Ruokajutut

Itse tehty granola on arjen helppoa luksusta – näiden vinkkien avulla voit muunnella perusohjetta makusi mukaan

Granola on herkku, jonka ohje muuntuu helposti moneksi pienellä vaihtelulla. Granola eli muromysli on rapeaa, rouskuvaa ja kerrassaan koukuttavaa. Itse tehty granola valmistuu kaapin perusraaka-aineista vaivatta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Granolaohje muuntuu moneen! Saat granolasta aina uuden makuisen, kun vaihtelet höysteitä, mausteita ja hiutaleita maun mukaan.

Granola on herkku, jonka ohje muuntuu helposti moneksi pienellä vaihtelulla. Granola eli muromysli on rapeaa, rouskuvaa ja kerrassaan koukuttavaa. Itse tehty granola valmistuu kaapin perusraaka-aineista vaivatta.

Granola on aamiaisherkku, jonka ohje helppo muistaa vaikka ulkoa. Se myös muuntuu moneen oman maun ja kaapin sisällön mukaan.

Lue myös: Virtaa viikkoon näillä ravitsevilla aamupaloilla – resepti viikon jokaiselle aamulle

Granola eli rapea muromysli on aamupalapöydän herkku, toimiva välipala ja ihana iltapala maidon, jogurtin tai vaikkapa smoothiekulhon kera.

Granola eroaa myslistä siinä, että granola paahdetaan, mysliä ei. Granolassa on myös öljyä sekä hunajaa tai siirappia, jotka antavat seokseen makeutta ja rakennetta. Öljy ja siirappi liimaavat raaka-aineet yhteen suuremmiksi, ronksuviksi kokkareiksi. Siksi granolassa on purutuntumaa ja rapeutta, kun myslissä leseet ja sattumat ovat erillään.

Katso tästä ohje: Granola – perusohje

Itse tehty granola: herkku, joka koukuttaa

Granola on siitä kiitollinen valmistaa itse, että sen ohje on helppo kuin mikä! Sen kun sekoittaa ensin kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon sitten öljyn ja siirapin. Ainesten mittaaminen ei ole kovinkaan tarkkaa, joten granolan valmistukseen voi ottaa mukaan myös lapset.

Kostea ja kokkareinen seos levitetään leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille tasaiseksi kerrokseksi ja paahdetaan rapeaksi. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana. Granola nimittäin palaa kovin herkästi. Pidä siis uuninluukkua silmällä ja sekoita granolaa huolellisesti muutaman kerran paahtamisen aikana. Näin ainekset paahtuvat tasaisesti eivätkä kärähdä reunoilta tai pinnalta. 

Granolan ohje on hieman suuntaa-antava, erityisesti paahtoajan suhteen. Mitä ohuempi kerros pellillä on  granolaa, sitä nopeammin se paahtuu ja myös palaa. Myös uunien tehoissa on suuri eroja. Kun hiutaleet ja pähkinät alkavat saada väriä, on aika nostaa pelti uunista. Aivan kuivaa ja rapisevaa granolan ei tarvitse olla, sillä se rapeutuu vielä jäähtyessään.

Granola saa jäähtyä kaikessa rauhassa pellillä vaikka useamman tunninkin ajan, ennen kuin sen pakkaa tiiviskantisiin rasioihin. Jos granolan purkittaa lämpimänä, se kostuu ja muuttuu pehmeäksi. 

Granola säilyy tiiviskantisessa purkissa useammankin viikon, ellei se tule syödyksi aiemmin. Voit valmistaa granolan myös lahjaksi ja purkittaa kauniisti lahjansaajan aamiaispöytään sopien. Granolaohje on ihana liittää mukaan.

granola ohje
Granola maistuu ihanalta jogurtin, marjojen ja hedelmien kera. Kokeile rapeaa muromysliä myös smoothiekulhon päällä.

Granola: ohje muuntuu moneen

Granolan valmistus ei ole niin nökönuukaa. Kun ohjeen on kerran ottanut haltuun, aineksia voi vaihdella omien makumieltymysten mukaan tai tyhjentää joukkoon erinäisiä kuivakaapin perukoille unohtuneita pussukoita. 

Osan kaurahiutaleista voi vaihtaa muihin hiutaleisiin ja sattumiksi lisätä höysteitä mielen mukaan. Erilaiset siemenet ja pähkinät, kuivahedelmät ja -marjat sekä vaikkapa kookoslastut löytävät kaikki granolasta uuden elämän. Todellisen herkkumyslin loihdit, kun rouhit joukkoon tummaa suklaata. Lisää höysteet pähkinöitä ja siemeniä lukuun ottamatta vasta uunista tulleen, jäähtyneen granolan joukkoon. 

Granola on herkku, jonka ohje muuntuu kätevästi myös mausteita vaihtamalla. Kaneli, kardemumma, vaniljasokeri tai vaikkapa piparkakkumauste maustavat granolan makoisaksi.

Mausteita, hiutaleita ja höysteitä voi siis käyttää ja vaihdella juuri niin paljon kuin itse tykkää. Granolaohje on juuri sellainen, jota voi ja saa soveltaa!

Kurkkaa alta lisää vinkkejä granolan höystämiseen!

Katso myös Kotiliesi.fi: Mysli antaa makua ja potkua välipaloihin ja herkkuihin – 8 maukasta ohjetta 

X