Liikunta

Hyötyliikunnan määrän voi tuplata kesällä lähes huomaamatta – 11 helppoa arkiliikuntavinkkiä

Jumpat ja sali eivät välttämättä houkuttele kesäpäivinä. Voit kuitenkin polttaa kaloreita ja haastaa lihaksia hauskoissa ja hyödyllisissä puuhissa. Imuroi auto, pese matot, pelaa erä mölkkyä ja pulahda iltauinnille.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Kesällä hyötyliikunnan voi tuplata.

Jumpat ja sali eivät välttämättä houkuttele kesäpäivinä. Voit kuitenkin polttaa kaloreita ja haastaa lihaksia hauskoissa ja hyödyllisissä puuhissa. Imuroi auto, pese matot, pelaa erä mölkkyä ja pulahda iltauinnille.

Eikö kuntosalilla rehkiminen tai hikijumppa houkuta kesällä tai helteillä? Ei hätää. Saat kunnon treenin, kun teet pihatöitä tai peset matot, pyöräilet rannalle pelaamaan lentopalloa ja pulahdat uimaan.

Listasimme hauskat ja hyödylliset kesälajit. Ne eivät edes tunnu treenaamiselta, mutta kulutuksesi voi jopa tuplaantua!

1. Pelaa rantalentopalloa

Rantalentopallo on mainio kesälaji. Sääntöjä voi soveltaa, rusketut ja viilennys on vain parin askeleen päässä. Hiekassa juokseminen on myös tehokasta liikuntaa, sillä tunnissa kaloreita palaa yli 400.

Kehitä kuntoa kesällä: puistojooga, taiji, pilates ja suppailu – mikä laji sopii sinulle?

2. Ui ja vesijuokse

Saat tehotreenin, kun pulahdat uimaan lentopallomatsin päätteeksi. Järvessä uidessa kaloreita myös palaa enemmän kuin altaassa. Tunti sykettä nostattavaa uintia tai vesijuoksua kuluttaa tekniikasta riippuen 300–500 kaloria.

Haasta koko kroppa yhdistelemällä lajeja. Kävele tai pyöräile rannalle, pelaa hetki lentopalloa ja ui lopuksi vartti. Kulutat noin 400 kaloria, mutta liikunta ei tunnu hikiseltä pakkopullalta.

Vesi kutsuu – uimataito kuntoon

3. Soutele tai melo

Myös soudellessasi saat liikuntaa ja väriä iholle, ja järvellä on ihanan viileää. Leppoisa soutelu tyynellä säällä kuluttaa 500 kaloria tunnissa, nopea soutaminen aallokossa jopa 1000.

Melonta on kevyempi laji. Kaloreita kuluu tunnissa hieman alle 200. Joudut kuitenkin käyttämään keskivartalosi syviä lihaksia, jotta pysyt pystyssä.

4. Pelaa hauskoja pihapelejä

Klassiset pihapelit ovat leppoisaa ajanvietettä. Mölkky, petankki ja kroketti kuluttavat myös hieman kaloreita. Tunnin pelaamisessa niitä palaa noin 150. Grillin lämpenemistä kannattaa odotella pelaillen, sillä kulutat makkaran verran energiaa.

5. Pyöräile

Pyöräily on nivelille lempeää liikuntaa, ja pitkätkin matkat taittuvat nopeasti. Tuulenvire myös viilentää ihanasti kuumana päivänä. Kevyt pyöräily kuluttaa tunnissa yli 200 kaloria, reipas pyöräily kovalla vastuksella tai maastossa yli 500. Saat hyvän treenin jo pyöräillessäsi työmatkat ja säästät bensarahaa.

Pitkätkin matkat taittuvat nopeasti pyöräillen ja samalla kulutat reippaasti kaloreita.

6. Kuopsuttele puutarhaa

Pihatyöt ovat loistavaa hyötyliikuntaa. Tunti kevyitä puutarhatöitä kuluttaa yli 200 kaloria. Rehkiminen ruohonleikkuria tai kottikärryjä työnnellen sulattaa lähes 500 kaloria. Kyykkiminen, kanniskelu, kaivaminen ja ponnistelu haastavat myös lihakset, ja puutarhatyöt ovat lepoa mielelle.

Kolumnisti Leeni Peltonen listasi 4 asiaa, jotka puutarha opettaa.

7. Pese ikkunat tai terassi

Kesä on parasta aikaa ikkunoidenpesulle. Käsien kurottelu vetristää selkää, ja tunnin urakka polttaa yli 300 kaloria. Yhtä tehokasta on lattioiden, terassin tai paljun jynssäys.

Näin peset ikkunat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä – 5 vinkkiä

8. Siivoa auto

Auton imurointi, peseminen ja vahaus on leppoisaa kesäpuuhaa musiikkia kuunnellen. Tunnin aherruksen jälkeen menopeli on puhdas, ja olet kuluttanut 300 kaloria.

9. Pese matot

Matot kannattaa pestä itse, sillä säästät rahaa ja saat liikuntaa. Mattojen kuuraus juuriharjalla ja kuivumaan ripustaminen kuluttaa tunnissa yli 200 kaloria. Saat myös verryttelyä yläselkään.

Matto siistiksi – näin hoidat mattoja

10. Kiertele kaupungilla tai  patikoi metsässä

Älä makaa koko lomaa aurinkotuolissa. Kiertele nähtävyyksiä, sillä kävely on oiva liikuntamuoto. Rauhallinen kaupungilla tepastelu kuluttaa 150 kaloria tunnissa, metsälenkki mäkisessä maastossa puolet enemmän.

11. Marjasta

Marjastus kuluttaa lähes 300 kaloria tunnissa. Mustikkametsässä kykkiminen on myös supertreeniä jalka- ja pakaralihaksille.

Marjastus ja sienestys – rentouttavaa hyötypuuhaa vai ajanhukkaa?

Lähteet: Kalorilaskuri, Keventäjät, WebMD

X