Kuva pieneltä parvekkeelta, joka on sisustettu viherkasveilla.
Parvekkeen sisustaminen onnistuu, vaikka tilaa olisi vain rajallisesti.
Koti ja sisustus

Loihdi upea parvekepuutarha! Puutarhuri kertoo, miten saat pienenkin parvekkeen muuttumaan kauniiksi viherkeitaaksi

Kevään lähestyessä parvekkeen sisustaminen on jälleen ajankohtainen aihe. Kukkien ja viherkasvien avulla pieneenkin tilaan saa helposti loihdittua piristystä. Kysyimme asiantuntijalta, mihin parvekepuutarhan rakentamisessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota.
Teksti: Janna Nousiainen Kuvat: iStock

Kevät on hyvä aika aloittaa parvekkeen sisustaminen. Liian innokas ei kuitenkaan kannata olla, ja etenkin keväällä lämpötilaa on hyvä tarkkailla ennen kukkien ja viherasvien istutuksen aloittamista.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että parvekkeen keskilämpötilan pitäisi olla yli kymmenen astetta, silloin lähes kaikki kukat viihtyvät, puutarhuri ja Kauppapuutarhaliiton viestinnän asiantuntija Laura Kanerva kertoo.

Oikea aika istuttaa on yleensä silloin, kun kasvit ilmestyvät kauppoihin. Orvokkien istuttamisen voi aloittaa jo pääsiäisen jälkeen, sillä ne kestävät muutaman asteen pakkastakin. Suurin kesäkukkakausi käynnistyy vapun tienoilla.

– Yleensä kauden alku on hyvää aikaa istuttaa. Silloin kasvit juurtuvat hyvin ja kukkivat koko kesän, Kanerva neuvoo.

Lue myös: Kuivakukat ovat kestävä tapa kaunistaa kotia – näin kuivatat ja sidot kauniin kimpun itse

Parvekkeen sisustaminen istutuksien avulla

Oli parvekkeesi sitten pieni tai suuri, saa sinne halutessaan luotua ihanan puutarhan. Tärkeintä parvekkeen sisustamisessa on olosuhteiden huomioiminen.

Ensin kannattaa miettiä, kuinka innokas on hoitamaan kasveja. Helppoutta etsivän ei kannata valita kasveja, jotka vaativat esimerkiksi ahkeraa nyppimistä.

– Oma tyyli ja rento tekeminen toimivat parvekkeen sisustamisessa aina. Tärkeää on, että parveke tai piha on henkilön itsensä näköinen ja siellä viihtyy.

Lisäksi on hyvä miettiä, millaiset valo-olosuhteet parvekkeella vallitsevat: osoittaako parveke etelään, pohjoiseen, itään vai länteen? Osa kasveista ei pärjää paahteessa, osa taas ei siedä varjoa.

– Paahteiselle, etelän suuntaan olevalle parvekkeelle sopivat esimerkiksi pelargonit ja marketat. Vähän varjoiselle parvekkeelle sopivat esimerkiksi hortensia tai ahkeraliisa, Kanerva kertoo.

Ilmansuunnan lisäksi on hyvä kartoittaa, onko parvekkeen edessä isoja puita tai kerrostaloja, jotka varjostaisivat parveketta.

Oman parvekkeen tai pihan olosuhteita kannattaa tarkkailla heti kevään alussa, jo ennen kuin suuntaa kukkakauppaan.

– Hyvä tapa on juoda iltapäiväkahvit pihalla ja seurata, millainen valo omalla parvekkeella tai pihalla on. Se helpottaa kasvien valintaa huomattavasti.

Parvekkeen sisustamisessa vain mielikuvitus on rajana

Parvekkeen sisustaminen onnistuu myös pieneen tilaan, vaikka se voikin vaatia pientä kikkailua. Todella pieneen tilaan ei välttämättä kannata valita esimerkiksi isoa hortensiaa, vaan esimerkiksi pystysuuntaan kasvava pelargoni tai neilikka mahtuvat paremmin pienellekin parvekkeelle.

– Toki, jos haluaa juuri hortensian, niin pieniäkin yksilöitä löytyy. Yleisesti kaikki kesäkukat mahtuvat kaikenkokoisille parvekkeille todella nätisti. Kyse on siitä, miten kukat asettelee ja millaisiin ruukkuihin ne istuttaa.

Pienessä tilassa kannattaa hyödyntää eri tasoja

Parvekepuutarhan luominen voi vaatia mielikuvitusta, jos tilaa on rajallisesti. Silloin sisustuksessa kannattaakin hyödyntää eri tasoja.

– Kaikkea ei tarvitse laittaa välttämättä samalle hyllylle, vaan kasveja voi laittaa eri tasoille. Jos on mahdollisuus ripustaa esimerkiksi amppeleita, se luo tilan tuntua ja pieneenkin tilaan saa enemmän kasveja.

Kuva pienestä parvekepöydästä, jonka ympärillä on kasveja eri tasoilla. Parvekkeen sisustaminen on usein luovaa puuhaa.

Parvekkeen sisustaminen on luovaa puuhaa. Eri tasoja hyödyntämällä saa tilan tuntua.

Eri tasoja kannattaa hyödyntää myös, jos valo osuu tilaan epätasaisesti. Puolivaloisan parvekkeen aurinkoiseen yläosaan kannattaa ripustaa kasveja, jotka kestävät kovaakin paahdetta. Varjoisaan alaosaan taas voi sijoittaa niitä kasveja, jotka tykkäävät enemmän varjosta.

Pihan sisustamisessa samat säännöt

Oli piha sitten pieni tai suuri, pätevät siihen samat säännöt kuin parvekkeenkin kanssa. Pihassakin tärkeintä on ottaa huomioon vallitseva valo. Kasveille sillä ei ole väliä, mihin vuorokaudenaikaan päivästä aurinko paistaa. Olennaisempaa on kuumuus ja se, kuinka pitkään aurinko paistaa.

Pihalla etuna on mahdollisuus istuttaa kasveja suoraan maahan. Pihalla sisustuksen kanssa voi leikkiä enemmän eri vaihtoehdoilla, sillä osan kasveista voi istuttaa ihaniin ruukkuihin ja osasta voi luoda maahan näyttävän kukkapenkin.

– Pihalla kasveja voi ripustaa vaikka vahvojen hedelmäpuiden oksille, Kanerva vinkkaa.

Parvekkeen sisustaminen kasveilla – näin teet istutuksen oikein

1. Valitse oikea ruukku

Ruukun tulisi olla muutaman sentin isompi kuin muoviruukun, jossa kasvi on ostettu. Liian isossa ruukussa kasvi käyttää turhaan energiaa juuriston kasvattamiseen kukkien kasvattamisen sijaan.

2. Parvekkeen sisustaminen on myös hygieniasta huolehtimista 

Myös kasvit hyötyvät hyvästä hygieniasta, joten aloita istuttaminen puhtailla astioilla. Ruukut ja parvekelaatikot voi pestä ennen istutusta, jotta mahdolliset kasvitautien aiheuttajat pyyhkiytyvät pois.

3. Jätä ilmatasku

Umpinaisen ruukun tai parvekelaatikon pohjalle kannattaa laittaa esimerkiksi pieni määrä lekasoraa. Sen ansiosta ruukun pohjalle tulee ilmatasku. Soraa tai vastaavaa ei tarvitse laittaa, mikäli ruukun pohjassa on valmiiksi reikä. Tärkeintä on, että vesi ei jää seisomaan ruukunpohjalle tai aluslautaselle paria tuntia pidemmäksi aikaa. Seisova vesi hukuttaa juuret.

4. Istuta multa tasaisesti

Istuttaessa kiinnitä huomiota siihen, ettei kasvi jää kuopalle ruukun tai laatikon keskelle. Veden on levityttävä tasaisesti ruukkuun eikä kasvin tyveen, sillä tyvi mädäntyy helposti.

5. Istuta kosteaan multaan

Multa menee kastuessaan kasaan, joten istutus kannattaa tehdä kostealla, mutta ei märällä mullalla. Kuivan mullan kanssa multaa tulee laitettua helpommin väärä määrä. Älä turhaan tiivistä multaa liikaa, ilmavuus on hyväksi juurille.

X