Ravinto

Saskatoon on oikea supermarja – 5 syytä, miksi se on hyvä lisä ruokavalioon

Saskatoon on supermarja, joka sisältää paljon hyviä ainesosia. Mustikkaa muistuttava marja edistää muun muassa suoliston hyvinvointia.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Saskatoon on terveellinen lisä esimerkiksi mehuun.

Saskatoon on supermarja, joka sisältää paljon hyviä ainesosia. Mustikkaa muistuttava marja edistää muun muassa suoliston hyvinvointia.

Saskatoon-marjalla on paljon terveydellisiä vaikutuksia. Sitä pidetään tietynlaisena superfoodina sen sisältämien hyvien ainesosien takia. Suomessa vielä harvinaisempi marja on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta ja muistuttaa ulkomuodoltaan hieman pensasmustikkaa. Suomessa saskatoon tunnetaan myös nimellä marjatuomipihlaja.

Maultaan saskatoon on makea, mutta siinä voi olla myös hieman pistävää karvasta makua. Sen vesipitoisuus on monista muista marjoista poiketen melko alhainen, joten se saattaa tuntua syödessä esimerkiksi mustikoita kuivemmalta.

Saskatoonin terveyshyödyt

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Saila Karhu kertoo saskatoonissa olevan monipuolisesti fenoliyhdisteitä, mikä tekee siitä hyvin terveellisen.

Karhu kuitenkin muistuttaa, että parhaan hyödyn marjasta saa syömällä sitä monipuolisesti muiden marjojen kanssa.

– Marjojen terveysvaikutuksia ihmisiin on tutkittu melko vähän, joten sen takia ei voi suoraan sanoa, että syömällä tätä ja tätä marjaa tapahtuu tiettyjä asioita, hän sanoo.

Saskatoon-marjoja.
Saskatoon muistuttaa ulkonäöltään hieman mustikkaa.

Kysyimme Karhulta, miksi saskatoon-marjat ovat hyvä lisä ruokavalioon.

1. Saskatoonissa on paljon hyviä ravintoarvoja

Saskatoon sisältää paljon hyviä kuituja, eri vitamiineja ja hivenaineita. Siinä on myös runsaasti antosyaaneja eli väriaineita, joita esiintyy kasveissa. Antosyaaneja pidetään terveyttä edistävinä, joten muun muassa sen vuoksi myös saskatoonilla on paljon terveyshyötyjä. Terveyden lisäksi antosyaanit antavat marjalle kauniin sinertävän värin.

2. Parantaa suoliston hyvinvointia

Sen lisäksi, että saskatoonissa on kuituja ja vitamiineja, sen on tutkittu vaikuttavan positiivisesti suoliston mikrobeihin. Esimerkiksi runsas sokerin ja rasvan syönti lisää huonojen suolistobakteerien määrää suhteessa hyviin suolistobakteereihin. Saskatoonin on huomattu eläinkokeissa vähentävän huonojen suolistobakteerien lisääntymistä.

3. Saskatoon ehkäisee tauteja

Saskatoonilla uskotaan myös olevan vähentävä vaikutus solujen hapettumiseen. Liika solujen hapettuminen voi altistaa syövälle sekä sydän- ja verisuonitaudeille ja vanhentaa elimistöä. Karhun mukaan saskatoonin ja muiden antosyaaneja sisältävien marjojen on todettu joissain tutkimuksissa estävän myös kasvaimien kasvua.

– Ei voi sanoa, että syömällä saskatoonia ei tule syöpää. Siinä on kuitenkin terveydelle edullisia yhdisteitä, jotka vähentävät riskiä saada elimistön liiallisesti hapettumisesta aiheutuvia tauteja.

4. Apua painonhallintaan

Saskatoonin on eläinkokeissa todettu vaikuttavan myönteisesti rasva-aineenvaihduntaan, mikä taas vähentää ylipainon kehittymistä. Marjalla on myös edullinen vaikutus veren sokeritasoon ja sen säätelyyn, joka taas voi vähentää riskiä sairastua diabetekseen.

5. Saskatoon sopii moneen käyttöön

Saskatoonin käyttö on monipuolista. Marja ei yleisesti aiheuta allergisia reaktioita, joten se on terveellinen lisä ruokavalioon oikeastaan kenelle tahansa. Sen hyödyt on myös helppo saada, sillä sitä ei tarvitse valmistaa ennen syömistä. Saskatoonia voi syödä mustikoiden tapaan sellaisenaan tai valmistaa mehuihin, hilloihin ja erilaisiin piirakoihin.

X