Vinkit

Kakkupohja, joka onnistuu aina

Täydellinen, kuohkea kakkupohja syntyy, kun muistaa muutaman tärkeän niksin. Poimi tästä vinkit, joilla saat kakkusi varmasti onnistumaan.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Kuohkean kakun salaisuus piilee vispauksen synnyttämissä ilmakuplissa

Täydellinen, kuohkea kakkupohja syntyy, kun muistaa muutaman tärkeän niksin. Poimi tästä vinkit, joilla saat kakkusi varmasti onnistumaan.

Kakkupohja eli täytekakkupohja on parhaimmillaan kuohkea. Vispaamalla valmistettu kakkupohja on paitsi kuohkea myös vähärasvainen.

Pohjan valmistamisessa kannattaa aina käyttää huoneenlämpöisiä aineksia: kananmunat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä ja tasaisen lämmin taikina nousee paremmin kuin kylmä.

Kuohkea kakkupohja –  juju piilee työjärjestyksessä

Vispauksen synnyttämät ilmakuplat tuovat kuohkeutta kakkuun. Vispattu taikina laskeutuu kuitenkin nopeasti. Oikea työjärjestys varmistaa kuohkean lopputuloksen.

Kakkupohja

Tee kuohkea kakkupohja näin:

1. Sekoita taikinaan tuleva jauhoseos ensin valmiiksi ja lisää siihen samalla leivinjauhe. Voit maustaa taikinan sekoittamalla kuiviin aineksiin esimerkiksi vaniljasokeria, inkivääriä, kanelia, kaakaojauhoa tai kardemummaa.

2. Käsittele myös kakkuvuoka valmiiksi ennen kuin aloitat kananmunien ja sokerin vispaamisen. Voitele vuoka erittäin huolellisesti margariinilla tai voilla ja jauhota se korppujauhoilla.

3. Laita uuni lämpenemään.

Vatkaa kananmuna-sokerivaahtoa riittävästi

Kakkupohjaan tulevat kananmunat kannattaa rikkoa yksi kerrallaan lasiin ja varmistaa niiden tuoreus ennen vispauskulhoon kumoamista.

Sokeri mitataan munien päälle ja seosta vatkataan, kunnes se on valkoista ja niin paksua, että siihen voi kirjoittaa vispilästä valuvalla seoksella taikinan pintaan hetkeksi näkyviin vaikkapa omat nimikirjaimet.

Jos kananmuna-sokerivaahtoa vatkaa liian vähän, kakusta voi tulla matala.

Lisää jauhot lopuksi hyvin varovaisesti sekoittaen, jotta ilmakuplat eivät katoa.

Paista kakkupohja uunin alatasolla

Kakun pinta repeilee, jos taikinassa on ollut liian paljon jauhoja tai uuni on ollut liian kuuma.

Jos täytekakkupohja on matala, käytit turhan suurta vuokaa.  Taikinan tulisi täyttää 2/3 vuoasta.

Kakkupohja kannattaa yleensä paistaa uunin alatasolla. Jos kakun pinta alkaa tummua, vaikka kakku ei ole vielä kypsynyt sisältä, uuni saattaa olla liian lämmin. Kakun pintaa voi suojata lisäämällä paiston loppuvaiheessa folion kakun pinnalle.

Kakkupohja saa kuorrutteen

 

Milloin kakkupohja on kypsä?

Kokeile kakkupohjan kypsyyttä esimerkiksi cocktailtikulla. Paina tikku keskelle kakkua ja nosta ylös. Jos tikkuun ei ole tarttunut taikinaa, kakku on kypsä.

Anna sokerikakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia. Kumoa kakkupohja sokeroidulle leivinpaperille. Aseta sitten vuoka kakun päälle, jotta kosteus jää kakkuun.

Sokerikakkupohja on suosituin täytekakkupohja. Kakun riittoisuus voidaan päätellä kakkupohjaan käytettävien kananmunien määrästä. Neljän kananmunan kakku riittää noin 10–15 vieraalle.

Sokerikakkupohja

10–15 palaa

vuokaan:
voita tai margariinia
korppujauhoja tai mannasuurimoita
pohja:
3/4 dl perunajauhoja
1 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria

Kakkupohja valmistuu näin helposti. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhotahalkaisijaltaan noin 22 cm:n kokoinen kakkuvuoka. Käyttäessäsi irtopohjavuokaa voit peittää pohjan leivinpaperilla, joka saa tulla reilusti ulos vuoan reunuksen alta.

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita.  Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri niin kuohkeaksi vaahdoksi, että vatkaimesta tippuva vaahto jää hetkeksi näkyviin vaahdon pinnalle.

Lisää kuivat aineet vaahtoon siivilän läpi samalla kakkutaikinaa vain kevyesti nostellen. Kaada taikina heti vuokaan ja kypsennä kakkua uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla.

Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Ripottele leivinpaperille vähän sokeria ja kumoa kakkupohja paperin päälle. Aseta päälle vuoka, jotta kakkupohja pysyy mehevänä.

Mitä kakun täytteeksi? Katso tästä herkullisia kakkureseptejä:

Lue myös, miten gluteeniton kakkupohja tehdään.

Artikkelia on muokattu 6.5.2023 klo 14:25

Katso myös Kotiliesi.fi:  Minkä kokoinen täytekakkupohja? Kananmuna ratkaisee monelleko kakku riittää

X