Ruokajutut

Mehevän lasagnen salaisuudet! Parhaat niksit perinteisen, kasvis- ja vegaanilasagnen tekoon

Lasagnen valmistaminen ei vaadi kohtuuttomasti aikaa tai taitoa. Muutamalla helpolla vinkillä teet lasagnestasi täydellisen. Vastustamaton lopputulos on pienen vaivan arvoinen.
9.4.2018 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Täydellinen lasagne on pinnaltaan rapeaksi paistunut ja juustoinen, sisältä mehevä ja maukas. Lasagne onkin lohturuokien ykkönen!

Perinteisessä lasagnessa käytetään jauhelihaa, mutta myös kasvislasagnesta tulee uskomattoman herkullista. Tärkeintä on, että kastikkeita on joka kerroksessa runsaasti, jottei lasagne menetä mehevyyttään uunissa. Paiston loppuvaiheessa lasagne kannattaa suojata foliolla, jottei kosteus haihdu.

Lasagnen kerrosten väliin voi sujauttaa myös oliiviöljyssä pehmeäksi paistettuja munakoisosiivuja, ne tekevät sekä perinteisestä että kasvislasagnesta täyteläisen mehevän.

Yksi lasagnen oivista puolista on, että se maistuu jopa entistä paremmalta uudelleen lämmitettynä, kun kaikki maut ovat ehtineet rauhassa tasaantua jääkaapissa. Siksi lasagnen voi hyvin valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Lasagnen maun salaisuus piilee kastikkeissa

Pastalevyt muhivat täydellisiksi uunissa maukkaissa kastikkeissa. Joten niihin kannattaa panostaa.

Tee jauhelihakastike huolella, siihen saa lisämakua esimerkiksi porkkanasta ja selleristä. Yrtit ja loraus punaviiniä maustavat hitaasti haudutettavan kastikkeen täydelliseksi. Italialaiseen jauhelihakastikkeeseen kannattaa käyttää sika-nautajauhelihaa, se tekee kastikkeesta mehevän.

Valkoisen kastikkeen pehmeän täyteläinen maku syntyy muskottipähkinästä ja kanamunasta.

Uunissa pehmenneet pastalevyt ladotaan kerroksittain maukkaan tomaattisen jauhelihakastikkeen ja samettisen béchamel-valkokastikkeen kanssa ja kuorrutetaan pinnalta rapeaksi parmesaanilla. Jos haluat viedä lasagnesi kokonaan uudelle tasolle, kruunaa viimeinen kerros purkillisella ranskankermaa ja ripottele sen päälle runsaasti parmesaaniraastetta.

Reseptit:
Perinteinen lasagne
Lombardian lasagne

Mehevästä kasvislasagnesta syntyy helposti vegaaninen

Tämä kasvislasagne on mehevä ja maukas ilman valkokastikettakin. Pannulla kuullotetut kasvikset ja sipulit maustavat tomaattikastikkeen täyteläiseksi. Kasvisversion täydentää parmesaaniraaste.

Vegaanisessa lasagnessa parmesaani korvataan vaikkapa voimakkaan pähkinäisellä Violife Prosocianolla.

Jos kaipaat vegaaniseen lasagneen maukkaan kermaisen päällisen, kokeile Yosan tai Oatlyn ranskankermatyyppisiä valmisteita ja ripottele lopuksi pinnalle parmesaanin kaltaista kasvipohjaista juustoraastetta.

Munakoiso tuo vegaaniseen lasagneen täyteläisyyttä, chili antaa tomaattikastikkeeseen mukavaa potkua ja tilkka hunajaa tasapainottaa tomaattien hapokkuutta.

Lasagnen voi hyvin tehdä myös gluteenittomista lasagnelevyistä.

kasvislasagne

Resepti: mehevä kasvislasagne

Saatat pitää myös näistä resepteistä:

Tomaatti-mascarponelasagne

Munakoisolasagne myös keliaakikolle

Kotiliesi.fi: Kuha-pinaattilasagne

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *