämä takavuosien keho-kapineet hautautuivat syvälle kaappiin

Löytyykö näitä kehonhuolto- ja jumppavälineitä vielä kotisi nurkista?

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock, Om-Arkisto

Ostoskanavien vatsalihasvyöt lupasivat timmin vatsan napin painalluksella.

Löytyykö näitä kehonhuolto- ja jumppavälineitä vielä kotisi nurkista?

Jumppaaminen ja kehonhuolto eivät poistu muodista, mutta välineet vaihtuvat vuosien varrella. Näitä välineitä käytetään varmasti vieläkin, mutta niillä oli myös kulta-aikansa. Mikä nostalginen jumppaväline on suosikkisi?

Vatsalihasvyö

Ostos-TV:n vatsalihasvyö lupasi upeita vatsalihaksia pelkällä paikallaan istumisella. Näitä mainoksia pyöri etenkin 1990-luvulla.

Vatsalihasvyö lähettää sähkösykäyksiä, jotka saavat lihakset supistumaan. Vyö vain puetaan päälle, käynnistetään, ja rasvan ja selluliitin on tarkoitus haihtua kuin itsestään.

jumppaväline piikkimatto
Piikkimaton päällä makaamisessa on monia terveysvaikutuksia.

Piikkimatto

Piikkimatto eli shaktimatto tuntui rantautuneen joka toiseen kotiin vuonna 2008, mutta se on kehitetty jo tuhansia vuosia aikaisemmin. Piikkimattoa käytetään muun muassa rentoutumiseen, stressinlievitykseen ja nukahtamisen helpottamiseen.

Yleisimmin matolle asetutaan makaamaan, ja alun epämukavuuden jälkeen piikkien päällä makaaminen alkaakin rentouttaa. Piikkimaton teho perustuu akupainantaan, jonka juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä.

Lue myös: Piikkimatot testissä

Kummitteleeko Selätin käyttämättömänä sängyn alla?

Selätin

Tänä päivänä Selätin voi kuulua vielä kuntosalien vakiovarustukseen, mutta 2010-luvun alussa niitä hankittiin myös koteihin jumppavälineiksi.

Litteän ja pyöreän Selättimen päälle mennään seisomaan, ja kierretään kroppaa sivuille. Selättimen tarkoituksena on vahvistaa tukilihaksia sekä tehostaa selkärangan luonnollista liikettä.

Selättimellä onnistuu myös vatsalihastreeni.

Lue myös: Korsetti kuntoon – Testissä vatsalihastreeni Selätin-laitteella

jumppaväline kipukoukku
Kipukoukulla saa itse helpotettua lihasjumeja.

Kipukoukku

Kipukoukku on suomalainen keksintö niska- ja hartiavaivoihin. Puisen koukun avulla käyttäjät voivat itse hieroa kipeitä lihaksiaan, eivätkä he tarvitse toista henkilöä avukseen.

Kipukoukkua suositeltiin kaverilta toiselle varsinkin sen hulluina vuosina 2010-luvun taitteessa.

Lue myös: Kipukoukku auttaa poistamaan niska-hartiavaivat

jumppaväline gymstick
Gymstick-jumppakepissä on vastuskuminauhat päissä.

Gymstick

Gymstick ei ole mikä tahansa jumppakeppi, vaan siinä perinteiseen jumppakeppiin yhdistyvät vastuskuminauhat. Tämän kokonaisuuden ansiosta se tekee kotitreenistä moniulotteisen.

Annassa Gymstickistä innostuttiin 2009 – “koko kuntosali samassa laitteessa”!

Päänhieroja tunnetaan myös hämähäkkinä ja antennina.
Päänhieroja tunnetaan myös hämähäkkinä ja antennina.

Päänhieroja

Kylmät väristykset kulkevat pitkin selkäpiitä, kun päävispilä tekee työtään pitkin päänahkaa.

Monen kotiin se asettui 1990-luvulla, ensin omalle yöpöydälle, ja päätyi sieltä lapsen lelukopan kautta kaapin perälle unohduksiin.

jumppaväline painohulavanne
Painohulavanne tekee treenaamisesta hauskempaa.

Painohulavanne

Hulavanne nousi suosioon ensimmäisen kerran 1950-luvulla, mutta painohulavanteesta innostuttiin vasta muutama vuosi sitten.

Painohulavanteen tarkoituksena on saada hiki pintaan ja kaventaa vyötäröä hauskalla tavalla. Varjopuolena moni sai painohulavanteesta sen suosion huipulla mojovat mustelmat.

Kotiliesi.fi: Nyt hulavanteet esiin! Vanteen pyörittäminen kaventaa vyötäröä ja vähentää vatsarasvaa jo muutamassa viikossa

Nintendo Wii -pelikonsoli
Nintendo Wii -pelikonsoli kannustaa liikkumaan kotona.

Liikuntapelit

Vuosien varrella ollaan nähty erilaisia, liikkumaan innostavia pelejä. Nintendo Wii -pelikonsoli julkaistiin vuonna 2006, ja sen avulla pelaajat pääsivät muun muassa testaamaan vuoden 2010 Vancouverin talviolympialaislajeja suoraan omissa olohuoneissaan.

Liikuttavia ovat olleet myös tanssipelit mattoineen ja liiketunnistimineen sekä lähiympäristössä liikkumaan kannustava superhitti, kännykällä pelattava Pokémon Go.

X