Ihmissuhteet

Hyvin hoidettu ero kantaa myös seuraavassa parisuhteessa – näin pariterapia voi olla hyödyksi erotilanteessa

Parisuhteen päättymisen hetkellä terapian merkitys korostuu. Ulkopuolisen kanssa keskustelu voi helpottaa matkaa kohti hyvää eroa ja uutta elämää.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Jos parisuhde halutaan päättää, eroterapia tähtää mahdollisimman hyvään vuorovaikutukseen.

Parisuhteen päättymisen hetkellä terapian merkitys korostuu. Ulkopuolisen kanssa keskustelu voi helpottaa matkaa kohti hyvää eroa ja uutta elämää.

Hyvin hoidettu ero voimaannuttaa ja auttaa toipumaan. Hyvä erokokemus kantaa parhaimmillaan läpi elämän, sillä se antaa luottamusta ja turvallisuudentunnetta tuleviinkin parisuhteisiin. Mutta miten tällaiseen ideaalitilanteeseen voisi päästä, kun tunteet myllertävät katkeruudesta helpotukseen ja takaisin? Kysyimme paripsykoterapeutilta, miten eroterapia auttaa erotilanteessa.

– Parisuhteen päättyminen on aina iso asia. Eron keskellä ei ole helppoa sanoittaa tunteitaan tai tarpeitaan. Silloin saattaa tulla sanoneeksi asioita, joita ei tarkoita. Pariterapiassa mielessä vellovia ajatuksia voidaan käsitellä turvallisesti ja ohjatusti, Terveystalon psykoterapeutti Piritta Pitkänen huomauttaa.

Lue myös: Harkitsetko eroa? Nämä asiat sinäkin haluat tietää ennen lopullista päätöstä

Eroprosessi voi edetä eri tahtiin

Terapian avulla voi myös oppia ymmärtämään toisen eroprosessia. Miksi toinen osapuoli haluaa jo laittaa asunnon myyntiin, kun itse vielä vaatisi aikaa asioiden sulatteluun, ja toisinpäin: olisi jo mukava jatkaa elämässä eteenpäin, mutta toinen tuntuu takertuvan kiinni.

– Harvoin eroprosessi etenee molemmilla aivan samaan tahtiin. Tämä voi aiheuttaa riitoja parin välille, mutta myös ahdistusta etenkin sille osapuolelle, jonka eroprosessi etenee hitaammin. Hän voi pohtia, ollaanko tässä nyt tekemässä oikeita päätöksiä.

Pariterapiassa voidaan saattaa puolisoita lähemmäksi toisiaan kompromissien keinoin, jotta molemmilla olisi hyvä tehdä eromatkaa. Terapeutti toimii tilanteessa tulkkina auttaen paria puhumaan samaa kieltä.

Lue myös: Uusi suhde eron jälkeen voi auttaa surutyössä – mutta varo äkkirakastumisen sudenkuoppia

Neuvoja muuttuneeseen vanhemmuuteen

Parisuhdeterapiaan voi toki tulla yksinkin, mutta hedelmällisempää se on erotilanteessa yhdessä. Aina toinen osapuoli ei kuitenkaan ole halukas pyytämään apua ulkopuoliselta. Asiasta on hyvä keskustella ja pyrkiä selvittämään, onko vastahankaisuuden takana esimerkiksi pelko siitä, että terapeutti olisi tilanteessa jommankumman puolella.

– Terapeutti on puolueeton asianhoitaja. Molemmille sopivaa terapeuttia kannattaa etsiä yhdessä, Pitkänen vinkkaa.

Lue myös: Kumppani ei suostu pariterapiaan? Psykologi kertoo, mistä terapiavastaisuus voi kieliä ja kuinka tilanteessa kannattaa toimia

Ulkopuolisen apu on erityisesti tarpeen silloin, kun eroon liittyy lapsia. Eroterapia voi auttaa osapuolia takaamaan lapsille hyvän elämän jatkossakin ja viestimään heille turvallisuudentunnetta. Terapeutti antaa neuvoja paitsi sujuviin huoltajuusjärjestelyihin, myös muuttuneeseen vanhemmuuteen.

– Keskeinen asia, kun parisuhdeterapiaa toiselle perustelee, on se, että jokainen perheen osapuoli ansaitsee hyvän eron ennemmin kuin elämänmittaisen kaunan ja katkeruuden.

Lue myös: Ero lapsiperheessä – miten tukea lasta ja vanhempia? 10 vinkkiä

Eroterapia voi antaa oivalluksia myös soputilanteessa

Etenkin riitaisassa erossa parisuhdeterapiasta on hyötyä. Terapiassa keskitytään tällöin erityisesti pariskunnan vuorovaikutukseen ja autetaan ylittämään kiviä, joihin on aiemmin kompasteltu.

– Riitaisassa erossa molemmat osapuolet kärsivät takuuvarmasti. Silloin fokuksen kirkastaminen on keskiössä, jotta molemmat saavat omaa hyvinvointiaan parannettua. Jos fokus on, että parisuhde halutaan päättää, tähdätään hyvään eroon ja siihen, millaisella vuorovaikutuksella asioita saadaan ratkottua parhaiten.

Lue myös: Avioero tuli yllätyksenä – näin löydät erokriisin jälkeen vahvuuden sisältäsi

Myös sopuisassa erossa pariterapia saattaa kuitenkin olla paikallaan, sillä hyväänkin eroon liittyy surua ja tunnemyllerrystä. Mallikkaasti keskusteleva pariskuntakin voi saada oivalluksia ulkopuoliselta.

– Ei siitä ainakaan haittaa ole, jos käy hyvää eroa vahvistamassa ohjatun työskentelyn äärellä.

Eroterapia räätälöidään aina yksilön tarpeiden mukaan. Alussa kuulluksi tulemisen tarve on suuri.

– Saattaa olla, että suhteen aikana on kyllä puhuttu paljon, mutta on voinut olla myös riitoja eli kuulluksi tulemisen tunne on jäänyt jalkoihin. Aluksi on käytettävä aikaa, että se kokemus tulee molemmille, mutta kyllä se lopulta löytyy, Pitkänen sanoo.

Kun molemmilla on pohjalla tunne siitä, että sai sanottua sydämellä olevat asiat ja toinen osapuoli todella kuunteli, syntyy luottamus. Se on paras perustus lähteä rakentamaan toimivaa vuorovaikutusta ja näin hyvää eroa.

X