Ruoka

Mehevä suklaakakkupohja takaa täydellisen suklaakakun – näin onnistut

Helppo suklaakakkupohja tehdään perinteistä sokerikakkupohjaa mukaillen, tuhdin suklaiseen versioon lisätään aimo annos suklaasulaa. Vai leivotko kakun mieluummin vegaanisena tai gluteenittomana? Täältä löydät reseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Suklaakakkupohja on herkullisen kakun perusta.

Helppo suklaakakkupohja tehdään perinteistä sokerikakkupohjaa mukaillen, tuhdin suklaiseen versioon lisätään aimo annos suklaasulaa. Vai leivotko kakun mieluummin vegaanisena tai gluteenittomana? Täältä löydät reseptit.

Suklaakakkupohja on herkullisen suklaakakun perusta. Se ei ole vaikea valmistaa, mutta erilaiset versiot vaativat muutaman niksin onnistuakseen.

Lue myös: Tässä ovat ihanimmat suklaakakut – kokosimme reseptit, jotka vievät suoraan suklaataivaaseen

Helppo suklaakakkupohja sokerikakkupohjan tapaan

Suklaakakkupohja onnistuu monella tavoin tehtynä. Helppo tapa saada kakkupohjaan suklaan makua on lisätä taikinaan kaakaojauhetta. Valitse korkealaatuinen, sokeroimaton kaakaojauhe ja lisää se taikinaan siivilän läpi. Näin kakkupohjaan ei jää ikäviä kaakaosattumia.

Helppo suklaakakkupohja valmistuu perinteistä sokerikakkupohjaa mukaillen muna-sokerivaahtoon. Sen valmistuksessa tärkein vaihe on munien ja sokerin huolellinen vatkaaminen. Tärkeää on, että sokeri liukenee munavaahdon joukkoon. Sokeri saattaa jäädä helposti kiteiseksi tai rakeiseksi, mikä johtaa usein epäonnistuneeseen kakkuun. 

Keskenään sekoitetut kuivat aineet lisätään vaahtoon kevyesti nostellen ja käännellen. Jos jauhot sekoitetaan liian voimakkaasti taikinaan, ilmava vaahto katoaa ja kakusta tulee tiivis ja lässähtänyt. 

Anna kakkupohjan levätä uunista nostamisen jälkeen ja lisää täytteet ja kuorrute vasta täysin jäähtyneeseen kakkupohjaan.

Ohje: Suklaakakku kahdella täytteellä

Mehevässä suklaakakkupohjassa on aimo annos suklaata

Mehevä suklaakakkupohja syntyy sulatetusta suklaasta. Suklaan sulattaminen vaatii varovaisuutta, sillä suklaa on herkkä raaka-aine, joka liian korkeassa lämpötilassa sulatettuna muuttuu herkästi rakeiseksi.

Korkean lämmön lisäksi myös vesi on suklaan vihollinen. Jo pienikin tippa vettä tai vähäinen määrä vesihöyryä muuttaa sulavan massan kokkareiseksi. Kuivaa kaikki astiat, työvälineet ja omat kätesi huolellisesti, ennen kuin käsittelet niissä suklaata.

Helpointa on sulattaa suklaa kakkupohjaa varten yhdessä voin kanssa. Lisää paloiteltu suklaa pienissä erissä kattilassa sulatetun voin joukkoon huolellisesti sekoittaen. Liian suuri lämpötilaero saattaa saada seoksen juoksettumaan. 

Kun suklaa on sulatettu onnistuneesti, mukailee mehevän suklaakakkupohjan leipominen sokerikakkupohjan valmistusta. Suklaa-voiseos sekoitetaan muna-sokerivaahdon joukkoon ja lopuksi joukkoon käännellään keskenään sekoitetut kuivat aineet. 

Jos haluat hieman hullutella ja jemmata kakkuun annoksen kasviksia, tuo raastettu punajuuri suklaakakkuun erityistä mehevyyttä! 

Gluteeniton suklaakakkupohja

Gluteeniton suklaakakkupohja onnistuu helpoiten vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen. Gluteenittoman suklaisen sokerikakkupohjan voi leipoa myös kaakaojauheesta ja perunajauhoista. 

Jos vieraasi on kovin herkkä gluteenille, huolehdi, että kaikki työvälineesi ovat varmasti puhtaita. Tarkista myös, ettei käyttämäsi suklaa sisällä jäämiä gluteenista. 

Lue myös: Näin onnistuu herkullinen gluteeniton kakku juhliin – kokosimme parhaat reseptit ja vinkit

Vegaaninen suklaakakkupohja

Vegaaninen suklaakakkupohja on superhelppo tehdä, sillä taikina valmistuu kulhon ja puuharukan voimin vain sekoittamalla ainekset yhteen. Tilkka viinietikkaa yhdessä ruokasoodan kanssa takaa, että kakku on ihanan kuohkea. 

vegaaninen suklaakakkupohja
Vegaanisen suklaakakkupohjan leipominen käy leikiten. Sekoita ainekset ja paista!

Ohje: Vegaaninen suklaakakku

Lue myös: Vegaaninen marenki syntyy kikherneiden liemestä – näin se onnistuu ensikertalaiseltakin

Suklaakakkupohjan paistaminen

Suklaakakkupohja on kätevin leipoa irtopohjavuokaan, sillä valmis kakkupohja on helppo irrottaa poistamalla vuoan reunus. Voitele ja jauhota vuoka huolellisesti ennen taikinan valmistusta, sillä taikina ei kestä odottelua. Käytä voiteluun pehmeää rasvaa ja levitä se esimerkiksi talouspaperin tai siveltimen avulla.

Jauhotukseen sopivat esimerkiksi korppujauhot, kookoshiutaleet, manteli- tai pähkinärouhe tai vaikkapa mannasuurimot. Pohjalle pingotettu leivinpaperi helpottaa kakun irrottamista ja liikuttelua.

Täytä vuoka hieman vajaaksi. Jätä kolmasosa vuoasta kohoamisvaraa. Paista suklaakakkupohja riittävän kypsäksi. Usemmat kakut kypsyvät 175 asteessa uunin alatasolla. Näin kakku ennättää kypsyä ja kohota ennen kuin pinta paahtuu liiaksi.

Uuninluukkua ei kannata avata paistamisen aikana, jottei kakku lässähdä. Kypsyyttä kannattaa mieluiten tarkkailla luukun läpi. Kun kakku irtoaa vuoan reunoista, sitä on paistettu riittävän kauan. Voit varmistaa kypsyyden tökkäämällä tikun kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis.

Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa se sitten leivinpaperin päälle tai kakkuritilälle jäähtymään. Aseta puhdistettu vuoka takaisin jäähtyneen kakun ympärille, jottei kakku kuivahda.

Leivo suklaakakkupohja ajoissa valmiiksi, sillä levännyt kakkupohja on ihanan mehevä ja myös helpompi käsitellä ja halkaista. Kylmä kakku on myös helpompi kuorruttaa.

Täytteet ja kostutuksen voi tehdä jo edellisenä päivänä, jolloin maut tekeytyvät ja suklaakakku kostuu sopivan meheväksi. Kuorrutus ja koristelu kannattaa kuitenkin tehdä vasta juhlapäivänä, jotta se säilyy raikkaana ja kauniina.

Artikkelia on muokattu 6.5.2023 klo 14.30

Katso myös Kotiliesi.fi: Suklaakakku maistuu kaikille – katso Kotilieden herkulliset reseptit!

X