Ruoka

Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla

Monen pullanystävän odotetuin herkkuhetki on helmikuussa koittava laskiaispullasesonki. Kokeile perinteisen laskiaispullan ohessa myös uutta: katso ohjeet, miten sekä täytteet että pullan muoto laitetaan ihanasti uusiksi!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Paras laskiaispulla on kuohkea ja pehmeä, mutta sekä täytteet että muodon voi laittaa vaikka kokonaan uusiksi.

Monen pullanystävän odotetuin herkkuhetki on helmikuussa koittava laskiaispullasesonki. Kokeile perinteisen laskiaispullan ohessa myös uutta: katso ohjeet, miten sekä täytteet että pullan muoto laitetaan ihanasti uusiksi!

Laskiaispulla koostuu yleensä kahdesta osasta: itse pullasta sekä yltäkylläisistä täytteistä. Perinteinen laskiaispulla syntyy reilusti kardemummalla maustetusta pullasta, rohkeasti erilaiset laskiaispullat taas sitruunalla, suklaalla ja eksoottisella kookoksella maustetusta pullataikinasta.

Lue myös: Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon

Jäähtynyt pulla halkaistaan ja sisään lastataan mieleisiä täytteitä. Ruotsista 1700-luvulta peräisin oleva aito ja alkuperäinen laskiaispulla sisälsi vain mantelimassaa. Kermavaahto löysi tiensä pullan väliin 1930-luvulla ja hillo tuli tutuksi vasta 1950-luvulla, kun sillä alettiin Suomessa korvata kallis ja vaikeasti saatavissa oleva mantelimassa. 

Sittemmin laskiaispullasta ja sen täytteistä on kehitetty toinen toistaan mielikuvituksellisempia variaatioita. Vuodesta 2015 lähtien ruotsalaiset ovatkin lanseeranneet joka vuosi uuden, päivitetyn version klassisesta laskiaispullasta eli semlasta. Niin täytteet kuin pullan muotokin ovat menneet täysin uusiksi. 

Perinteisen pyöreän pullan lisäksi laskiaispullasta on nähty muun muassa pitkänmallisiksi pulliksi muotoiltuja hodareita, kääräistyjä laskiaispullawrappeja, muhkeita laskiaispullakakkuja ja -pitkoja sekä prinsessakakun ja laskiaispullan hybridejä.

Täytteissä puolestaan ovat ihastuttaneet niin kinuski, banaani, marenkimuru, Nutella kuin laku ja kookoskin. Makuaineet voi sivellä pullan täytteeksi sellaisenaan tai sekoittaa kermavaahdon joukkoon. Kun on kyse laskiaispullasta, vain mielikuvitus on rajana. 

Sitruunalla ja kookoksella maustetut erilaiset laskiaispullat

Makumatka tropiikin lämpöön käy helposti, kun maustat pullataikinan inkiväärillä, sitruunalla sekä kookoksella ja sekoitat kermavaahdon joukkoon appelsiinia.

Sitruunalla ja kookoksella maustetut laskiaispullat sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon, kun vaihdat kerman kasvipohjaiseen vaihtoehtoon. Kokeile esimerkiksi kaura- tai soijavispiä.

sitruunalla ja kookoksella maustetut laskiaispullat
Pullataikina ei kaipaa kananmunaa. Kun vaihdat maitotuotteet kasvipohjaisiin, sitruslaskiaispullat sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon.

Ohje: Sitruunalla ja kookoksella maustetut laskiaispullat 

Espresso-suklaapitko 

Suklaanystävän herkkupulla valmistuu lisäämällä pullataikinaan kaakaojauhetta!

Muhkeasta, pitkon malliin leivotusta pullasta riittää syötävää isommallekin joukolle herkkusuita. Espresso-suklaapitkon täytteenä on pikakahvilla maustettua kermavaahtoa, eikä mantelimassaakaan ole unohdettu. Tässä sekin tarjoillaan tuhdin suklaisena.

Erilaiset laskiaispullat: espresso-suklaapitko toimii myös laskiaispullana.
Kahvin makuisella kermavaahdolla täytetty suklaapullapitko sopii myös laskiaiseen, jos kaipaat perinteisen laskiaispullan tilalle vaihtelua.

Ohje: Espresso-suklaapitko 

Laskiaispullat mangotäyttellä

Kiireinen leipuri oikaisee kaupan valmiilla pakastepullataikinalla. Kun uunista tulvahtaa tuoreen pullan tuoksu, ei kukaan kysele onko mutkia vedetty leipoessa hieman suoremmiksi.

Herkullista jujua täytteeseen saat maustamalla kermavaahdon mangososeella.

Laskiaispullat mangotäytteella
Pullataikinan voi poimia myös valmiina kaupan pakastealtaasta. Kun täytteenä on mangolla maustettua kermavaahtoa, on makunautinto täydellinen.

Ohje: Laskiaispullat mangotäytteellä

Kirsikkainen laskiaispullakakku 

Kirsikkaisessa laskiaiskakussa kiista hillosta ja mantelimassasta on ratkaistu raastamalla kermavaahdon joukkoon mantelimassaa ja sivelemällä pitkon väliin hilloa. Perinteisen mansikka- tai vadelmahillon sijaan laskiaispullakakkua piristää raikas kirsikkahillo.

Kun kuohkean pullapitkon välissä on sekä pumpulinpehmeää, mantelista kermavaahtoa että makeaa hilloa, on herkkuhetki vertaansa vailla. Täytetty pullapitko on näyttävä kahvipöydän tarjottava, josta jokainen voi leikata juuri haluamansa kokoisen viipaleen.

laskiaispulla
Kirsikkainen laskiaispullakakku on laskiaisen kahvipöydän hittiherkku.

Ohje: Kirsikkainen laskiaiskakku 

Korvapuustibruschetat

Todellinen herkkusuu vaihtaa perinteisen vehnäpullan kaneliseen korvapuustiin.

Korvapuustibruschetat yhdistävät köyhien ritareiden ja laskaispullan parhaat puolet. Halkaistu, parilapannulla rapeaksi paahdettu korvapuusti täytetään kermavaahdolla ja mieleisellä hillolla. Kuivakin pulla käy hyvin tähän tarkoitukseen, joten tässä täydellinen vaihtoehto myös laskiaisen jälkeiseen herkutteluun.

mansikka-korvapuustibruschetta
Unohda perinteinen vehnänisu ja kokoa laskiaispullan täytteet vaihteeksi korvapuustin väliin.

Ohje: Korvapuustibruschetat

Lue myös Kotiliesi.fi: Vegaaninen laskiaispulla – paras vegaaninen pullataikina ja veikeät vinkit täytteisiin

X