Ruoka

Parsakaali taipuu moneen – katso parhaat parsakaalireseptit

Parsakaali on jokaisen terveystietoisen ruokalijan suosikki. Hyvän makunsa lisäksi parsakaalista saa kosolti vitamiineja, ravintokuitua sekä proteiinia.  Sitä kannattaa sujauttaa erilaisiin ruokiin. Kokosimme tähän parhaat parskaaalireseptimme.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Otavamedia

Parsakaali eli broccoli muuntuu moneksi.

Parsakaali on jokaisen terveystietoisen ruokalijan suosikki. Hyvän makunsa lisäksi parsakaalista saa kosolti vitamiineja, ravintokuitua sekä proteiinia.  Sitä kannattaa sujauttaa erilaisiin ruokiin. Kokosimme tähän parhaat parskaaalireseptimme.

Parsakaali on parhaimmillaan silloin, kun kukintojen nuput ovat vielä pienet eikä terälehtien keltainen väri näy. Parsakaalissa on runsaasti valkuaisaineita, A- ja C-vitamiinia. Sitä voi käyttää liha-tai kalaruokien lisukkeena, gratiineissa, kinkku-juustokastikkeella kuorrutettuna tai siitä voi tehdä keiton.

Parsakaalilla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä varsinaisen parsan kanssa. Se on kehittynyt Välimeren seudulla kasvavasta villikaalista. Parsakaalista käytetään vihreä, nuppuasteella oleva kukinto mehevine varsineen.

Parsakaali sujahtaa pastan  joukkoon

Parsakaali sopii loistavasti pastaan. Hurmaava cheddarpasta syntyy vain kolmesta raaka-aineesta ja valmistuu hetkessä. Tarvitset  pastan lisäksi parsakaalinkukintoja, cheddar-juustoa ja tilkan kermaa.

Manteleista, parsakaalista ja  basilikasta hetkessä surrautettu pesto sisältää reippaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Tarjoile parsakaalipesto tumman pastan kanssa.

Parsakaalikeitto maistuu lounaalla

Parsakaalista, perunasta ja pinaatista syntyy hetkessä ihanan samettinen sosekeitto. Voit täydentää keiton vielä nokareella maustamatonta jogurttia ja nauttia sen paahdettujen ruisleipäpalojen kanssa.

Kylmä parsakaalikeitto maistuu kesäpäivänä. Se tarjoillaan Teresa Välimäen tapaan kuminajogurtin kanssa.

Parsakaali mehevöittää suolaiset piirakat ja paistokset

Parskaali tuo suolaisiin piirakoihin paitsi väriä myös mehevyyttä ja makua. Parsakaalin makupareiksi piirakoissa sopivat mainiosti erilaiset juustot, kuten feta, parmesaani tai mozzarella.

Käytä parsakaalia monipuolisesti lisukkeena

Uunissa gratinotuna, terveellisesti höyrytettynä, grillattuna, eri tavoin maustettuna – parsakaali todellakin taipuu moneen ja maistuu niin kasvis-, kala- ja liharuokien kanssa.

Parsakaali höystää salaatit

Pastasalaatti saa ihanan maun parskaalista. pinaatista, valkosipulista ja granaattiomenan siemenistä. Jos haluat pastasalaatista vielä ruokaisamman lisää salaattiin paistettua tai grillattua broileria.

Kevyt salaatti syntyy kvinoasta, kikherneistä ja parsakaalista. Currylla maustettu jogurttikastike viimeistelee tämän maukkaan salaatin.

Paahdettu kasvissalaatti kootaan parsasta, broccolinista eli varsiparsakaalista ja pikkuporkkanoista. Pehmeä vuohenjuustokastke kruunaa kokonaisuuden.

Lue myös Kotiliesi.fi:  Mitä eroa on varsiparsakaalilla ja parsakaalilla? Näin valloittavia vihanneksia kannattaa käyttää keittiössä

 

 

X