Ihmissuhteet

Haluatko muuttaa kumppaniasi? Kysy ensin itseltäsi nämä kysymykset

Asiantuntijan mukaan on inhimillistä haluta muuttaa kumppanissa joitain asioita. Halusta muuttaa kumppania voi kuitenkin tulla ongelma, joka vaatii työstämistä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ongelmaksi yltyvä halu muuttaa kumppania kielii asiantuntijan mukaan yleensä ongelmista suhteessa.

Asiantuntijan mukaan on inhimillistä haluta muuttaa kumppanissa joitain asioita. Halusta muuttaa kumppania voi kuitenkin tulla ongelma, joka vaatii työstämistä.

Älä kerro puujalkavitsejä, laita toinen paita päälle ja opettele muistamaan sukulaistemme syntymäpäivät! Oletko joskus toivonut, että voisit muuttaa joitain asioita kumppanissasi? Mikäli vastasit kyllä, kuulut todennäköisesti enemmistöön.

– On hyvin inhimillistä toivoa, että voisi muuttaa jotain toisessa: ystävässä, työkaverissa tai kumppanissa. Harvassa ovat ne parisuhteet, jossa halua muuttaa toista ei ole ikinä lainkaan, sanoo seksuaali- ja pariterapeutti Jouni Pölönen Mehiläisestä.

Halu muuttaa kumppania voi muuttua ongelmaksi

Pölösen mukaan halu muuttaa toista voi kummuta hyvin erilaisista asioista, turhamaisuudesta toisesta huolehtimiseen ja hänelle parhaan haluamiseen.

– Normaaliksi laskettava halu muuttaa toista on ohimenevää ja ajoittaista. Jos sen sijaan halu muuttaa toista on jatkuvasti läsnä ja se alkaa ohjata kohtuuttomasti parisuhdetta ja pariskunnan eri osapuolia, se muuttuu normaalista asiasta ongelmaksi. Pahimmillaan halusta muuttaa toista voi tulla pakkomielle tai päähänpinttymä, Pölönen sanoo.

”Pahimmillaan halusta muuttaa toista voi tulla pakkomielle tai päähänpinttymä.”

Ongelmaksi yltyvä halu muuttaa kumppania kielii Pölösen mukaan yleensä ongelmista suhteessa.

– Jos parisuhteen toinen osapuoli haluaa koko ajan muuttaa kumppaniaan, parin peruskommunikaatio tai henkinen tunneyhteys tuskin on kovin hyvä, saati että kumppanin arvostus olisi parisuhteessa läsnä. Muutosta haluava saattaa pitää kumppaniaan itsestäänselvyytenä. Parisuhde, jossa toista arvostetaan, kuunnellaan, rakastetaan ja jossa toisesta välitetään aidosti sekä vastuu kannetaan yhdessä, on harvoin sellainen, jossa halu muuttaa toista kasvaa suureksi ongelmaksi.

Rakastavassa ja tasapainoisessa suhteessa halu muuttaa toista kasvaa harvoin suureksi ongelmaksi.
Rakastavassa ja tasapainoisessa suhteessa halu muuttaa toista kasvaa harvoin suureksi ongelmaksi.

Harkitse muutosta tarkkaan

Mihin pisteeseen asti kumppanin on suostuttava toisen pyyntöihin? Jos parisuhteessa on kaikki hyvin, pyyntö ei tunnu kohtuuttomalta sen mielestä, jolle pyyntö esitetään, voi pyyntöön suostumista harkita.

– Tällaisessa tilanteessa voi miettiä, voisiko asiaan suhtautua myös huumorillakin ja harkita pyyntöön suostumista. Onnellisessa suhteessa myönnytyksiä voidaan tehdä kumpaankin suuntaan.

Jos taas pyynnöt ovat sellaisia, että niiden takia toisen olisi muutettava omaa persoonaansa ja luontaista toimintaansa, Pölönen ei suosittele pyyntöihin suostumista. Esimerkiksi sosiaalinen kumppani ei voi vaatia, että toinenkin alkaa sosiaaliseksi perhoseksi, jos tämä viihtyy mieluummin pienemmän ystäväpiirin tapahtumissa. Silloin tällöin isoihin juhliin lähtemisestä yhdessä voidaan toki sopia, mutta kummankin toiveet on otettava huomioon.

– Pakon sanelemana ja pitkin hampain ei kannata lähteä itseään muuttamaan. Yleensä näin toimiessa käy niin, että tilanne helpottaa hetkeksi, mutta pinnan alla kytevät ongelmat, tai parin tunnetason kohtaamattomuus, eivät poistu minnekään. Luultavasti vaatimuksia tulee vain lisää.

Lue myös:

Voiko kumppania yrittää muuttaa? Psykoterapeutti vastaa

Saako puolison ulkonäköön koskaan puuttua? Pariterapeutti kertoo pelisäännöt

Saako lihomisesta sanoa? Näin kumppanin painonnousuun pitäisi reagoida

X