vanilja-raparperipiirakka eli vanilja-raparperipiiras
Leivonta

Raparperipiirakassa maistuu kesä – 5 x makoisa resepti

Raparperipiirakka on alkukesän klassikkoherkku. Katso tästä parhaat piirakkareseptit.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Taas on se aika vuodesta, kun kasvimaa puskee tuoretta raparperia. Vaikka satoa saadaankin runsaasti koko kesän, vuoden ensimmäisissä raparpereissa on ihan oma taikansa. Malttamattomimmat taittavat jo sormenpaksuiset varret käyttöönsä, parhaimmillaan ne ovat hieman paksumpina. Vanhetessaan varret muuttuvat helposti puiseviksi, eikä niitä siksi kannata enää käyttää.

Sokeri tasoittaa mukavasti raparperin kirpeän hapanta makua ja siksi se onkin omimmillaan makeissa leivonnaisissa ja piirakoissa. Mikäli vanha luottoresepti on hukassa tai kaipaat vaihtelua tuttuun ja turvalliseen, kokosimme yhteen parhaat raparperipiirakkaohjeet kesäistä herkuttelua varten.

Herkullisen vanilja-raparperipiirakan täyte syntyy helposti valmiista vaniljakastikejauheesta ja mascarponejuustosta. Suloisen pehmeä täyte kesyttää happaman raparperin ja hurmaa takuulla kahvipöydässä. Piirakka on ihanaa tuoreeltaan, vielä parempaa levättyään yön jääkaapissa.

raparperikookostorttu

Trendikäs ja herkullinen kookos sopii myös raparperin kaveriksi ja tuo ripauksen eksoottisuutta kotoiseen raparperin makuun. Uunituore raparperi-kookostorttu maistuu herkulta sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera. Kokeile lisänä myös lemon curd -sitruunatahnalla maustettua turkkilaista jogurttia.

pellillinen raparperipiirakkaa

Pellillisestä raparperipiirakkaa riittää isommallekin porukalle. Perusaineksista nopeasti ja vaivatta syntyvä piirakka on oivaa tarjottavaa esimerkiksi mökkivieraille tai talkooväelle, mutta se sopii mainiosti myös herkutteluun perheen kesken.

raparperi-marenkitorttu

Pumpulin pehmeä ja kevyt marenkihuntu kruunaa makealla rapareperitahnalla täytetyn raparperi-marenkitortun. Näyttävä piirakka on hieman vaativampi valmistaa, mutta vaivannäkö palkitaan. Tällä herkulla hurmaat takuulla kesäisessä kahvipöydässä.

helppo raparperipaistos

Leipoessa ei aina tarvitse taipua suurempiin nokkeluuksiin, vaan usein helpot reseptit hurmaavat yksinkertaisuudellaan. Tämän helpon raparperipaistoksen ainekset löytyvät lähes takuuvarmasti jokaisen kaapista ja se onkin oiva valmistettava eteenkin silloin, kun makean mieliteko iskee tai yllätysvieraat koputtelevat ovella äkkiarvaamatta. Vaihtelua paistokseen saat ripauksella kanelia tai kardemummaa.

Kesä ja raparperi maistuvat myös näissä leivonnaisissa:

mehevä raparperikakku

Mehevä raparperikakku

kesäinen raparperikakku

Kesäinen raparperikakku

kevyt raparperijuustokakku

Kevyt raparperijuustokakku

Kotiliesi.fi: Raparperikeikaus

X