Ihmiset ja suhteet

Tutkijatohtori Anna-Elena sai aivoverenvuodon synnytyksessä – sitten muisti kadotti kaikki numerot

Tutkijatohtori ja muusikko Anna-Elena Pääkkölä, 39, luuli pitkään, ettei voisi saada lapsia. Vuosi sitten hän sai vauvan, mutta synnytyksessä tapahtunut aivoverenvuoto vei häneltä numeromuistin ja ajantajun.

Teksti:
Anna-Liisa Hämäläinen
Kuvat:
Suvi Elo, Anna-Elena Pääkkölän kotialbumi

Anna-Elena Pääkkölä luottaa siihen, että hän toipuu ennalleen.

Tutkijatohtori ja muusikko Anna-Elena Pääkkölä, 39, luuli pitkään, ettei voisi saada lapsia. Vuosi sitten hän sai vauvan, mutta synnytyksessä tapahtunut aivoverenvuoto vei häneltä numeromuistin ja ajantajun.

Synnytyssalissa Anna-Elena Pääkkölä tunsi yhtäkkiä niskassaan valtavaa kipua. Kipu oli kovempi kuin supistukset.

Oli maaliskuu 2023. Anna-Elenan synnytys oli alkanut normaalisti, mutta vauva oli sivuttain eikä lähtenyt tulemaan ulos. Arveltiin, että Anna-Elenan niskakipu johtui jännityksestä, ja hänelle annettiin kivunlievitystä, jotta hän pystyisi lepäämään ja keräämään voimia.

Kun lapsivesi meni ja ponnistusvaihe alkoi, Anna-Elena ei saanut enää vasemmalla kädellään kiinni reidestään. Se pantiin epiduraalipuudutuksen ja muun kivunlievityksen piikkiin.

Vauva syntyi, mutta oli kokenut synnytyskanavassa kovia ja joutui tarkkailuun. John-isä juoksi vauvan perään, ja Anna-Elena jäi yksin. Kun hän lähti vessaan, hänen vasen jalkansa oli turta, ja hän käveli päin huoneessa olleita verhoja.

Anna-Elena istuutui vasemman kätensä päälle, muttei tuntenut sitä. Silloin hänen omat hälytyskellonsa alkoivat soida ja hän sanoi kätilölle, ettei tämä ollut normaalia.

Paikalle tullut lääkäri ohjasi Anna-Elenan magneettikuvaukseen, jossa selvisi, että hänellä oli aivoverenvuoto. Älä nouse missään nimessä ylös, hänelle sanottiin. Hän oli sokissa ja alkoi itkeä, minkä seurauksena hälyttimet alkoivat piipata, koska ne reagoivat pulssin nousuun. Hänen piti pysyä rauhallisena.

– Yritin pitää itseäni aktiivisesti kepeällä mielellä. John auttoi siinä kertomalla minulle höpsöjä juttuja, Anna-Elena muistelee.

Vauvan syntymä oli täynnä dramatiikkaa

Helena Margaret -nimen saanut vauva vietti tarkkailussa viisi päivää. John oli vauvan luona ja kävi välillä katsomassa puolisoaan. Aivoverenvuoto ei vaatinut leikkausta, mutta Anna-Elenaa pidettiin tarkkailussa sairaalassa kahdeksan päivää, jotta tilanne ei uusiutuisi.

Kerran päivässä vauva tuotiin tunniksi Anna-Elenan luokse, jotta tämä sai kokeilla imetystä.

Numerot katosivat muistista

Sairaalassa Anna-Elenalle sanottiin, että kahden viikon kuluttua voisi tulla ihmeparantuminen ja olo kohentua dramaattisesti. Sitä ei tullut. Hän oli äärettömän surullinen ja itki paljon.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X