Ruoka

Paras laskiaispulla on kuohkea ja pehmeä – näin leivot herkulliset laskiaispullat!

Laskiaispullan leivonta sopii aloittelijallekin, sillä se ei vaadi letitystä, eikä muutakaan kikkailua. Riittää, kun noudattaa muutamaa vinkkiä.
6.2.2018 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Onnistunut pulla on kuohkea ja pehmeä. Mutta miten pullan saa kuohkeaksi?

Ennen leivonnan aloittamista kannattaa lukea pullataikinan ohje huolella ja ottaa kaikki ainekset hyvissä ajoin esille huoneenlämpöön.

Huoneenlämpöiset kananmunat ja muut aineet tuottavat paremman lopputuloksen kuin suoraan jääkaapista otetut, ja esimerkiksi pehmeästä voista syntyy joustavampi taikina.

Laskiaispulla

Kannattaa tehdä mieluummin löysä kuin kova pullataikina. Löysästä taikinasta tulee kuohkeampi pulla.

Pullataikinaa on vaivattu tarpeeksi, kun taikina on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa taikinakulhon reunoista helposti. Sen jälkeen taikina kohotetaan vedottomassa, lämpimässä paikassa. Sulje ikkunat kohotuksen ajaksi ja aseta taikinakulho vaikkapa lieden viereen.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, se on valmista muotoiltavaksi. Käsittele taikinaa leivinlaudalla ja käytä apuna jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvan laudan pintaan. Jaa pullataikina paloiksi ja pyörittele pulliksi.

Anna pullien kohota lämpimässä paikassa hyvin, ainakin noin 20 minuuttia, ja voitele ne sen jälkeen kananmunalla.

Pullat paistuvat 200-asteisessa uunissa noin vartissa.  Uunien tehot vaihtelevat, joten pullien paistumista kannattaa paiston aikana tarkkailla.

laskiaispullat

Vinkki: näin teet pullataikinan
Resepti: perinteinen laskiaispulla

Täytteestä laskiaispulla tunnetaan

Leivo pellillinen pullaa ja täytä pullat eri tavoin, jokaiselle omalla lempitäytteellä. Silloin ei tarvitse kinastella, tuleeko pullan väliin mantelimassaa vai vadelmahilloa. Kun tuoreen, vastaleivotun, kuohkean pullan välissä on pumpulinpehmeää kermavaahtoa ja mieleistä täytettä, on nautinto täydellinen.

Jos kaipaat täysin uutta twistiä pullaan, voit käyttää täytteessä nutellaa, suklaamoussea tai käyttää sekä hilloa, että mantelimassaa. Kokeile erilaisia hilloja ja soseita, esimerkiksi laskiaispullaa mangotäytteellä. Kinuskin ystävä täyttää laskiaispullan toffeekastikkeella ja sujauttaa vielä väliin banaaniviipaleita.

Kermavaahdon voi säväyttää vaikkapa lakritsijauheella, vadelmahillolla, tilkalla vahvaa kahvia ja ripauksella sokeria, maustetulla tuorejuustolla, rahkalla, rouhitulla suklaalla tai nutellalla.

Laskiaispullat mangotäytteella

Resepti: laskiaispulla mangotäytteellä

Laskiaispullan uudet muodot

Ruotsalaiset ovat tehneet paitsi laskiaispullien täyttämisestä taidetta, myös kehittäneet kokonaan uudenlaisia versioita. Viime vuonna tukholmalaiskahviloissa iloiteltiin mumlanilla, munkin ja laskiaspullan yhdistelmällä sekä gremlanilla, croissantin ja laskiaispullan liitolla. Onkohan tämän vuoden hitti prinsess-semlan, prinsessaleivoksen ja pullan risteytys?

Lisää vinkkejä laskiaispullien tekoon:

Gluteeniton laskiaispulla 
Kirsikkainen laskiaiskakku 
Sitruunalla ja kookoksella maustetut laskiaispullat

Kotiliesi.fi: Laskiaiskakku kotitekoisella nutellalla

Lue myös

Suosittelemme