raparperi reseptit
Uuniraparperi ja manteli-kauramuru on ihana herkku vaniljajäätelön kera.
Ruokajutut

Raparperi hurmaa jäätelössä, fetapaistoksessa, marenkikakussa… Tässä ovat kesän ihanimmat makeat ja suolaiset raparperireseptit!

Raparperi on alkukesän suosikki. Ensimmäisistä varsista leivotaan tietysti piirakka, mutta raparperi taipuu moneen muuhunkin. Kokosimme kesän ihanimmat raparperireseptit, nappaa suosikkisi.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Raparperi on satoisa kesäherkku, jonka reseptit voivat olla suolaisia tai makeita. Parhaimmillaan puutarhan perällä kasvavasta raparperista riittää syötävää koko kesäksi.

Lue myös: Raparperipiirakassa maistuu kesä – 5 x makoisa resepti

Raparperi tunnetaan alkukesän herkkuna. Sen satokausi alkaa toukokuussa ja jatkuu koko kesän aina elo-syyskuulle asti. Varret ovat kuitenkin maukkaimmillaan alkukesästä. Mehukkaimmat raparperinvarret ovat nuoria ja napakoita, noin sormenpaksuisia. Väri voi vaihdella punaisesta vihreään. Kasvaessaan ja paksuuntuessaan varret muuttuvat puiseviksi.

Raparperin varret nykäistään maasta kevyesti varresta kiertäen, ei leikkaamalla, jotta satoa riittää koko kesäksi. Jos et käytä kaikkia varsia heti, säilytä ne jääkaapissa kelmuun tai muovipussiin käärittynä. Varret voi myös pilkkoa paloiksi ja pakastaa tai säilöä talven varalle esimerkiksi mehuna tai hillona.

Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, joten niitä ei käytetän ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa.

raparperi reseptut

Onko ihanampaa kesäherkkua kuin raparperipiirakka?

Raparperi: reseptit piirakoihin ja paistoksiin

Raparperipiirakka aloittaa kesän leivontakauden. Jos etsit ohjetta perinteiseen raparperipiirakkaan, josta riittää syötävää isolle joukolle, tartu tähän reseptiin. Pellillinen raparperipiirakkaa katoaa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa hetkessä herkuttelijoiden suihin. 

Myös tällä ohjeella leivot helposti pellillisen raparperipiirakkaa. Raparperin seurana on täytelästä vaniljakreemiä ja päällä rouskuu ihanasti granola.

Kardemumma on raparperille mahtava makupari. Lisää ripaus pullasta tuttua maustetta pohjataikinaan, levitä päälle raparperinpalat ja viimeistele muruseoksella, joka uunin lämmössä paistuu vastustamattoman rapeaksi. 

Jos kaipaat piirakkaasi kardemummaa villimpää maustajaa, kokeile earl grey -teetä. Muropohjainen piirakka pehmeällä ranskankermatäytteellä sulaa suuhun!

Vanilja-raparperipiirakka on kahvipöydän kaunistus, sillä paloitellut raparperinvarret asetellaan kauniisti vaniljaisen mascarponejuustotäytteen päälle. Tämä herkku on niin pehmeän ja lempeän makuinen, ettei välttämättä kaipaa kaverikseen edes perinteistä vaniljakastiketta.

Jos piirakan leipominen tuntuu liian vaivalloiselta, tee raparperista paistos. Helppo raparperipaistos valmistuu tutun kaura-omenapaistoksen tapaan. Kun vaihdat valkoisen sokerin ruskeaan fariinisokeriin, saat makuun herkullisen karamellimaisen makuvivahteen. 

Saat raparperipaistokseen jujua, kun lisäät kaurahiutaleiden kaveriksi kookosta. Kookos-raparpericrumble sopii erinomaisesti kiireisille herkkusuille, sillä se valmistuu puolessa tunnissa ja on parhaimmillaan uunilämpimänä vaniljajäätelön kera.

Uunissa sokerin kera makeaksi paahtuva raparperi vie kielen. Peitä pinta rapealla manteli-muruseoksella ja tarjoa jäätelön sekä kirsikoiden kera. Nam!

Raparperi: reseptit muihin makeisiin leivonnaisiin

Kun ensimmäiset raparperipiirakat on leivottu ja syöty, on muiden kesäherkkujen vuoro. Raparperi taipuu sekä näyttäviksi kakuiksi, somiksi muffinsseiksi kuin pehmeiksi pulliksikin.

Raparperikakku on alkukesän kahvipöydän komistus. Makea marenki taittaa ihanasti raparperin happamuutta. Voit hunnuttaa kakun pehmeällä marenkipilvellä tai koota raparperikakun näyttävästi rapeista marenkilevyistä. Kerrosten välissä vuorottelevat tuoreet mansikat, kermavaahto ja makeankirpsakka raparpericurd. Muistathan, että pienikin tippa keltuaista estää valkuaisten vaahdottumisen.  

Mascarpone-raparperikakku vie kielen! Raparperilla ja valkosuklaalla höystetyn kakun väliin lusikoidaan pehmeää mascarponejuustotäytettä, jonka voi aikuiseen makuun terästää tilkalla mantelilikööriä. Komea keko tuoreita marjoja ja syötäviä kukkia tekee kakusta kahvipöydän kaunottaren.

Piirakan, pullan ja kakun lisäksi raparperista valmistuu myös suloisia raparperimuffinsseja, jotka tarvittaessa taipuvat myös gluteenittomaan ruokavalioon. Jäähtyneet leivonnaiset saavat päällensä pehmeän jogurtti-kermapursotuksen ja makuparikseen tuoreita mansikoita.

Raparperi toimii myös dallaspullien täytteenä. Keitä raparpereista hillo ja rullaa sitä maitorahkan ja vaniljakastikkeen kera pullataikinan väliin. 

Vähän arkisempaan herkkuhetkeen sopii loistavasti raparperipannukakku. Tee perinteinen pannaritaikina, levitä se uunipellin päälle ja ripottele päälle paloiteltuja raparperinvarsia. Viime silaus syntyy ripauksesta fariinisokeria. Se paahtuu uunissa karamellimaiseksi ja taittaa mukavasti raparperin kirpsakkuuden. 

Raparperi sulostuttaa jälkiruoat

Raparperi ei ole vain piirakoita varten, vaan ihanat reseptit voivat sammuttaa toisenlaisen herkkuhampaan kolotuksen. Jos jauhopeukaloa ei kummemmin kutita, mutta mieli halajaa silti makeaa, tee raparperista kesäinen jäätelö, keitto tai vaikkapa klassinen kiisseli. Myös karamellisoitu raparperi on nopea ja helppo herkku, jonka resepti kannattaa napaa talteen. Voissa ja sokerissa paistettu raparperi tarjotaan lämpimänä pistaasipähkinöiden ja jäätelön kera.

Itse tehty jäätelö ei ole vain jäätelökoneen omistajien luksusjuttu, vaan kylmä kesäpäivän herkku onnistuu myös mutkia oikoen. Vaahdota kerma ja kondensoitu maito sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon itse tehty raparperihilloke. Kesäpäivän paras viilentäjä valmistuu tämän jälkeen itsekseen, tarvitset vain pakastimen.

Semifreddo on jäätelön kaltainen kylmä kesäherkku. Tässä ohjeessa se höystetään raparperilla ja pistaasipähkinöillä, jotka paritetaan pehmeän, valkosuklaalla höystetyn mascarponekerman kanssa. Saat jälkiruoasta hauskan ja näyttävän näköisen, kun kerrostat ainekset vuokaan, pakastat ja tarjoilet viipaleiksi leikattuna.

Raparperikiisseli on kesän suosikkeja, johon saa mausteilla lähes loputtomasti vaihtelua. Rohkea lisää raparperin makupariksi rosmariinia. Retroherkku maistuu aina yhtä mainiolta kermavaahtonokareen kera ja taipuu astetta juhlavammaksi mascarponekermalla viimeisteltynä. 

Mehukeitto maistuu niin jogurtin kuin puuronkin kanssa, mutta tällä ohjeella valmistat siitä astetta juhlavamman. Vaniljaisen mansikka-raparperikeiton salaisuus on nimittäin kuohuviini. Tarjoile valmis keitto esimerkiksi pannacottan kanssa.

Raparperi: Reseptit juomiin ja hilloihin 

Jos raparperi yllätti runsaudellaan ja piirakka tai toinenkin on kesän aikana syöty, raparperi kannattaa säilöä myöhempää herkuttelua varten. Keitä raparperista esimerkiksi mehua, hilloa tai siirappia, jota hyödynnät kesäisten drinkkien pohjana.

Raparperimehu on virkistävän raikas hellejuoma, joka maistuu aikuisille ja lapsille. Juoman raaka-aineet ovat yksinkertaiset: raparperinpaloja, vettä ja sokeria. Voit laimentaa juoman ennen tarjoilua tilkalla jääkylmää vettä tai kivennäisvettä. Makua mehuun saa paitsi inkiväärillä, myös mintun tai sitruunamelissan lehdillä tai parittamalla raparperin vaikkapa mansikan kanssa. 

Jos ei malta litkiä kaikkea raparperimehua sellaisenaan, pyöräytä siitä pakastemansikoiden kera virkistävä mansikka-raparperismoothie. Lisää sokeria, mikäli kaipaat juomaan makeutta.

Mehun lisäksi raparperista syntyy sokerin kera siirappia, jota voi hyödyntää esimerkiksi suosikkidrinkki mojiton pohjana. Raparperisiirappi säilyy jääkaapissa hyvänä noin kuukauden ajan.

Gin&tonic on mojiton ohella toinen klassikko, josta raparperin avulla loihdit mukavan kesäisen version. Koristele raparperi-gin&tonic mansikoilla ja tarjoa kylmänä!

Raparperihillo maistuu kakkujen kaverina, lettujen lisänä tai vaikkapa aamupuuron päällä. Yhdistä raparperin makupariksi mansikkaa tai vaikkapa sitruunaa ja vaniljaa.

Raparperi yllättää suolaisissa ruoissa

Happaman kirpsakka raparperi ei ole vain makeiden ruokien juttu, vaan reseptit voivat olla myös suolaisia. Esimerkiksi pekoni-mozzarella-raparperisalaatti sekä kinkku-raparperisalaatti ovat upea sekoitus makeaa ja suolaista. Raparperin hapokkuus toimii täydellisesti niin lempeän makuisen mozzarellan kuin suolaisen pekonin tai kinkunkin kaverina.

Ihana idea on myös keittää raparperista mausteinen salsa tai pikkelöidä raparperi ja maustaa se kesäisesti tillillä. Pikkelöity rapaperi sopii täydellisesti itse tehtyjen kalapuikkojen ja perunamuusin kylkeen, salsa ihastuttaa grillattujen possuvartaiden kanssa. 

Uunifeta on jo muutaman vuoden ajan ollut kaikkien huulilla supersuositun uunifetapastan myötä. Uunifeta sopii toki paljon muuhunkin kuin pastan sekaan. Esimerkiksi feta-raparperipaistos yhdistää trendiherkun ja kesäklassikon raikkaaksi kesäruoaksi, joka salaattipediltä tarjottuna maistuu makoisalta hyvän maalaisleivän kanssa. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Raparperin pakastaminen – säilö runsas sato helposti ja nopeasti talteen

X