Ruoka

Paras laskiaispulla on kuohkea ja pehmeä – näin leivot herkulliset laskiaispullat!

Laskiaispullan leivonta sopii aloittelijallekin, sillä se ei vaadi letitystä, eikä muutakaan kikkailua. Riittää, kun noudattaa muutamaa vinkkiä.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Pullataikina ei kaipaa kananmunaa. Kun vaihdat maitotuotteet kasvipohjaisiin, sitruslaskiaispullat sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon.

Laskiaispullan leivonta sopii aloittelijallekin, sillä se ei vaadi letitystä, eikä muutakaan kikkailua. Riittää, kun noudattaa muutamaa vinkkiä.

Paras laskiaispulla haaveissa? Onnistunut pulla on kuohkea ja pehmeä. Mutta miten pullan saa kuohkeaksi?

Ennen leivonnan aloittamista kannattaa lukea pullataikinan ohje huolella ja ottaa kaikki ainekset hyvissä ajoin esille huoneenlämpöön.

Leivo elämäsi paras laskiaispulla

Huoneenlämpöiset kananmunat ja muut aineet tuottavat paremman lopputuloksen kuin suoraan jääkaapista otetut, ja esimerkiksi pehmeästä voista syntyy joustavampi taikina.

Laskiaispulla

Kannattaa tehdä mieluummin löysä kuin kova pullataikina. Löysästä taikinasta tulee kuohkeampi pulla.

Pullataikinaa on vaivattu tarpeeksi, kun taikina on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa taikinakulhon reunoista helposti. Sen jälkeen taikina kohotetaan vedottomassa, lämpimässä paikassa. Sulje ikkunat kohotuksen ajaksi ja aseta taikinakulho vaikkapa lieden viereen.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, se on valmista muotoiltavaksi. Käsittele taikinaa leivinlaudalla ja käytä apuna jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvan laudan pintaan. Jaa pullataikina paloiksi ja pyörittele pulliksi.

Anna pullien kohota lämpimässä paikassa hyvin, ainakin noin 20 minuuttia, ja voitele ne sen jälkeen kananmunalla.

Pullat paistuvat 200-asteisessa uunissa noin vartissa.  Uunien tehot vaihtelevat, joten pullien paistumista kannattaa paiston aikana tarkkailla.

laskiaispullat

Vinkki: näin teet pullataikinan
Resepti: perinteinen laskiaispulla

Paras laskiaispulla on makuasia – täyte ratkaisee

Leivo pellillinen pullaa ja täytä pullat eri tavoin, jokaiselle omalla lempitäytteellä. Silloin ei tarvitse kinastella, tuleeko pullan väliin mantelimassaa vai vadelmahilloa. Kun tuoreen, vastaleivotun, kuohkean pullan välissä on pumpulinpehmeää kermavaahtoa ja mieleistä täytettä, on nautinto täydellinen.

Jos kaipaat täysin uutta twistiä pullaan, voit käyttää täytteessä nutellaa, suklaamoussea tai käyttää sekä hilloa, että mantelimassaa. Kokeile erilaisia hilloja ja soseita, esimerkiksi laskiaispullaa mangotäytteellä. Kinuskin ystävä täyttää laskiaispullan toffeekastikkeella ja sujauttaa vielä väliin banaaniviipaleita.

Sitruunalla ja kookoksella maustetut laskiaispullat tuovat eksoottista vivahdetta perinteiseen laskiaispullakauteen.

Kermavaahdon voi säväyttää vaikkapa lakritsijauheella, vadelmahillolla, tilkalla vahvaa kahvia ja ripauksella sokeria, maustetulla tuorejuustolla, rahkalla, rouhitulla suklaalla tai nutellalla.

Laskiaispullan uudet muodot

Perinteisen laskiaispullan rinnalle syntyy lähes joka vuosi joku uusi ihanuus. Kokeile vaihteeksi laskiaisbostonkakkua tai kirsikkaista laskiaiskakkua, niistä riittää tarjottavaa isommallekin joukolle.

Laskiaisritarit hurmaavat, kuka voisi vastustaa paistettua pullaa ja kylmää jäätelöä.

Suklaiset whoopiet mukailevat laskiaispullan tuttua makumaailmaa. Rapeista kekseistä kootut laskiais­whoopiet ovat rapsakampi versio perinteisestä laskiaispullasta.

Katso myös: Gluteeniton laskiaispulla 

Kotiliesi.fi: Laskiaiskakku kotitekoisella nutellalla

X