Koti ja sisustus

Joko olet tehnyt kodin kevätsiivouksen? 5 vinkkiä puhtaampaan kotiin

Linnut laulavat ja luonto herää eloon. Taitaa olla kevät. Listasimme 5 kätevää vinkkiä, joiden avulla kevätsiivous onnistuu varmasti.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kevät on hyvää aikaa siivota koti huolellisesti.

Linnut laulavat ja luonto herää eloon. Taitaa olla kevät. Listasimme 5 kätevää vinkkiä, joiden avulla kevätsiivous onnistuu varmasti.

Kevään saapuminen merkitsee monessa perheessä myös kodin suursiivousta. Kevätsiivous onkin loistava tilaisuus siivota nekin kodin paikat, jotka tulee putsattua harvemmin.

Esimerkiksi ikkunoiden puhdistus on hyvä tehdä keväisin, kuten myös sängyn patjan, peiton sekä tyynyjen peseminen.  Näiden vinkkien avulla kevätsiivous onnistuu takuulla.

1. Ajoita ikkunoiden peseminen oikein

Tiesitkö, että ikkunoita ei kannata pestä pahimman siitepöly- ja katupölykauden aikana? Katupöly vähenee yleensä huhtikuun loppuun mennessä, kun taas puiden, kuten lepän, siitepölykausi ajoittuu huhtikuuhun ja koivun taas toukokuun alkuun.

Ikkunoiden puhdistaminen kannattaa myös tehdä sellaisena päivänä, jolloin aurinko ei paista suoraan ikkunoihin.

Lisää ikkunanpuhdistusvinkkejä löydät täältä: Vältä turha työ ikkunanpesussa: näin peset ikkunat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä – 5 vinkkiä

2. Tuuleta verhot – vie kevätsiivous uudelle tasolle

Oletko koskaan pohtinut, tuleeko kodin verhoja pestä?

Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkun mukaan verhoja ei kannata pestä liian usein, sillä ne voivat kutistua.

Jerkku myös huomauttaa, että pesuohjeiden noudattaminen ei välttämättä takaa onnistunutta pesutulosta. Esimerkiksi auringonvalo voi haalistaa ajan kuluessa verhojen väriä sekä tehdä verhokankaasta hauraamman. Hauras kangas voi jopa rikkoutua pesun yhteydessä.

Pesun sijaan verhot kannattaakin tuulettaa ja ravistella pölyistä esimerkiksi ikkunoiden pesemisen yhteydessä.

Lue lisää: Kuinka usein verhot pitäisi pestä? Kysyimme asiantuntijoilta

3. Kevätsiivous edessä, mutta imurista lähtee paha haju? Syy voi löytyä pölypussista tai likaisesta suuttimesta 

Tympeä haju imuroidessa voi kieliä siitä, että imurin pölypussi on täynnä tai vuotanut. Pahaa hajua voivat aiheuttaa myös imurin likainen suutin tai lemmikkieläimen karvat, jotka alkavat haista pölypussissa.

Tunkkaisen imurin saa raikastettua vaihtamalla täyden pölypussin uuteen, putsaamalla pölynimurin suuttimen sekä annostelemalla uuteen pölypussiin teelusikallisen verran vaniljajauhetta.

Lue lisää: Apua, imuri haisee pahalta! 5 tehokasta keinoa raikastaa pölynimuri

Henkilö imuroi kotiaan. Kevätsiivous on hyvä tehdä perusteellisesti.
Imurin tympeä haju voi johtua esimerkiksi täydestä pölypussista.

4. Kevätsiivous on hyvä aika putsata myös patjat, tyynyt ja täkit

Vuodevaatteet kaipaavat hoitoa. Pussi -ja aluslakanat on syytä vaihtaa vähintään kerran kuukaudessa, kun taas tyynyliinat olisi hyvä vaihtaa kerran viikossa tai ainakin kahden viikon välein.

Lisäksi sängyn patja on hyvä tuulettaa ja imuroida perusteellisemman siivouksen yhteydessä. Tyynyt ja täkki kannattaa puolestaan pestä muutaman kerran vuodessa.

Lue lisää: Tiesitkö? Näin usein tyynyliinat tulisi oikeasti vaihtaa – 7 vinkkiä vuodevaatteiden hoitoon

5. Hyödynnä kevätsiivouksessa monipuolista sitruunahappoa 

Milloin viimeksi olet putsannut astianpesukoneen tai kahvinkeittimen? Oletko huomannut, että pyykinpesukone on alkanut haista tunkkaiselta? Kevätsiivous on hyvä aika myös kodinkoneiden putsaukselle.

Apteekista saatava sitruunahappo on monipuolinen ja ekologinen pesuaine, joka käy moneen eri tarkoitukseen. Sitruunahappo sopii hyvin niin tahranpoistoon, kaakeleiden putsaukseen kuin pyykinpesukoneen, kahvinkeittimen ja astianpesukoneenkin raikastamiseen.

Lisää ohjeita sitruunahapon käyttöön löydät täältä. Kurkista myös hyödylliset siivousvinkit ruokasoodan sekä sappisaippuan käyttöön.

Lue myös: 

Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

Haiseeko pesukone? Näin puhdistat pyykinpesukoneen tehokkaasti

Mäntysuopa on luontoystävällinen pesuaine, joka sopii muuhunkin kuin mattojen pesuun: 6 tapaa käyttää mäntysuopaa

X