Vinkit

Kasvissyöjän blinit: parhaat vaihtoehdot mädille

Talvi on blinien aikaa ja ne maistuvat myös kasvissyöjille. Kokeile maukkaita kasvistäytteitä, jotka syntyvät muun muassa sienistä ja kurkusta.
Teksti: emmitoivonen Kuvat: Ari Heinonen, Jukka Pakarinen

Jos valmistat blinejä viikonlopun illanviettoon, kannattaa panostaa perinteisten venäläisten blinien tekemiseen. Jo edellisenä päivänä tehtävä taikina ehtii käydä rauhassa, mikä takaa blineille niille ominaisen maun. Mikäli aika on kortilla ja blininhimo iskee arkena, voit hyvin tehdä pikablinejä, joissa kohotusaineena käytetään soodaa. Blinit on helppo tehdä myös gluteenittomina.

Kuohkeat blinit

Kun sopiva blinitaikinaresepti on valittu, voi keskittyä erilaisten täytteiden miettimiseen. Perinteiset suolakurkut, smetana ja sipuli maistuvat aina. Smetanan voi tuunata värikkääksi punajuurisemtanaksi. Mädin korvikkeeksi käy hyvin useimmissa isoissa kaupoissa myytävä Cavi-art, joka valmistetaan merilevästä.

Sienisalaatti

Erilaiset tahnat ja salaatit maistuvat blinien kanssa. Sienisalaatti on tavallinen lisuke blineille. Kokeile myös omenaista sienisalaattia tai sieni-punajuurisalaattia.

Kurkkukaviaari blineille

Suolakurkut yhdistetään vahvasti venäläiseen keittiöön ja niistä syntyykin blinien seuraan herkullista kurkkukaviaaria. Tuorekurkusta syntyy täyteläinen kurkku-jogurttisalaatti, joka maistuu myös blinien kumppanina.

Pehmeistä juustoista saa helposti tehtyä pehmeän makuisia tahnoja, joita voi nauttia blinien kanssa. Esimerkiksi täyteläinen avokado-vuohenjuustotahna sopii pehmentämään blinien hapahkoa makua.

Mansikat romanovin tapaan ja blinejä

Blinit sopivat myös jälkiruoaksi. Romanovin tapaan marinoidut mansikat yhdessä rahka-kermavaahdon kanssa kruunaavat jälkkäriblinit. Kokeile myös fariinisokerilla tai hunajalla maustettua smetanaa jälkiruokablinien lisukkeena.

Katso myös:

Blinit

Blinipannu kuumaksi – poimi kuohkeiden blinien ja herkullisten lisukkeiden reseptit
Blini-ilta
Blinit tervaoluesta
Kotiliesi.fi: Blinit ja lisukkeet

X