Ruoka

Äitienpäivälounas – teimme 3 erilaista menuehdotusta rentouttavaan lounashetkeen

Toukokuun toisena sunnuntaina juhlitaan ja hemmotellaan äitiä. Kokosimme yhteen keväiset herkut, joilla hurmaat äidin. Näiden ruokien kokkaaminen sujuu vikkelästi ja hermoja raastamatta.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Toukokuun toisena sunnuntaina juhlitaan ja hemmotellaan äitiä. Kokosimme yhteen keväiset herkut, joilla hurmaat äidin. Näiden ruokien kokkaaminen sujuu vikkelästi ja hermoja raastamatta.

Äitienpäivälounas kuulostaa upealta ja hyvältä ajatukselta. Vai sittenkin uuvuttavalta? Koko suku koolle ja pöytä koreaksi? Miten siitä selvitään?

Hyvä ratkaisu on pitäytyä kolmessa ruokalajissa eikä kerätä tarjolle 7 sorttia salaattia tai jälkiruokaa. Parasta, jos ruoanlaittoon saa apua. Yksi valmistaa alkuruoan, toinen pääruoan ja kolmas keskittyy jälkkäriin.

Toinen neuvo on panostaa keväisiin raaka-aineisiin, mutta valita yksinkertaiset ja helpot reseptit. Näissä kolmessa menuehdotuksessa on jokaisessa parsaa jossain muodossa.

Lounas kuin tavallisena sunnuntaina – ripauksella luksusta

Todennäköisesti simppelein alkuruoka on salaatti. Parsasesonki on äitienpäivän tienoilla kuumimmillaan ja sitä kannattaa hyödyntää. Kun vuolet tuoreesta parsasta ohuita lastuja, vältyt parsojen keittämiseltä. Keväisessä parsasalaatissa maistuvat brie-juusto ja pähkinät.

Tee koko pääruoka kerralla uunissa yhdessä astiassa. Hoisin-kastikkeella ja limettimehulla valeltu lohifilee kypsyy bataattiviipaleiden kanssa kätevästi samassa ajassa ja maistuu koko perheelle.

Lasiin rakennetun sitruunajuustokakun voi tehdä annosastioihin jo edellisenä iltana eikä sen leipomiseen tarvita edes kulhoa eikä vatkaamista. Pohja valmistetaan kaurakeksimuruista ja voista hetkessä. Sitruunalla maustetun juustotäytteen kruunaavat marinoidut mansikat.  

Äitienpäivälounas grillistä

Jos aurinko päättää sopivasti pilkahtaa juuri äitienpäivänä, voi lounaan valmistaa rennosti ulkosalla grillaten.

Grillattu parsa on kevätkauden hitti etenkin, kun se kääritään savustettuun ilmakuivattuun kinkkuun ja päälle ripsautetaan parmesaaniraastetta. Kinkkuun käärittyjä parsoja ei tarvitse kuoria ja ne kypsyvät nopeasti grillin kuumuudessa.

Broileri-halloumivartaat kypsyvät nekin vikkelästi grillissä ja maistuvat vauvasta vaariin. Tarjoa vartaiden kanssa esimerkiksi keitettyjä perunoita tai grillaa perunat.

Helppo jälkkäri syntyy vartaisiin pujotetuista vaahtokarkeista, hedelmistä ja marjoista. Tarjoa vartaat suola-suklaadipin kanssa ja suosio on taattu.

Äitienpäivälounas vegaanisena

Vegaaninen äitienpäivälounas aloitetaan eksoottisesti vietnamilaisittain vokissa pikapaistetulla parsalla.

Sushisalaatti on juhlava, mutta syntyy ilman suurta vaivaa ja näpräämistä. Kokoa salaattiin äidin lempimaut.

Kepeä kasviksista rakennettu äitienpäivälounas päättyy luottojälkkäriin, vegaanisiin pikkupannareihin, jotka maistuvat ihanilta kaurakinuskikastikkeen kanssa.

Artikkelia on muokattu 28.4.2023 klo 18:40

Katso myös Kotiliesi.fi: Äitienpäivän aamupala – listasimme parhaat herkut tarjolle

X