Kauneus

Luottovoiteesi ei ehkä enää olekaan ihollesi se sopivin – näin ihon tarpeet muuttuvat eri ikävuosikymmeninä

Hyvin hoidettu iho ikääntyy kauniisti. Uudelle ikävuosikymmenelle siirtyessä on usein hyvä hetki tutkia ihon tarpeita tarkemmin. Rakas luottovoide ei välttämättä olekaan enää se sopivin. Lue vinkit 40+, 50+ ja 60+ ihonhoitoon!

Teksti:
Sini Kesänen
Kuvat:
Istock

Jokainen iho ikääntyy omaa ainutlaatuista tahtiaan.

Hyvin hoidettu iho ikääntyy kauniisti. Uudelle ikävuosikymmenelle siirtyessä on usein hyvä hetki tutkia ihon tarpeita tarkemmin. Rakas luottovoide ei välttämättä olekaan enää se sopivin. Lue vinkit 40+, 50+ ja 60+ ihonhoitoon!

40+: panosta ihonhoidossa näihin asioihin

Iho elää kukoistustaan, mutta ruuhkavuodet ja stressi saattavat jo jättää jälkiänsä. Iho voi olla kireä, samea ja nuutuneen näköinen.

Ensimmäiset juonteet alkavat syventyä. Aamulla herätessä poskessa näkyvä tyynyliinan painauma kertoo siitä, että ihon joustavuus ja kimmoisuus ovat alkaneet jo heikentyä. Iho palautuu hitaammin kuin nuorempana. Iho myös uusiutuu aiempaa verkkaisemmin.

On aika ottaa pro-aging- ja anti-aging-tuotteiden tarjoama hoitoapu vastaan, sillä ne tukevat ihoa tässä elämänvaiheessa. Niiden sisältämät ainesosat muun muassa rauhoittavat, kirkastavat, virkistävät ja kiinteyttävät ihoa tai tehostavat sen uusiutumista.

Ihonhoidossa on hyvä huomioida myös vuodenaikojen vaihtuminen.

Iholle voi putkahtaa yllättäviäkin muutoksia. Etenkin jos nuorena on ollut ongelmia finnien kanssa, kasvojen alaosiin saattaa ilmestyä aikuisiän aknea. Sen taustalla voi olla hormonaalisia muutoksia – tai kenties olet hoitanut ihoasi liian järeillä tuotteilla? Akneoireilua kannattaa hoitaa aikuisen akneen tarkoitetuilla, talin erittymistä tasapainottavilla ja ihon uusiutumista tehostavilla tuotteilla.

50+: vaihdevuosien vaikutukset näkyvät

Vaihdevuodet hormonimuutoksineen ovat ajankohtaisia, ja niiden vaikutukset näkyvät sekä tuntuvat ihossa. Estrogeenin vähenemisen seurauksena talintuotanto vähenee ja iho alkaa hiljalleen kuivua. Koska ihossa on vähemmän rasvaa, se sitoo huonommin kosteutta.

Kerrosta ihoon puhdistuksen jälkeen paljon kosteutta ja lisää päälle rasvaa tai rasvamaisia ainesosia sisältävä hoitotuote. Näin kosteus sitoutuu ihoon.

Ihon sävy alkaa hailakoitua. Pigmenttiläiskät erottuvat selkeämmin, ja iho näyttää siksi kirjavalta. Myös ihon kimmoisuus heikkenee entisestään. Muista suojata iho UV-säteiltä joka päivä.

Jokaisen iho ikääntyy omaa ainutlaatuista tahtiaan.

Satsaa hyvään hoitoon, se auttaa ihoa pysymään nuorekkaana. Valitse käyttöön hoitotuotteita, jotka lupaavat kosteutta, kirkastusta, värin tasoitusta, hehkua, täyteläisyyttä ja napakkuutta.

Luo itsellesi hemmotteleva ihonhoitohetki, jolloin keskityt vain ja ainoastaan itseesi. Hengitä syvään muutaman kerran ja rauhoitu. Levitä tuotteet iholle käsin painellen. Hoida myös kaula ja dekoltee.

Täydennä hoitoa käsittelemällä ihon joustavuudesta ja lujuudesta vastaavaa sidekudosta sekä kasvolihaksia. Nestekiertoa vauhdittava kasvojen gua sha -hieronta sopii hyvin kasvojoogan tai kasvolihasjumpan kaveriksi. Ne saavat ihon näyttämään hehkeältä ja piirteet ryhdikkäämmiltä.

60+: iho kaipaa täyteläisempää hoitoa

Vaihdevuosien jälkeen iho kaipaa täyteläisempää hoitoa. Ihonalainen rasvakudos sekä rasva-aineiden määrä vähenevät ja iho löystyy. Iho ikään kuin valahtaa alaspäin, ja leuanseudun pussit näkyvät.

Koska iho alkaa olla ohuimmillaan ja hauras, hellät ihonhoitotavat ovat tärkeitä. Suosi ihonpuhdistuksessa puhdistusmaitoa, -voidetta tai -öljyä. Hankaa ihoa mahdollisimman vähän. Voit kuoria ihoa, mutta tee se hedelmähappojen tai entsyymien avulla.

Ota kosteuttavat seerumit, naamiot, elvyttävät tuotteet ja öljyt päivittäiseen käyttöön hoitovoiteiden täydentäjiksi. Säännöllinen A-vitamiinituotteiden eli retinolia ja sen eri muunnoksia sisältävien tuotteiden käyttö uudistaa ja silottaa ihoa.

Pidä huolta itsestäsi kokonaisvaltaisesti. Reippaile ulkona, se tehostaa kehon verenkiertoa ja lisää siten kasvojen ihon kosteuspitoisuutta.

Vaikka paino pyrkii tässä iässä nousemaan, syö riittävästi ja kasvispainotteisesti. Muistathan juoda vähintään 1,5 litraa vettä vuorokaudessa.

Gua shasta, kasvojoogasta tai kasvolihasjumpasta on hyötyä kasvojen ilmeen ryhdistäjänä. Muista hymy, se on nopein ja tehokkain kasvojenkohotus.

X