Ruokajutut

Kalapullat tuovat mukavaa vaihtelua viikoittaiselle kala-aterialle – näin lastenkin rakastama arkiruoka syntyy helposti

Kalapullat maistuvat arjen aterioilla ja ilahduttavat myös viikonloppuna. Kokosimme sivustomme parhaat kalapullareseptit, näistä tykkää koko perhe.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kalapullat maistuvat kastikkeen ja muusin kera tai aasialaisilla mausteilla höystettynä. Maukkaat kalapyörykät tuovat kala-aterialle mukavasti vaihtelua.

Kalapullat maistuvat arjen aterioilla ja ilahduttavat myös viikonloppuna. Kokosimme sivustomme parhaat kalapullareseptit, näistä tykkää koko perhe.

Kalapullat on helppo tehdä. Massa surahtaa monitoimikoneessa suit sait, ja pyörykät paistuvat pannulla herkullisen rapeapintaisiksi. Kalapullat tuovat viikoittaiselle kala-aterialle mukavasti vaihtelua.

Lue myös: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Erityisesti lasten ruokailussa pätee yksi universaali sääntö: jos se on pyörykkä, se uppoaa naperoille saletisti. Erilaiset pullat ja pyörykät tosin ilahduttavat myös aikuisia ja tuovat arjen aterioille helposti maukasta vaihtelua. Perinteiset lihapullat saavat varteenotettavan haastajan, kun pyörykkämassan veivaa jauhelihan sijaan vaihteeksi kalasta. 

Kalapullat tehdään lohesta, hauesta, ahvenesta tai vaikka lämminsavukalasta

Kalapullat voi valmistaa melkein mistä kalalajista tahansa. Raaka-aineeksi sopii hyvin paitsi lohi, myös hauki, ahven, siika, kuha, turska ja särkikalat sekä erilaiset lämminsavustetut kalat. Maukkaimmat kalapullat syntyvät, jos käytät kahta tai jopa kolmea eri kalaa. Esimerkiksi vähärasvaisen hauen kaveriksi voi sekoittaa rasvaista lohta.

Kotimainen, suotta hieman hyljeksitty ja aliarvostettu hauki onkin mitä mainioin kalapullien raaka-aine ja todellista ilmastoruokaa. Monitoimikone jauhaa muutoin hieman hankalasti poistettavat y-ruodot niin hienoiksi, etteivät ne häiritse syödessä lainkaan. Kalapullat hauesta voi halutessaan maustaa vaikka aasialaiseen tapaan kookoksella, chilillä, inkiväärillä sekä kalakastikkeella. 

Kananmuna sitoo massan yhteen, ja tilkka kermaa tai ranskankermaa pitää pyörykät ihanan mehevinä. Mausteeksi sopivat tuoreet yrtit, kuten tilli, persilja tai basilika sekä sitruuna ja suola. Jos makuun kaipaa lisäjujua, kalapullat voi maustaa esimerkiksi tuoreella korianterilla sekä ripauksella inkivääriä ja chiliä tai tarjota ne mausteisen, mutta täyteläisen kookoskastikkeen kera.

kalapullat
Kalapyörykät taipuvat mausteita, kastikkeita ja höysteitä sekä kalalajia vaihtamalla moneen makuun ja mielitekoon.

Paista makoisiksi pannulla tai käryttömästi uunissa

Tasainen murekemassa muotoillaan kostutetuin tai öljytyin käsin. Pannulla voissa paistaen kalapullista tulee erityisen maukkaita ja ihanan rapeapintaisia. Lisärapeutta saat, kun pyöräytät pullat ennen paistoa japanilaisissa panko-korppujauhoissa.

Toisaalta iso satsi kalapullia paistuu näppärästi uunissa ilman käryä. Jos kypsennät kalapullat uunissa, sipaise pintaan öljyä, jotta niiden pinta paahtuu erityisen makoisaksi.

Kalapullien kaverina maistuu perinteinen perunamuusi, ja kaveriksi voi valmistaa kirpeän kermakastikkeen sitruunalla ja kapriksilla ryyditettynä tai helpon hollandaisekastikkeen, joka surahtaa sauvasekoittimella muutamassa minuutissa tarjoilukuntoon. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Itse tehdyt kalapuikot – näillä ohjeilla onnistut!

X