Juhlat

Järjestä oma Oktoberfest: syksyn uutuusoluita ja saksalaista ruokaa

Syksy on Oktoberfest-aikaa, joten nyt kannattaa kutsua ystävät kylään saksalaishenkisen illanvieton merkeissä. Tarjolla on tyypillisiä Oktoberfest-herkkuja ja tietenkin olutta.

Teksti:
emmitoivonen
Kuvat:
Otavamedia, Alko

Syksy on Oktoberfest-aikaa, joten nyt kannattaa kutsua ystävät kylään saksalaishenkisen illanvieton merkeissä. Tarjolla on tyypillisiä Oktoberfest-herkkuja ja tietenkin olutta.

Joka vuosi syyskuun puolivälistä lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun asti vietetään Münchenissä Oktoberfestejä. Suosittu kansanjuhla on rantautunut myös muualle ja Suomessakin järjestetään erilaisia Oktoberfest-teeman ympärillä pyöriviä tapahtumia pitkin syksyä. Helpoin tapa päästä baijerilaiseen juhlatunnelmaan on järjestää omat Oktoberfestit, joissa olutta ja tuhtia evästä ei säästellä.

Hapankaalia ja makkaraa

Oktoberfesteillä tarjoillaan paljon baijerilaisia perinneruokia sekä klassisia biergarten-herkkuja, kuten kokonaisena paahdettua broileria (Hendl), mykyjä (Knödel), hapankaalia, makkaroita sekä juustoista Obatzda-levitettä.

Hapankaalihodarit

Omiin Oktoberfest-illanistujaisiin voi valmistaa tarjottavat samassa hengessä. Valmista itse hapankaalia, joka käy hyvin bratwurstien ja muiden makkaroiden seuraan. Hapankaali sopii myös mainiosti saksalaishenkisen hodarin väliin.

Jos hapankaali ei ole mieleesi, kokeile bratwurstia myös rapean romainesalaatin ja cheddarilla terästetyn salaatinkastikkeen kera.

Nykyään on saatavilla paljon erilaisia raakamakkaroita, joita voit tarjoilla bratwurstin sijaan. Tarjoile makkaroiden kanssa kirkasta perunasalaattia.

Kokonainen grillattu olutbroileri

Kokonainen grillattu broileri on erinomaista syötävää oluen kanssa. Myös niin sanottu olutbroileri sopii paremmin kuin hyvin Oktoberfestin henkeen.

Jos haluat tarjota jotakin makeaa jälkiruoaksi, kokeile sesonkiin sopivaa omenastruudelia. Vaikka struudelit ovatkin itävaltalaista leivontaperinnettä, ovat ne erittäin suosittuja myös Saksassa.

Oktoberfestin oluet

Sanomattakin on selvää, että ruokajuomana on olutta. Alkon syyskuun uutuuksien joukossa on liuta Oktoberfest-oluita, joista osa virallisilta Oktoberfest-panimoilta.

Oktoberfest oluet Spaten ja Löwenbräu

Spaten Oktoberfestbier on hyvä valinta niille Oktoberfest-juhlijoille, jotka eivät välttämättä ole kovin tottuneita oluen juojia tai eivät pidä vahvasti humaloiduista oluista. Pehmeänmakuinen ja mieto olut on raikas vaihtoehto illanmittaan nautittavaksi.

Samaan konserniin Spatenin kanssa kuuluvalla Löwenbräulla on luonnollisesti myös oma Oktoberfestbier. Löwenbräun olut sisältää reippaammin hiilihappoa ja maussa on aavistus sitrusta. Muutoin tämäkin olut on melko mieto ja helppo ruoka- sekä seurustelujuoma.

Oktoberfest oluet Hacker-Pschorr ja Ayinger

Hieman jännittävämpiä oluita hakeva voi kokeilla vaikkapa Ayinger Kirtabier -olutta, joka jättää suuhun valloittavan voitoffeisen maun. Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen on puolestaan niin väriltään kuin maultaankin tummempi vaihtoehto vaaleille vehnäoluille. Tuoksussa on aimo annos mämmiä ja maku on mukava sekoitus sitrusta ja mallasleipää.

Lisää ruokaideoita syksyn juhliin ja illanistujaisiin:

Luumu_omenapiiras
kurpitsatorttu
lammascarpaccio

Kerää omenasato talteen ystävien kanssa ja järjestä ruokajuhlat! Kurpitsajuhla piristää syksyä – poimi herkullinen menu Italialainen menu ystäville

X