Ruokajutut

Pakasteherneet ovat syyttä ylenkatsottua ruokaa – halpa, hyvä ja terveellinen luottopakaste taipuu moneen ruokalajiin

Pakasteherneet taipuvat vaikka mihin, joten pussi tai kaksikin on syytä pitää pakastimessa aina varalla. Heti tuoreeltaan pakastettu kotimainen herne saa ruoan maistumaan kesältä keskellä pakkasiakin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Pakasteherneet ovat kylmäaltaan aarteita, joista loihdit nopeasti monta herkullista tarjottavaa.

Pakasteherneet taipuvat vaikka mihin, joten pussi tai kaksikin on syytä pitää pakastimessa aina varalla. Heti tuoreeltaan pakastettu kotimainen herne saa ruoan maistumaan kesältä keskellä pakkasiakin.

Pakasteherneet ovat syyttä suotta ylenkatsottua ruokaa. Halpa, hyvä ja terveellinen herne sopii moneen ruokalajiin.

Lue lisää: Linssit – kevyttä, edullista ja ravitsevaa ruokaa

Pakastevihanneksilla on usein huono maine, vaikka todellisuudessa ne säästävät niin aikaa, rahaa kuin vaivaakin – ja ehkäisevät myös turhaa hävikkiä. Yksi pakastealtaan todellisista aarteista on pakasteherne, josta valmistuu monta maukasta arkiruokaa nopeasti, helposti ja kukkaronnyörejä kiristellen.

Toki tuoreissa herneenpaloissa on kesällä oma ihana viehätyksensä, mutta sesongin ulkopuolella pakasteherneet ovat todellisia arjen aatelisia. Pussillinen herneitä sulaa huoneenlämmössä hetkessä, ja niistä valmistuukin ruokaa ilman kummempia etukäteisvalmisteluita, liottamista tai tunnin mittaista keittoaikaa.

Pakastealtaan herneet korjataan kesällä täsmälleen oikealla hetkellä. Nopea kuumennus ja pikainen pakastus heti puinnin jälkeen takaavat, että pakasteherneissä on sekä maku että rakenne kohdillaan ja ravintoaineet tallessa. 

Vihreä voimapallo sisältää maltillisesti energiaa, mutta runsaasti muun muassa kuitua ja proteiinia. Lisäksi pakasteherneet ovat mitä mainioin K- ja C-vitamiinin lähde. 

Pakasteherneille riittää sulatus tai nopea kypsennys. Kun ne lisää ruokiin vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa, säilyy niin väri, maku kuin rakennekin hyvänä. Pakasteherneiden kauniin värin saat parhaiten säilymään, kun kiehautat herneet nopeasti ja upotat ne sitten jääkylmään veteen jäähtymään. 

Pakasteherneistä loihdit maittavat arjen ateriat, levitteet leivän päälle ja herkulliset salaatit käden käänteessä. Helpoimmalla pääset, kun kiehautat herneet nopeasti ja tarjoat ne lisukkeena sellaisenaan voinokareen ja suolaripauksen kera. Nappaa alta lisää reseptejä, joissa pakasteherneet ovat parhaimmillaan.

Pyöräytä pakasteherneet keitoksi

Hernekeitto valmistuu pakasteherneistä nopeimmillaan vartissa, joten sen jaksaa tehdä myös arki-iltana töiden jälkeen. Pakasteherneistä valmistettu sosekeitto maistuu myös laskiaisena pulkkamäen jälkeen tai vaikka fiinin aterian alkuruokana.

Nappaa alta ideat, joilla saat hernekeittoon helposti uutta nostetta.

Pakasteherneet: tahnat, dipit ja kastikkeet

Erilaisia tahnoja ja dippejä voi pakasteherneistä valmistaa lukuisia erilaisia mausteita ja höysteitä tuunaamalla. 

Hernehummus on kauniin vihreä versio alkujaan libanonilaisesta kikhernetahnasta. Kotimaisesta herneestä valmistettuna hummuksesta tulee todellista lähiruokaa. Hernehummus on mainiota naposteltavaa ruissipsien tai juurestikkujen kanssa, se maistuu ihanalta leivän päälle levitettynä ja toimii myös pastan kanssa tarjoiltuna tai vaikkapa salaattiin sekoitettuna.

Italialainen pesto puolestaan saa suomalaisen vivahteen, kun sen pyöräyttää vaihteeksi pakasteherneistä ja villiyrteistä. Herne-villiyrttipesto maistuu kesäruokien kyljessä esimerkiksi varhaisperunoiden tai kalapihvien kera. Kokeile myös levittää sitä vaihteeksi vaikka ruisleivän päälle. 

Herneen kaveriksi voi tahoihin ja dippeihin pyöräyttää vaikkapa suolaista fetajuustoa tai aromikasta vuohenjuustoa. Tai yhdistä herne täyteläisen mozzarellan kanssa rapsakoissa bruschettoissa. Nam!

Rikasta salaatit pakasteherneillä

Salaatteihin pakasteherneet tuovat herkullista vihervoimaa, makua, väriä ja ravintoaineitakin. Upota herneet salaatteihin sellaisenaan tai tee niistä vaikka maukas kastike salaatin kylkeen.

Paahtopaistisalaatissa loistavat herkulliset värit. Aniliinin punaisena hehkuva marinoitu punasipuli kohtaa vihreän hernepeston. Ulkonäön lisäksi tässä salaatissa hurmaa myös maku.

Tällä perunasalaatilla talttuu saletisti kovempikin nälkä. Perunoiden kaveriksi lisätään paahdettua pekonia sekä sipulia, pakasteherneitä ja rucolaa. Muhkean makukimaran viimeistelee majoneesista sekä jogurtista sekoitettu kastike.

Pakasteherneet lämpimissä ruoissa

Lämpimissä ruoissa pakasteherneet ovat todellinen ässä. Lisää niitä surutta risottoihin ja pastoihin tai vaikkapa tortillan täytteeksi. 

Pestopastaa rakastavat kaikki, mutta kokeilepa ensi kerralla surauttaa sekaan pussillinen pakasteherneitä – ja vaihda myös basilika tuoreeseen pinaattiin sekä pinjansiemenet kurpitsansiemeniin. Pakasteherneet tuovat pestoon ruokaisuutta ja tekevät sen koostumuksesta peruspestoa paksumman. Pinaatti-hernepesto toimii paitsi pastakastikkeena myös dippinä tai kevyenä levitteenä leivän päällä.

Hernerisotto tuo lautaselle haarukallisen verran kevättä. Se on loistavaa arkiruokaa, mutta maistuu myös viikonloppuna tai pääsiäisaterialla. Parmesaanilastuilla ja rucolalla viimeistelty risotto sopii kalan kanssa tarjottavaksi tai ruoaksi myös sellaise­naan.

Herne-halloumitortillat tuovat vaihtelua perinteiseen tortillapäivään. Texmex-herkkujen sijaan lätyn sijaan rullataan paistettua halloumijuustoa, herneitä sekä samettista hummusta. Tuoreiden herneiden sijaan myös pakasteherneet  sopivat loistavasti käytettäviksi. 

Suolaiset leivonnaiset ja pikkusyötävät pakasteherneistä

Pienempään nälkään pakasteherneitä voi nauttia vaikka avokado-hernetahnarulliksi pyöräytettynä tai pikkulettujen muodossa.

Herne-pekonipiirakka puolestaan maistuu suolapalana saunan jälkeen tai iltateen kaverina. Pekonin savuisuus ja suolaisuus yhdistettynä her­neen makeuteen on tämän piirakan juju.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Pakastevihannekset pelastavat monet arkiateriat – selvitimme suomalaisten suosikit ja kokosimme parhaat vinkit ja reseptit!

X