Ravinto

Parsa hillitsee hiljaista tulehdusta ja tekee sinulle monin tavoin hyvää – parsan 9 terveyshyötyä

Paitsi että parsa on herkullista, se on myös varsin terveellinen vihannes. Listasimme 9 syytä, jotka saavat sinutkin lisäämään parsan ruokavalioosi.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Parsakausi alkaa Suomessa huhtikuussa. Parsa on herkullista niin keitettynä, grillattuna kuin risoton tai piirakan joukossa.

Paitsi että parsa on herkullista, se on myös varsin terveellinen vihannes. Listasimme 9 syytä, jotka saavat sinutkin lisäämään parsan ruokavalioosi.

Parsa on maukas kevätherkku, jolla on myös lukuisia terveyshyötyjä. Listasimme 9 asiaa, joiden vuoksi parsaa kannattaa popsia.

1. Parsa on täynnä antioksidantteja

Parsa sisältää antioksidantteja, jotka auttavat kehoa pysymään hyvinvoivana. Se sisältää esimerkiksi glutationi-nimistä antioksidanttia, joka voi hidastaa ikääntymistä ja suojella ihoa auringolta ja saasteilta.

Etenkin violetti parsa on todellinen antioksidanttipakkaus, mutta myös vihreä ja valkoinen tankoparsa sisältävät runsaasti antioksidantteja.

Varo keittämästä parsaa ylikypsäksi, jotta terveysvaikukset säilyvät.

2. Parsa hillitsee hiljaista tulehdusta

Parsalla on kehon hiljasta tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia, joten se auttaa ehkäisemään sairauksia, kuten tyypin 2 diabetestä ja sydäntauteja.

3. Taistelee turvotusta vastaan

Jos kärsit turvotuksesta, parsan syöminen voi auttaa. Parsa tekee hyvää ruoansulatukselle, sillä se sisältää kuituja.

Lisäksi parsa on luonnollinen diureetti eli se auttaa poistamaan kehosta ylimääräistä nestettä ja suolaa.

4. Parsassa on folaattia

Jos syöt neljä tankoparsaa, lähes neljännes päivittäisestä folaatin tarpeestasi on täynnä. Folaatti on tärkeää erityisesti raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille, sillä se vähentää hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä.

5. Parsa on hyvä K-vitamiinin lähde

Kuten muut vihreät lehtikasvikset, myös parsa on hyvä K-vitamiinin lähde. K-vitamiini on tärkeää muun muassa veren hyytymisen ja luuston terveyden kannalta.

6. Painonhallinta helpottuu

Parsassa on vähän rasvaa ja kaloreita, mutta runsaasti kuituja. Kuidut auttavat vatsaa pysymään kylläisenä pitkään, joten parsan syönnistä voi olla apua painonhallinnassa. Ylimääräinen napostelu aterioiden välillä vähentyy, kun nälkä pysyy loitolla.

7. Parsa sisältää E-vitamiinia

E-vitamiini auttaa vahvistamaan elimistön puolustusjärjestelmää ja suojaa soluja hapettumiselta. Jos haluat lisätä parsan terveyshyötyjä, käytä sen valmistuksessa tilkka oliiviöljyä. E-vitamiin imeytyy elimistöön parhaiten, kun sen seurana on hieman rasvaa.

8. Auttaa virtsateitä

Koska parsa on diureetti, se poistaa kehosta nestettä ja lisää virtsan määrää. Tästä ominaisuudesta voi olla hyötyä virtsatietulehduksen aikana. Kun pissalla on käytävä useammin, bakteerit voivat poistua virtsateistä nopeammin.

Tiesitkö? Parsa voi muuttaa virtsan hajua, mutta se on luonnollinen reaktio, jota ei kannata säikähtää.

9. Parsa voi torjua syöpää

Parsassa on glutationi-antioksidanttia, joka voi auttaa tuhoamaan karsinogeenejä. Glutationi on tärkeää myös elimistön immuunijärjestelmälle. Näistä syistä parsa voi auttaa torjumaan syöpää.

Lähteet: Eating wellHealth, Dr. Axe

X