Ruokajutut

Texmex on helppoa, nopeaa ja koko perheelle mieluista – poimi mojovan mausteiset reseptit arkeen ja illanistujaisiin

Texmex on rennon ronskia, mojovan mausteista ja jaettavaksi tarkoitettua. Se sopii niin illanistujaisten tarjottavaksi kuin arki-illan ateriallekin. Nappaa ohjeet parhaisiin texmex-herkkuihin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Texmex on hauskaa, herkullista ja jaettavaksi tarkoitettua.

Texmex on rennon ronskia, mojovan mausteista ja jaettavaksi tarkoitettua. Se sopii niin illanistujaisten tarjottavaksi kuin arki-illan ateriallekin. Nappaa ohjeet parhaisiin texmex-herkkuihin.

Texmex on ympäri maailman rakastettua ja tunnettua lohturuokaa. Meksikolaisen ja texasilaisen ruokakulttuurin herkullisella tavalla yhdistävä texmex on makuja ja värejä pullollaan. Mojovan mausteinen ruoka on monen lemppari – eikä ihme!

Lue lisää: Hurmaannu chilistä, kaakaosta, valkosipulista, korianterista… Näillä ohjeilla onnistut meksikolaisen keittiön herkuissa

Texmex on lohturuoan lisäksi myös fuusioruokaa

Termi texmex tulee sanoista Texan ja Mexican. Se syntyi 1900-luvulla, kun Meksikon yhdysvaltalainen rajanaapuri Texas ja sen latinalaisamerikkalainen väestö yhdisti meksikolaisesta ruokakulttuurista tutut elementit omaansa ja nimesi lopputuloksen texmexiksi. 

Texmexillä ja meksikolaisella ruoalla on paljon yhteistä. Molemmissa käytetään runsaasti muun maussa maissia, tomaattia, papuja, avokadoa sekä tortillalettuja – ja ronskisti mausteita. Moni mieltää esimerkiksi nachot, tacokuoret ja burritot meksikolaiseksi ruoaksi, mutta itse asiassa ne ovat texmex-keksintöjä.

Texmex-kokin keittiössä on syytä olla chilin ja jalapenojen lisäksi myös ainakin juustokuminaa, oreganoa, limettiä ja tuoretta korianteria. Mausteista makua voi pehmentää avokadotahnalla eli guacamolella, ranskankermalla sekä juustokastikkeella. Ruokakaupoista löytyy runsaasti valmiita maustesekoituksia, joilla texmexin makuun pääsee kotikeittiössä pienellä vaivalla.

Raaka-aineiden lisäksi yhteistä meksikolaiselle ja texmexille on rento tunnelma ja yhdessäolo perheen tai ystäväporukan kesken. Rentoutta on myös se, että ruoat asetetaan tarjolle usein isoista kulhoista. Niistä rakennetaan ruoka-annoksia, jotka syödään usein sormin.

Texmexiä syödään usein illanistujaisissa sekä rentoina juhlapäivinä, kuten uutena vuotena ja vappuna, mutta moni herkuttelee texmexillä myös arki-iltana. Texmex on helppoa, nopeaa ja koko perheelle mieluista ruokaa, johon saa upotettua myös aimo annoksen tuoreita kasviksia.

Nappaa alta ohjeet parhaisiin texmex-herkkuihin, kutsu läheiset saman pöydän ääreen ja vietä rento ja hauska ilta yhdessä syöden. 

Kaikki lähtee tortillasta

Yksi texmexin peruselementeistä on ohut lätty, tortilla. Meksikossa tortilla valmistetaan maissijauhoista, texmexissä usein vehnästä. Täytteitä, lisukkeita ja valmistustapaa vaihtelemalla tortilla taipuu vaikka mihin. 

Yksinkertaisimmillaan tortillat voi tarjota sellaisenaan mausteisen lihan tai broilerin, papujen, raikkaiden kasvisten, salsojen sekä mausteisten kastikkeiden kera ja kääriä taskuksi.

Kun tortilla kääritään rullalle, puhutaan burritosta. Rullalle täytteiden kera käärittyä, juustolla kuorrutettua ja uunissa paahdettua tortillaa kutsutaan puolestaan enchiladaksi. Kun täytetty tortillalettu käännetään puolikuun muotoon, liimataan juustolla yhteen ja paahdetaan pannulla rapeaksi, puhutaan quesadillasta. Meksikossa taco on täytetty tortillalettu, texmexissä sillä tarkoitetaan kourulle taivutettua, maissijauhoista tehtyä kuorta.

Tortillavuoka on perjantai-illan herkkuruoka, joka kootaan tortillaletuista lasagnen tapaan. Täytteeksi sopii vaikka texmex-mausteinen Mifu ja cheddarjuustodippi. Voit korvata Mifun halutessasi kasviproteiinilla tai tavallisella jauhelihalla. Maustamisen voi tehdä helposti texmex-hyllyn valmiilla tacomausteseoksella.

Hauska ja herkullinen tapa tarjota tortillat on tehdä niistä pikapizzoja. Tortillapizzojen täytteitä voi vaihdella maun, mieliteon ja kaapin sisällön mukaan. Kokeile esimerkiksi savulohta tai jauhelihaa. Ronskit päälliset ja mausteet kuuluvat näiden pikapizzojen henkeen. Tortillapizzat paistuvat valmiiksi täytteen määrästä riippuen 5–10 minuutissa. Täydellistä!

Tortillasipseistä on moneksi

Toinen texmexiin saumattomasti kuuluva elementti on maissilastut eli tortillasipsit, jotka meksikolaisessa keittiössä ne tunnetaan nimellä totopos. 

Tortillasipsejä myydään kaupassa valmiina, mutta itse tehdyt pesevät kaupan valmiit mennen tullen. Tarvitset valmistukseen kolmioksi leikattuja tortillalettuja, öljyä sekä ripauksen suolaa. Uppopaistamisen sijaan itse tehdyt nachot valmistuvat muutamassa minuutissa 200-asteisessa uunissa.

Tortillasipsejä voi tarjoilla texmex-henkisten keittojen tai salaattien kera tai nauttia sellaisenaan erilaisten salsojen ja dippien kera.

Kun tortillasipsit ladotaan uunivuokaan ja kuorrutetaan yltäkylläisesti esimeriksi mausteisella jauhelihatäytteellä tai pavuilla sekä juustolla ja jalapenoilla, saadaan suosittu perjantai-illan herkku: nachopelti.

Arkiruoat texmex-mausteilla

Texmexin maut voi yhdistää myös tuttuihin kotiruokiin. Kokeile makaronilaatikkoa texmex-mausteilla tai kokoa tuhti peltipizza texmex-herkkuja hyödyntäen. Nosta texmex-pizza pöytään komealla salaattikeolla somistettuna.

Tiesitkö, että chili con carne eli mausteinen lihapata on Teksasin osavaltion kansallisruoka? Mausteisesta lihapadasta on monta muunnosta ja versiota. Halutessaan sen voi tehdä myös ilman lihaa. Chili sin carnen voi valmistaa jauhelihan sijaan soijarouheesta ja ryydittää vaikkapa linsseillä ja erilaisilla kasviksilla. 

Jos haluat nauttia texmex-herkuista astetta kevyemmin, kokoa tortilloista tutut täytteet kulhoon ja nauti ne guacamolen kera. 

Salsat, dipit ja kastikkeet täydentävät texmex-aterian

Erilaiset salsat, kastikkeet ja muut pikkusyötävät täydentävät texmex-aterian ja tuovat ruokiin lisämakua ja mehevyyttä. Texmex-aterialla on syytä olla ainakin tuoretomaattisalsaa eli pico de galloa sekä avokadotahnaa eli guacamolea. 

Salsan voi tehdä melkein mistä kasviksista tahansa. Kokeile erilaisia hedelmiä ja marjoja sekä terästä makua limetillä ja chilillä. Avokadosta pehmeyttä ja limetistä raikkautta saava persimonsalsa maistuu taivaalliselta tortillasipsien kera.

Kesällä pöytään kannattaa loihtia mansikkasalsaa ja ananas-retiisisalsaa, jotka toimivat loistavasti paitsi texmex-herkkujen kera myös grilliruokien lisukkeina. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Salsa sopii moneen – onko suosikkisi tomaattinen, tulinen vai makea?

X