Terveys

Aivoverenvuoto oireili rajuna päänsärkynä – Anna, 36, ymmärsi heti, ettei kaikki ole kohdallaan: ”Kuvittelin, etteivät korkean verenpaineen riskit koskettaisi kolmekymppistä”

Lähes joka kolmas sairastuu elämänsä aikana aivoverenkiertohäiriöön. Anna Sirkiä sai kolmikymppisenä lukinkalvonalaisen verenvuodon.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Suvi Elo

Aivoverenvuodon aiheuttama päänsärky oli niin raju, että Anna Sirkiä ymmärsi heti, että jokin oli vialla.

Lähes joka kolmas sairastuu elämänsä aikana aivoverenkiertohäiriöön. Anna Sirkiä sai kolmikymppisenä lukinkalvonalaisen verenvuodon.

”Kuusi vuotta sitten kuvittelin voivani erinomaisesti. Olin aloittanut ison elämäntaparemontin muutamaa kuukautta aiemmin ja onnistunut pudottamaan melkein kymmenen kiloa painoa. Urheilin monta kertaa viikossa ja noudatin valmentajan minulle suunnittelemaa ruokavaliota.

Kesäkuisena aamuna laitoin kotona ruokaa, kun aloin yhtäkkiä kärsiä päänsärystä. Kipu oli pelottavan kova. Soitin hädissäni töissä olleelle puolisolleni, joka hälytti paikalle äitini ja isoveljeni. En ollut koskaan kärsinyt esimerkiksi migreenistä, joten ymmärsin heti, ettei kaikki ole kohdallaan.

Kun äiti ja veli saapuivat paikalle, makasin jo olohuoneen lattialla pääkivusta vaikertaen.

Paikalle hälytettiin ambulanssi, mutta sairaalaan päästyäni oireet alkoivat kipulääkkeiden vaikutuksen vuoksi helpottaa. Jatkotutkimuksia ei tehty, ja minut lähetettiin yöksi kotiin.

Kotona kipu yltyi taas, joten palasin aamulla sairaalaan. Pään magneettikuvauksessa selvisi, että aivovaltimoni seinämä oli repeytynyt ja aiheuttanut päähäni lukinkalvonalaisen verenvuodon. Ennen päivystysleikkauksen alkamista läheiseni pääsivät tervehtimään minua, sillä kyseiseen vuototyyppiin liittyy erittäin korkea kuolleisuus. Kaikki tapahtui niin nopeasti, etten onneksi itse ymmärtänyt tilanteesta paljoakaan.”

Lue myös: Aivoverenkiertohäiriö vaatii pikaista hoitoa – nämä ovat tyypilliset oireet

”Vasta kotiin päästyäni ymmärsin, kuinka huonossa kunnossa olin.”

Aivoverenkiertohäiriötä seurasi krooninen väsymysoireyhtymä

”Leikkauksen avulla vuotokohta saatiin tyrehdytettyä, mutta toipumisprosessi lähti takkuisesti käyntiin. Vain päivä leikkauksen jälkeen tunsin päässäni taas kovaa kipua. Selvisi, että minulle oli kehittynyt henkeä uhkaava aivovaltimoiden supistustila, joka pystyttiin kohdallani kuitenkin hoitamaan. Yhteensä vietin sairaalassa parin viikon pituisen jakson, josta osan aikaa minua pidettiin teho-osastolla.

Lukinkalvonalainen vuoto ei jättänyt näkyviä vammoja, mutta vasta kotiin päästyäni ymmärsin, kuinka huonossa kunnossa olin. Minulla oli voimakkaita huimaus- ja väsymysoireita, joiden vuoksi pienetkin arkiaskareet tuntuivat kohtuuttoman raskailta. Myös henkinen vointini oli heikko, sillä pelkäsin hirveästi uutta vuotoa. Onneksi puolisoni pystyi pyörittämään pikkulapsiarkea, jotta sain riittävästi lepoa.

Kului monta kuukautta, mutta väsymys ei tuntunut hellittävän. Myöhemmissä tutkimuksissa selvisi, että olin sairastunut aivoverenkiertohäiriön seurauksena krooniseen väsymysoireyhtymään. Se on toimintakykyyn ja vireystilaan vaikuttava sairaus, joka oireilee paitsi fyysisenä jaksamattomuutena, myös mielialan muutoksina ja ajattelun tahmeutena. Lääkärien mukaan on todennäköistä, että tulen kärsimään väsymyskohtauksista loppuelämäni.”

Lue myös: Krooninen väsymysoireyhtymä sairastutti Leenan – diagnoosin saaminen kesti viisi vuotta

Huoli omasta terveydestä sai Annan sairastumaan masennukseen. Psykoterapia on auttanut siihen.
Huoli omasta terveydestä sai Annan sairastumaan masennukseen. Psykoterapia on auttanut siihen.

”Päätin, ettei pelko saa hallita elämääni”

”Muutama vuosi sitten sain käyttööni alun perin muistisairauksien hoitoon tarkoitetun lääkityksen, joka lieventää väsymyskohtauksia jonkin verran. Lääkkeen avulla olen pystynyt palaamaan asiakaspalvelutyöhöni pari kertaa viikossa. Arki väsymysoireyhtymän kanssa on kuitenkin kivikkoista, sillä muutaman tunnin aamuvuorosta toipuminen kestää usein seuraavaan päivään.

Huolehdin hyvinvoinnistani lepäämällä runsaasti, syömällä tavallista kotiruokaa ja liikkumalla jaksamiseni mukaan luonnossa. Haluaisin urheilla enemmänkin, mutta kuormittava liikunta laukaisee herkästi väsymyskohtauksen.

Lääkärien mukaan olisin ehkä välttynyt aivoverenkiertohäiriöltä, jos olisin hoitanut koholla olleen verenpaineeni kuntoon. En kuitenkaan ollut syönyt työterveyslääkärin minulle määräämää verenpainelääkitystä, sillä jostain syystä kuvittelin, etteivät korkean verenpaineen riskit koskettaisi kolmekymppistä. Nykyään ajattelen tietysti ihan toisin. Käytän verenpainelääkitystä päivittäin ja olen vähentänyt suolan käyttöä huomattavasti.

Aloitin vuosi sitten psykoterapiaprosessin, sillä jatkuva huoli omasta terveydestä kuormitti minua niin paljon, että olin sairastunut masennukseen. Lukinkalvonalaisen vuodon uusiutumisriski on suuri, mutta päätin, ettei pelko saa enää hallita elämääni. Vaikeiden asioiden ja tapahtumien käsittely on vasta alussa, mutta oloni on joka päivä parempi.”

X