Juhlat

Kakkupohja, joka onnistuu aina

Täydellinen, kuohkea kakkupohja syntyy, kun muistaa muutaman tärkeän niksin. Poimi tästä vinkit, joilla saat kakkusi varmasti onnistumaan.
29.6.2017 Teksti: Leena Kalliokoski

Vispaamalla valmistettu kakkupohja on kuohkea ja vähärasvainen.

Pohjan valmistamisessa kannattaa aina käyttää huoneenlämpöisiä aineksia: kananmunat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä ja tasaisen lämmin taikina nousee paremmin kuin kylmä.

Kuohkean kakkupohjan salaisuus on oikeassa työjärjestyksessä

Vispauksen synnyttämät ilmakuplat tuovat kuohkeutta kakkuun. Vispattu taikina laskeutuu kuitenkin nopeasti. Oikea työjärjestys varmistaa kuohkean lopputuloksen.

Tee näin:

1. Sekoita taikinaan tuleva jauhoseos ensin valmiiksi ja lisää siihen samalla leivinjauhe. Voit maustaa taikinan sekoittamalla kuiviin aineksiin esimerkiksi vaniljasokeria, inkivääriä, kanelia, kaakaojauhoa tai kardemummaa.

2. Käsittele myös kakkuvuoka valmiiksi ennen kuin aloitat kananmunien ja sokerin vispaamisen. Voitele vuoka erittäin huolellisesti margariinilla tai voilla ja jauhota se korppujauhoilla.

3. Laita uuni lämpenemään.

Vatkaa kananmuna-sokerivaahtoa riittävästi

Kakkupohjaan tulevat kananmunat kannattaa rikkoa yksi kerrallaan lasiin ja varmistaa niiden tuoreus ennen vispauskulhoon kumoamista.

Sokeri mitataan munien päälle ja seosta vatkataan, kunnes se on valkoista ja niin paksua, että siihen voi kirjoittaa vispilästä valuvalla seoksella taikinan pintaan hetkeksi näkyviin vaikkapa omat nimikirjaimet.

Jos kananmuna-sokerivaahtoa vatkaa liian vähän, kakusta voi tulla matala.

Lisää jauhot lopuksi hyvin varovaisesti sekoittaen, jotta ilmakuplat eivät katoa.

Paista kakkupohja uunin alatasolla

Kakun pinta repeilee, jos taikinassa on ollut liian paljon jauhoja tai uuni on ollut liian kuuma.

Kakusta voi tulla matala, jos käytät turhan suurta vuokaa. Taikinan tulisi täyttää 2/3 vuoasta.

Kakkupohja kannattaa yleensä paistaa uunin alatasolla. Jos kakun pinta alkaa tummua, vaikka kakku ei ole vielä kypsynyt sisältä, uuni saattaa olla liian lämmin. Kakun pintaa voi suojata lisäämällä paiston loppuvaiheessa folion kakun pinnalle.

 

Varmista kakkupohjan kypsyys puutikulla

Kokeile kakkupohjan kypsyyttä esimerkiksi cocktailtikulla. Paina tikku keskelle kakkua ja nosta ylös. Jos tikkuun ei ole tarttunut taikinaa, kakku on kypsä.

Anna sokerikakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia. Kumoa kakku sokeroidulle leivinpaperille. Aseta sitten vuoka kakun päälle, jotta kosteus jää kakkuun.

Sokerikakkupohja on suosituin täytekakkupohja. Kakun riittoisuus voidaan päätellä kakkupohjaan käytettävien kananmunien määrästä. Neljän kananmunan kakku riittää noin 10–15 vieraalle.

Sokerikakkupohja

10–15 palaa

vuokaan:
voita tai margariinia
korppujauhoja tai mannasuurimoita
pohja:
3/4 dl perunajauhoja
1 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhotahalkaisijaltaan noin 22 cm:n kokoinen kakkuvuoka. Käyttäessäsi irtopohjavuokaa voit peittää pohjan leivinpaperilla, joka saa tulla reilusti ulos vuoan reunuksen alta.

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita.  Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri niin kuohkeaksi vaahdoksi, että vatkaimesta tippuva vaahto jää hetkeksi näkyviin vaahdon pinnalle.

Lisää kuivat aineet vaahtoon siivilän läpi samalla kakkutaikinaa vain kevyesti nostellen. Kaada taikina heti vuokaan ja kypsennä kakkua uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla.

Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Ripottele leivinpaperille vähän sokeria ja kumoa kakku paperin päälle. Aseta päälle vuoka, jotta kakkupohja pysyy mehevänä.

Mitä kakun täytteeksi? Katso tästä herkullisia kakkureseptejä:

Sitruunainen mansikkakakku

Valkosuklaakinuskikakku

Valkosuklainen mustikkatäytekakku

Mascarponevaahdolla täytetty kesäkakku

Suklaatäytekakku

Red Velvet -kakku

Lue myös:

Kakkuvuoat testauksessa

Tallenna

Lue myös

Suosittelemme