Ravinto

Näin usein voit syödä herkkuja hyvällä omallatunnolla – ravitsemusterapeutti: ”Yhden karkkipäivän vaarana on, että mopo lähtee käsistä”

Herkuttelu on mukavaa – mutta sitä ei voi tehdä aivan jatkuvasti. Kysyimme ravitsemusterapeutti Petteri Lindbladilta, miten omaan herkutteluun kannattaa kiinnittää huomiota ja tarvitseeko herkuttelusta tuntea huonoa omaatuntoa.
Teksti: Kia Toivanen Kuvat: iStock

Karkit, keksit, jätskit, kakut… makeat herkut pyörivät monilla mielessä jopa päivittäin. Toisilla on heikkous kaikkeen suolaiseen ja rasvaiseen: sipseihin, poppareihin ja roskaruokaan.

Mutta kuinka usein herkuttelua voi harrastaa?

Kysyimme ravitsemusterapeutti Petteri Lindbladilta, mikä olisi hyvä tapa herkutella.

Miten paljon viikossa voi herkutella?

– Se riippuu täysin ihmisen painosta, liikunnan sekä lihasmassan määrästä sekä ruokavaliosta, eli kaikille sopivaa määrää ei ole mahdollista sanoa. Satakiloinen, urheilullinen mies voi herkutella enemmän kuin 50-kiloinen, vain vähän liikkuva nainen, Lindblad toteaa.

– Jokaisen täytyy etsiä itse, miten paljon kannattaa herkutella eli syödä niin sanottuja ekstroja. Jos kärsii ylipainosta, nykyisestä tasosta voisi olla hyvä laskea – jos taas treenaa paljon eikä meinaa jaksaa syödä riittävästi, voi käydä vähän useammin hampurilaisilla.

Lue myös: 8 kehon varoitusmerkkiä, joista tiedät syöväsi liikaa sokeria

Onko parempi syödä herkkuja kerran viikossa vai vähän joka päivä?

– Karkkipäivässä on vaarana, että mopo lähtee käsistä. Mutta jos syö joka päivä vähän, on siinäkin vaarana, että syö kuitenkin kerralla liikaa, Lindblad punnitsee.

Odotatko ”karkkipäivää”? Älä lataa sille liian suuria odotuksia.

– Mitään ehdotonta suuntaan tai toiseen ei voi sanoa. Kannattaa hakea sellainen kuvio, jossa omat herkuttelut pysyvät viikkoa kohden sopivalla tasolla. Tärkeintä on, ettei näännytä itseään viikolla elämällä hyvin kurinalaisesti ja sitten käännä koko hommaa ylösalaisin viikonloppuna. Kaiken perusta on riittävä, kunnollinen ruokavalio, jossa syödään täysipainoisia aterioita niin kuin aikuisen ihmisen kuuluu. Näin myöskään karkkipäivä kerran viikossa ei ole yliladattu suurilla odotuksilla, ja silloin on helpompi noudattaa kohtuutta.

Lue myös: Haluatko vähentää makean syömistä? Näin herkkulakko onnistuu

Voiko kesälomalla syödä päivittäin jäätelön hyvällä omallatunnolla?

– Edelleen jokaisen tulee hakea sopiva taso jäätelölle ja muille ekstroille ruokavaliossaan.

– Jos pyöräilee joka päivä 30 kilometriä, voi todennäköisesti napata lenkin päätteeksi tuutin jos toisenkin. Jos taas tekee toimistotyötä ja fyysinen aktiivisuus on nollassa, jäätelö päivässä pitää luut piilossa, Lindblad kuvailee.

”Jäätelö päivässä pitää luut piilossa.”

Poden välillä huonoa omaatuntoa herkuttelustani – onko siihen syytä?

– Herkuttelusta tai mistään muustakaan syömisestä ei koskaan saisi potea huonoa omaatuntoa. Herkut kuuluvat elämään, eikä herkuttelu tee kenestäkään huonoa ihmistä, Lindblad toteaa.

”Herkut kuuluvat elämään, eikä herkuttelu tee kenestäkään huonoa ihmistä.”

– Jos tuntuu, että herkuttelee liikaa, kannattaa miettiä, onko elämä kokonaisuutena tasapainossa: onko ateriarytmi hyvä ja syökö riittävästi kunnon perusruokaa. Liian vähäinen syöminen ajaa herkuttelemaan liikaa. Myös tylsistyneenä, surullisena tai uupuneena voi olla vaikeaa vastustaa herkkuja.

Herkuttelu ei kerro huonosta itsekurista

Laillistettu ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad korostaa, että herkuttelu kuuluu elämään, eikä siitä saisi soimata itseään. Jos tuntee herkuttelevansa liikaa, löytyy siihen yleensä jokin syy: esimerkiksi toimettomuus, väsymys tai mielihyvän tarve.

– Jos syö joka ilta levyn suklaata, ei se tarkoita, että olisi huono ihminen vailla itsekuria. Voi olla, että elämässä on vaikea vaihe meneillään ja ihminen hakee hyviä fiiliksiä sekä tukea makeasta, Lindblad sanoo.

Mieliteko voi laantua jo sillä, että alkaa syödä oikeaa, kunnollista ruokaa riittävästi. Oman syömisen kokonaiskuvion voi saada kuntoon myös ravitsemusterapeutin avulla.

– Ylipaino tai liiallinen herkuttelu ei juuri koskaan johdu huonosta itsekurista. Olen nähnyt monia asian kanssa ponnistelevia ihmisiä, jotka ovat henkisesti todella lujia: en koskaan uskaltaisi sanoa, että heillä on heikko itsekuri.

Lue myös: Tunnesyömisen 7 syytä – Tämän takia sorrumme liialliseen herkutteluun

X