Ravinto

Näin usein voit syödä herkkuja hyvällä omallatunnolla – ravitsemusterapeutti: ”Yhden karkkipäivän vaarana on, että mopo lähtee käsistä”

Herkuttelu on mukavaa – mutta sitä ei voi tehdä aivan jatkuvasti. Kysyimme ravitsemusterapeutti Petteri Lindbladilta, miten omaan herkutteluun kannattaa kiinnittää huomiota ja tarvitseeko herkuttelusta tuntea huonoa omaatuntoa.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Herkuttelu kuuluu elämään, onneksi!

Herkuttelu on mukavaa – mutta sitä ei voi tehdä aivan jatkuvasti. Kysyimme ravitsemusterapeutti Petteri Lindbladilta, miten omaan herkutteluun kannattaa kiinnittää huomiota ja tarvitseeko herkuttelusta tuntea huonoa omaatuntoa.

Karkit, keksit, jätskit, kakut… makeat herkut pyörivät monilla mielessä jopa päivittäin. Toisilla on heikkous kaikkeen suolaiseen ja rasvaiseen: sipseihin, poppareihin ja roskaruokaan.

Mutta kuinka usein herkuttelua voi harrastaa?

Kysyimme ravitsemusterapeutti Petteri Lindbladilta, mikä olisi hyvä tapa herkutella.

Miten paljon viikossa voi herkutella?

– Se riippuu täysin ihmisen painosta, liikunnan sekä lihasmassan määrästä sekä ruokavaliosta, eli kaikille sopivaa määrää ei ole mahdollista sanoa. Satakiloinen, urheilullinen mies voi herkutella enemmän kuin 50-kiloinen, vain vähän liikkuva nainen, Lindblad toteaa.

– Jokaisen täytyy etsiä itse, miten paljon kannattaa herkutella eli syödä niin sanottuja ekstroja. Jos kärsii ylipainosta, nykyisestä tasosta voisi olla hyvä laskea – jos taas treenaa paljon eikä meinaa jaksaa syödä riittävästi, voi käydä vähän useammin hampurilaisilla.

Lue myös: 8 kehon varoitusmerkkiä, joista tiedät syöväsi liikaa sokeria

Onko parempi syödä herkkuja kerran viikossa vai vähän joka päivä?

– Karkkipäivässä on vaarana, että mopo lähtee käsistä. Mutta jos syö joka päivä vähän, on siinäkin vaarana, että syö kuitenkin kerralla liikaa, Lindblad punnitsee.

Odotatko ”karkkipäivää”? Älä lataa sille liian suuria odotuksia.

– Mitään ehdotonta suuntaan tai toiseen ei voi sanoa. Kannattaa hakea sellainen kuvio, jossa omat herkuttelut pysyvät viikkoa kohden sopivalla tasolla. Tärkeintä on, ettei näännytä itseään viikolla elämällä hyvin kurinalaisesti ja sitten käännä koko hommaa ylösalaisin viikonloppuna. Kaiken perusta on riittävä, kunnollinen ruokavalio, jossa syödään täysipainoisia aterioita niin kuin aikuisen ihmisen kuuluu. Näin myöskään karkkipäivä kerran viikossa ei ole yliladattu suurilla odotuksilla, ja silloin on helpompi noudattaa kohtuutta.

Lue myös: Haluatko vähentää makean syömistä? Näin herkkulakko onnistuu

Voiko kesälomalla syödä päivittäin jäätelön hyvällä omallatunnolla?

– Edelleen jokaisen tulee hakea sopiva taso jäätelölle ja muille ekstroille ruokavaliossaan.

– Jos pyöräilee joka päivä 30 kilometriä, voi todennäköisesti napata lenkin päätteeksi tuutin jos toisenkin. Jos taas tekee toimistotyötä ja fyysinen aktiivisuus on nollassa, jäätelö päivässä pitää luut piilossa, Lindblad kuvailee.

”Jäätelö päivässä pitää luut piilossa.”

Poden välillä huonoa omaatuntoa herkuttelustani – onko siihen syytä?

– Herkuttelusta tai mistään muustakaan syömisestä ei koskaan saisi potea huonoa omaatuntoa. Herkut kuuluvat elämään, eikä herkuttelu tee kenestäkään huonoa ihmistä, Lindblad toteaa.

”Herkut kuuluvat elämään, eikä herkuttelu tee kenestäkään huonoa ihmistä.”

– Jos tuntuu, että herkuttelee liikaa, kannattaa miettiä, onko elämä kokonaisuutena tasapainossa: onko ateriarytmi hyvä ja syökö riittävästi kunnon perusruokaa. Liian vähäinen syöminen ajaa herkuttelemaan liikaa. Myös tylsistyneenä, surullisena tai uupuneena voi olla vaikeaa vastustaa herkkuja.

Lue myös: Tunnesyömisen 7 syytä – Tämän takia sorrumme liialliseen herkutteluun

X