Ruoka

Joulukinkun jämät – näin hyödynnät kinkunrippeet herkullisiin piirakoihin, munakkaisiin ja leipien täytteisiin

Joulukinkun jämät ja niiden hyödyntäminen saattavat aiheuttaa päänvaivaa, sillä suuresta joulukinkusta jää helposti syötävää välipäivillekin. Mihin kaikkeen rippeet oikein keksisi hyödyntää?

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Hyödynnä joulukinkun jämät esimerkiksi munakkaaseen.

Joulukinkun jämät ja niiden hyödyntäminen saattavat aiheuttaa päänvaivaa, sillä suuresta joulukinkusta jää helposti syötävää välipäivillekin. Mihin kaikkeen rippeet oikein keksisi hyödyntää?

Odottaako jääkaapissa joulukinkun jämät? Et taatusti ole ainoa.

Joulukinkku on herkkua sellaisenaan, mutta parin tarjoilukerran jälkeen makunystyrät kaipaavat jo aivan uudenlaisia makuseikkailuita. 

Ylijäänyttä kinkkua ei kannata missään nimessä heittää hukkaan, sillä joulukinkun tähteet on helppo hyödyntää erilaisissa ruoissa, jotka maistuvat varmasti tuttujen ja turvallisten jouluruokien jälkeen. Kinkkukiusaukset ja pizzat ovat klassiset ruoat, joihin kinkun jämät saa upotettua, mutta saisiko kinkusta muutakin? 

Upota kinkun rippeet perinteisiin kotiruokiin

Kun on muutaman päivän syönyt jouluruokia vatsansa pullolleen, tekevät perinteiset kotiruoat jälleen kauppansa. Upota kinkun jämät makaronilaatikkoon tai munakasrullan täytteeksi. 

Uuniperunaa kotoisampaa kotiruokaa saa hakea. Joulukinkun jämät taas sopivat uuniperunan täytteeksi paremmin kuin hyvin. Kermaviilipohjaiseen kastikkeeseen voi kinkun kaveriksi sujauttaa myös kovaksi keitettyjä kananmuna ja kurkkusalaattia. Hienonnettu punasipuli sekä tilkka chilitahnaa tuovat täytteeseen särmää.

Kinkkukiusaus on suosikki, jonka pikaversio valmistuu näppärästi uunin sijaan myös pannulla. Rikasta kiusausta raastamalla joukkoon kesäkurpitsaa, porkkanaa tai vaikka bataattia. Mausta tulee täyteläinen ja yrttisen maukas, kun viimeistelet kiusauksen lopuksi pestolla.

Leivo joulukinkun jämät piirakkaan tai pannariin

Joulukinkun jämät voi upottaa myös suolaisiin leivonnaisiin, jotka maistuvat välipäivinä tai vaikka uuden vuoden tarjottavina. Quiche Lorraine eli ranskalainen kinkkupiirakka on suolaisten piirakoiden aatelia. Sen rapea pohja ja suussa sulavan mehevä täyte loihtivat piirakasta vastustamattoman.

Vähän arkisempi tarjottava on vihannes-kinkkupannukakku, johon saa kinkun rippeiden lisäksi mukavasti uppoamaan myös juustotarjottimelta tähteelle jääneitä juustonkannikoita. Suolainen pannari on maukas väli- tai iltapala, mutta se sopii myös lounaaksi raikkaan salaatin kera.

Sujauta joulukinkun jämät leipien täytteeksi

Pieneen suolaisen mielitekoon voi kinkun rippeistä valmistaa myös lämpimiä voileipiä. Kinkku ja ananas ovat pizzan päällä klassinen parivaljakko, mutta yhtä hyvin kaksikon voi sujauttaa myös lämppäreiden täytteeksi. Valitse pohjaksi isoja paahtoleipiä ja kruunaa leivät muhkealla juustokuorrutteella. 

Lämpimäksi pikkupurtavaksi tai vaikkapa yöpalaksi sopii klassinen Croque Monsieur -leipä. Tämä mainio toast pitää sisällään kinkkua, maistuvaa juustoa ja sipaisun voita sekä dijoninsinappia. 

Tuplapaahdetut ja gratinoidut lämpimät leivät täytetään kinkulla ja juustolla. Gratinoidut toastit ovat ruokaisaa ja helposti syötävää välipäivien leffaevästä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Jouluruokien jämät uusiokäyttöön – kokosimme herkullisimmat ideat tähteiden ja rippeiden hyödyntämiseen

X