Vinkit

Uudet perunat ovat täällä taas

Teksti: Anna.fi

Jokakesäinen odotus palkitaan, kun lautaselle ilmestyy ensimmäiset uudet perunat. Parhaalta varhaisperuna maistuu oikein säilytettynä ja valmistettuna.

Uudet perunat kattilassa

Varhaisperunat ovat herkku, josta nautitaan lähes jokaisessa suomalaiskodissa. Niin tuttua puuhaa kuin perunoiden keittäminen ja syöminen suomalaisille onkin, voi uudet perunat silti epäonnistua.

Parhaasta mahdollisesta mausta nauttiminen edellyttää oikeanlaista säilytystä ja keittämistä.

Kaikki lähtee mahdollisimman tuoreesta perunasta. Kaikista parasta on samana päivänä nostettu peruna, mutta vielä parin päivän päästä nostosta peruna on hyvää. Yli neljä päivää sitten nostettua perunaa ei kannata ostaa, mikäli mielii saada lautaselleen parasta mahdollista perunaa.

Varhaisperunat on syytä säilyttää viileässä ja pimeässä. Sopiva lämpötila on 10-14 astetta. Oikein säilytettyinä perunat eivät viherry ja siten makukaan ei kärsi.

Uusiksi perunoiksi voidaan määritellä perunat, joista irtoaa kuori hankaamalla. Ennen keittämistä perunat tuleekin siis pestä huolellisesti. Apuna voi käyttää juuresharjaa, perunan pesuhanskoja tai vaikkapa keittiöveistä. Joidenkin mielestä uusien perunoiden tulee olla täysin kuorettomia ja toiset syövät perunansa kuorineen.

Kalaa ja tilliä

Pesun jälkeen perunat on hyvä laittaa kylmään veteen odottamaan keitinveden kiehumista. Varhaisperunoita keittäessä kannattaa laittaa perunat kiehuvaan veteen. Keitinveden pitää olla myös kunnolla suolattua. Laita ainakin 1 tl suolaa yhtä vesilitraa kohden. Myös höyrykeittäminen sopii varhaisperunoille mainiosti. Koska varhaisperunat ovat pieniä, pitää olla tarkkana, ettei perunoita keitä liian pitkään.

Koska uudet perunat ovat perunaa parhaimmillaan, kannattaa ne nauttia yksinkertaisten lisukkeiden kanssa. Tuore tilli ja voi kuuluvat erottamattomasti uusien perunoiden seuraan.  Graavi- ja savukalat sekä perinteinen silli ovat mitä parhaimpia kumppaneita uusille perunoille. Myös sipulinen voisula ja ruohosipuli sopivat uuden perunan kanssa samalle lautaselle.

Kokeile myös näitä varhaisperunareseptejä:

Perunasalaatti

Korvasieni-parsa-perunasalaatti

Paahdetut varhaisperunat

 

Teksti: Emmi Toivonen

Kuvat: Norman Ojanen, Jorma Marstio

X