Ruokajutut

Mehevän lasagnen salaisuudet! Parhaat lasagneohjeet perinteisen, kasvis- ja vegaanilasagnen tekoon

Lasagnen valmistaminen ei vaadi kohtuuttomasti aikaa tai taitoa. Muutamalla helpolla vinkillä teet lasagnestasi täydellisen. Vastustamaton lopputulos on pienen vaivan arvoinen.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Tomaatti-mascarponelasagne syntyy ilman monimutkaisia ruoanvalmistustoimenpiteitä ja maistuu silti uskomattoman hyvältä.

Lasagnen valmistaminen ei vaadi kohtuuttomasti aikaa tai taitoa. Muutamalla helpolla vinkillä teet lasagnestasi täydellisen. Vastustamaton lopputulos on pienen vaivan arvoinen.

Lasagne on italialainen ruokalaji, joka on valloittanut koko maailman. Kuten kaikista rakkaista resepteistä, myös lasagne-ohjeista on olemassa lukuisia variaatiota, lihalla ja ilman. Kokosimme yhteen parhaat lasagne-ohjeet perinteisistä vegeversioihin. Valitse suosikkisi näistä mehevistä herkuista.

Täydellinen lasagne – salaisuus piilee kastikkeissa

Täydellinen lasagne on pinnaltaan rapeaksi paistunut ja juustoinen, sisältä mehevä ja maukas. Lasagne onkin lohturuokien ykkönen.

Pastalevyjen väliin tulevien kastikkeiden maulla on suuri rooli lasagnen onnistumisessa, sillä pastalevyt imevät kastikkeiden aromit uunin lämmössä ja maukkaista runsaista kastikkeista syntyy täydellinen lasagne.  Valmista ja mausta siis kastikkeet huolella.

Lasagnen kokoamisessa on tärkeää, että kastikkeita on joka kerroksessa runsaasti, jottei lasagne menetä mehevyyttään uunissa. Paiston loppuvaiheessa lasagne kannattaa suojata foliolla, jolloin kosteus säilyy ja lopputulos on mehevä.

Lasagnen kerrosten väliin voi sujauttaa myös oliiviöljyssä pehmeäksi paistettuja munakoisosiivuja, ne tekevät sekä perinteisestä että kasvislasagnesta täyteläisen mehevän.

Yksi lasagnen oivista puolista on, että se maistuu jopa entistä paremmalta uudelleen lämmitettynä, kun kaikki maut ovat ehtineet rauhassa tasaantua jääkaapissa. Siksi  lasagne-ohjeet neuvovat valmistamaan lasagnen jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Jauhelihalasagnen ohje on perinteisin

Perinteinen lasagne-ohje  neuvoo kokoamaan lasagne kerroksittain pastalevyistä, tomaattipohjaisesta jauhelihakastikkeesta ja täyteläisestä juustokastikkeesta. Perinteinen lasagne ei valmistu hetkessä, mutta sen täytäläinen maku on pienen vaivaan väärti.

Naudan jauhelihan lisäksi kannattaa kokeilla lasagneen myös esimerkiksi lammasta. Italialaiseen jauhelihakastikkeeseen käytetään usein sika-nautajauhelihaa, se tekee kastikkeesta myös mehevän.

Jauhelihakastikkeeseen saa lisämakua esimerkiksi porkkanasta ja juuriselleristä. Yrtit ja loraus punaviiniä maustavat hitaasti haudutettavan kastikkeen täydelliseksi.

Valkoisen kastikkeen, samettisen béchamel-kastikkeen  pehmeän täyteläinen maku syntyy muskottipähkinästä ja kanamunasta.

Lasagnen voi kuorruttaa pinnalta rapeaksi parmesaanilla. Jos haluat viedä lasagnesi kokonaan uudelle tasolle, kruunaa viimeinen kerros purkillisella ranskankermaa ja ripottele sen päälle runsaasti parmesaaniraastetta.

Mehevästä kasvislasagnesta syntyy helposti vegaaninen

Kasvislasagne on onnistuu mainiosti ilma valkokastiketta, kun teet tomaattikastikkeesta runsaan ja täyteläisen. Pannulla kuullotetut kasvikset ja sipulit maustavat tomaattikastikkeen makoisaksi. Kasvisversion täydentää parmesaaniraaste.

Vegaanisessa lasagnessa parmesaani korvataan vaikkapa voimakkaan pähkinäisellä Violife Prosocianolla. Jos kaipaat vegaaniseen lasagneen maukkaan kermaisen päällisen, kokeile Yosan tai Oatlyn ranskankermatyyppisiä valmisteita ja ripottele lopuksi pinnalle parmesaanin kaltaista kasvipohjaista juustoraastetta.

Munakoiso tuo vegaaniseen lasagneen täyteläisyyttä, chili antaa tomaattikastikkeeseen mukavaa potkua ja tilkka hunajaa tasapainottaa tomaattien hapokkuutta.

Lasagne-ohjeet ilman pastaa

Lasagne on ruokana niin suosittu, että sen mallilla tehdään lasagnea ilman lasagnelevyjä.  Erityisen sopivia pastalevyjen korvaajia ovat esimerkiksi pitkittäin leikattu munakoiso tai kesäkurpitsa. Jos kaipaat kevennettyä lasagnea, kokeile tomaateista ja kesäkurpitsasta tehtyä raakalasagnea.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kuha-pinaattilasagne

X