Kauneus

Jos haaveenasi on kaunis iho, älä pihistele vitamiineissa – nämä vitamiinit vaikuttavat eniten ihon kuntoon ja hyvinvointiin

Vitamiinipitoisesta ruokavaliosta huolehtiminen on tärkeää myös ihon hyvinvoinnin kannalta. Iho janoaa erityisesti A-, C- ja E-vitamiineja. Asiantuntija kertoo, miten ne vaikuttavat ihoon ja mistä niitä parhaiten saa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Ravinnosta saadut vitamiinit ovat ihon keskeisin vitamiininlähde.

Vitamiinipitoisesta ruokavaliosta huolehtiminen on tärkeää myös ihon hyvinvoinnin kannalta. Iho janoaa erityisesti A-, C- ja E-vitamiineja. Asiantuntija kertoo, miten ne vaikuttavat ihoon ja mistä niitä parhaiten saa.

Monipuolinen ja ravinteikas ruokavalio vaikuttaa paitsi yleiseen terveyteen ja jaksamiseen myös ihon kuntoon ja ominaisuuksiin. Vaikka vitamiinit ja muut tehoaineet voi levittää kasvoille hoitotuotteiden muodossa, kaipaa iho vitamiineja erityisesti sisäisesti nautittuina, ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski lääkärikeskus Aavasta kertoo.

– Monipuolisesta ja kasvispainotteisesta ruokavaliosta huolehtiminen on ihon kannalta todella tärkeää, koska ravinnosta saadut vitamiinit ovat ihon keskeisin vitamiininlähde. Suurin osa iholle levitettävistä hoitotuotteista jää vaikuttamaan vain ihon pintakerroksen päällimmäiseen osaan, hän kertoo.

Lähtökohtaisesti tarvittavan määrän vitamiineja saa suositusten mukaisesta arkiravinnosta, mutta D-vitamiinia suomalaisten kannattaa syödä talvella purkista. Alhaiset D-vitamiinitasot voivat mahdollisesti pahentaa esimerkiksi atooppista ihottumaa, psoriasista ja aknea.

– Jos syö ravitsemussuositusten mukaisesti, lähes kaikkia ihon kannalta tärkeimpiä vitamiineja saa tarpeeksi arkiravinnosta. D-vitamiinilisää pimeänä vuodenaikana ja D-vitamiinitasojen mittaamista talvella ainakin kertaalleen suosittelen kaikille. Lisäksi kasvissyöjien kannattaa syödä B12-vitamiinia purkista, sillä sitä saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista.

Antioksidantit suojaavat soluja ennenaikaiselta vanhenemiselta

Iholla on erityinen rooli elimistön suojamuurina, joka taistelee jatkuvasti erilaisia ulkoisia fysikaalisia, kemiallisia sekä biologisia uhkia ja ärsykkeitä vastaan. Niihin lukeutuvat muun muassa ilmansaasteet ja auringon ultraviolettisäteily. Antioksidanttien tehtävä on suojata ihoa ulkoisen rasituksen aiheuttamilta vaurioilta.

– Ihoa rasittavista ulkoisista ärsykkeistä käytetään käsitettä oksidatiivinen stressi. Sillä on vaikutusta erilaisten ihosairauksien syntymiseen, ihon kasvainten kehittymiseen ja ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka estävät molekyylien hapettumista eli oksidaatiota.

Iho tarvitsee erityisesti niin kutsuttuja ei-entsymaattisia antioksidantteja, joihin kuuluvat esimerkiksi C- ja E-vitamiinit. Erillisistä C- ja E-vitamiinilisistä ei lähtökohtaisesti ajatella olevan iholle hyötyä.

– C-vitamiini osallistuu ihon kollageenisynteesiin eli ihon tärkeiden rakenneaineiden tuottamiseen sekä kudosten paranemiseen. E-vitamiini taas on rasvaliukoinen antioksidantti, jonka merkitys on iholle C-vitamiiniakin suurempi. Se esimerkiksi neutralisoi ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamia vapaita radikaaleja iholla. Lisäksi E-vitamiinilla ajatellaan olevan ihon lieviä aurinkovaurioita korjaava vaikutus, Kiiski kertoo.

A-vitamiini auttaa ihoa ja limakalvoja pysymään terveinä

A-vitamiinista puhutaan ihonhoidon yhteydessä paljon, eikä syyttä. Se esimerkiksi auttaa ylläpitämään ihon ja limakalvojen solujen terveyttä. A-vitamiinia käytetään myös ihoa silottavista ominaisuuksistaan tunnettujen retinoidien valmistuksessa. Retinoideja sisältävät ihonhoitotuotteet ovat tutkimusten mukaan anti-age-tuotteista tehokkaimpia, sillä retinoidit edesauttavat kollageenintuotantoa ja tasoittavat ihon pinnallisia juonteita.

– Retinoideja eli A-vitamiinijohdannaisia sisältävät anti-age-ihonhoitotuotteet voivat tutkimusten mukaan parantaa ihon rakennetta, lisätä uuden kollageenin syntyä ja tasoittaa ihon pinnallisia juonteita. Ravinnosta saatava A-vitamiini puolestaan osallistuu ihon immuunipuolustuksen ylläpitoon sekä ihon solujen kasvuun ja uusiutumiseen.

Liian vähäinen A-vitamiinin saanti voi saada ihon kuivumaan ja hilseilemään. Vaikka elimistö ei pysty valmistamaan A-vitamiinia itse, on sen varsinainen puutostila länsimaissa kuitenkin harvinainen.

B5-vitamiini auttaa tukemaan ihon kosteustasapainon ylläpitoa

Vaikka kaikilla vitamiineilla on ihon ja muun elimistömme toiminnan kannalta tärkeä tehtävänsä, ansaitsee myös B5-vitamiini eli pantoneenihappo erityismaininnan ihon kannalta hyödyllisten vitamiinien joukossa.

Elimistö tarvitsee B5-vitamiinia esimerkiksi D-vitamiinin käsittelyyn. B5-vitamiinilla tiedetään olevan ainakin ulkoisesti käytettynä myös tärkeä rooli ihon kosteustasapainon ylläpitäjänä, minkä takia se kuuluu A-, C- ja E-vitamiinien ohella tärkeimpiin ihon ennenaikaista vanhenemista ehkäiseviin vitamiineihin.

– B5-vitamiini sitoo kosteutta ihoon ja saattaa parantaa ihon läpäisyestettä, joka huononee ikääntymisen myötä.

Kiiski muistuttaa, että jokaisella vitamiinilla on sekä ihon että koko kehon kudosten terveydelle oma merkityksensä.

– Ihon terveyttä voi tukemalla voi tukea yleistä terveyttään. Lopulta yksittäiset vitamiinit ovat vain pieni osa kehomme toimintaa ja hyvinvointia.

 Asiantuntijahaastattelun lisäksi artikkelin lähteenä on käytetty Duodecim Terveyskirjastoa.

X