Ruoka

Punaista vai valkoista joulupöytään? Poimi alle 15 euron viinisuositukset

Joulupöytä notkuu yleensä erilaisia herkkuja niin alkuruoissa kuin pääruoissakin. Viiniltä vaaditaan melkoisesti perinteisessä joulupöydässä. Useimmiten olut olisi paras vaihtoehto. Viineissäkin löytyy kuitenkin hyviä moniottelijoita. Tässä erihintaisia vaihtoehtoja valko- ja punaviineiksi sekä niille valitut täsmäruuat.

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
Alko, Tommi Tuomi/Om-Arkisto

Joulupöytä notkuu yleensä erilaisia herkkuja niin alkuruoissa kuin pääruoissakin. Viiniltä vaaditaan melkoisesti perinteisessä joulupöydässä. Useimmiten olut olisi paras vaihtoehto. Viineissäkin löytyy kuitenkin hyviä moniottelijoita. Tässä erihintaisia vaihtoehtoja valko- ja punaviineiksi sekä niille valitut täsmäruuat.

Edullisia valkoviinejä

Laroche La Chevalière Cuvée Boisée Chardonnay 2014

Laroche La Chevalière Cuvée Boisée Chardonnay 2014 Ranska, Languedoc-Rousillon
Hinta 10,98 €

825170-fenkolinsiemenilla-kuorrutettu-merilohi.jpg

Viini on valmistettu pelkästään Chardonnay-rypäleistä . Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja kukkainen, hieman paahteinen ja voinen. Maku on raikkaan kuiva ja melko täyteläinen. Maussa hedelmäisyyttä ja tammeakin jonkun verran.  Monipuolinen joulupöydän viini. Se sopii niin seurusteluun, kaloille kuin kinkullekin. Ja se kannattaa valita joulunajan juhlien sekalaisia herkkuja sisältävään noutopöytään valkoiseksi vaihtoehdoksi.

Kokeile esimerkiksi Fenkolinsiemenillä kuorrutettua uunilohta, lanttupyreetä ja fenkolikastiketta viinin kanssa.

Pfaff Pinot Blanc 2013

Pfaff Pinot Blanc 2013 Ranska, Alsace
Hinta 11 €

976780-chili_lime_marinoitu_lohi_Kari_Hautala_otavamedia.jpg

Pinot Blanc-rypäleistä valmistettu viini tuoksuu herkullisen hedelmäiseltä. Tuoksussa ja maussa kypsää omenaa, nektariinia sekä sitrusta. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja hapokas sekä aavistuksen mineraalinen. Hyvä viini joulun kala- ja äyriäisherkuille sekä kinkullekin. Kovin etikkainen ruoka saattaa korostaa hapokkuutta.

Kokeile joulupöydässä Raikas limetti-chililohi ohjetta.

Hinnakkaampia valkoviinejä

Lind Gewürztraminer Trocken 2014

Lind Gewürztraminer Trocken 2014 Saksa, Pfalz
Hinta 12,80 €

975500-porkkanpahkinamureke.jpg

Luomusertifioitu, aromikkaasta Gewürztraminer-rypäleestä valmistettu viini tuoksuu ja maistuu todella kypsän hedelmäiseltä. Aromeissa hyvin kypsää sitrusta, keltaista omenaa ja päärynää sekä aavistus kukkaisuutta ja mausteisuutta. Maku on kuivan pehmeä ja suutuntumassa on vain aavistuksen hapokkuutta. Hyvä valinta joulupöydän erilaisten herkkujen seuraan, myös kinkun, laatikoiden  ja erilaisten kasvisherkkujen kanssa.

Valmista viinin seuraksi esimerkiksi Porkkanapähkinämureke tai Punajuurihöystö

Kahurangi Estate Riesling 2013

Kahurangi Estate Riesling 2013 Uusi-Seelanti, Nelson
Hinta 14,93 €

950619-jouluiset-sushit.jpg

Puhtaasti Riesling-rypäleistä valmistettu tyylikäs viini on puolikuiva (sokeria 13 g/l), mutta hapokas. Maussa ja tuoksussa vihreää omenaa, sitrusta, kypsää persikkaa sekä aavistus yrttisyyttä ja mineraalisuutta. Pieni makeus tekee viinistä hyvän kumppanin vähän mausteisemmillekin ruuille. Hyvä viini kaloille ja äyriäisille tai sushin seurana.

Hyvä ruokapari viinille on Aasialaiset joulusilakat tai Jouluiset sushit

Edullisia punaviinejä

Portada 2013

Portada 2013 Portugali
Hinta 7,89 €

Perinteisistä portugalilaisista Caladoc ja Tinta Roriz  -rypäleistä  valmistettu edullinen, mutta maukas viini tuoksuu melko muhevalle, paahteiselle ja joulun mausteille. Tuoksussa ja maussa kypsää hillomaista marjaisuutta. Maku on melko täyteläinen ja tanniinejakin löytyy, mutta viini sopii myös seurusteluun.

736057-viikunasalaatti_2048x1288.jpg

Joulupöydässä maistuu selkeämakuisten kalaherkkujen kanssa tai erilaisten liharuokien seurassa. Kinkku ja laatikotkin sopivat.

Kokeile Viikuna-päärynä-aurajuustosalaatin kanssa tai Taatelipossua ja omena-luumukastiketta kera.

 

Frescobaldi Rèmole 2014

Italia, Toscana
Hinta 10,90 €

857528-ranskalainen-maksapatee.jpg

Viini on valmistettu Sangiovese ja Cabernet Sauvignon –rypäleistä. Maussa ja tuoksussa kypsää marjaa, kirsikkaa sekä aavistus yrttisyyttä. Maku on melko täyteläinen ja hapokas. Jälkimaussa tuntuu häivähdys savua. Mukava talvinen ruokaviini. Joulupöydässä viini sopii lihaisien alkupalojen ja kasvisruokien seuraan. Kinkun ja laatikoidenkin kanssa viini menee.

Maista viinin parina esimerkiksi Ranskalainen maksapatee tai Savuliha viskiliemessä.

Hinnakkaampia punaviinejä

Münzberg Spätburgunder Trocken

Saksa, Pfalz
Hinta 11,99 €

950205-juhlava-possurulla.jpg

Viini on valmistettu Spätburgunder-rypäleistä, jotka muualla tunnetaan nimellä Pinot Noir. Viini tuoksuu ja maistuu karpaloilta, hapankirsikoilta ja kypsiltä puolukoilta. Melko täyteläisessä maussa on aavistus hyvin kypsää mansikkaa ja vadelmaa sekä yrttisyyttä. Viini on melko pehmeää, mutta hapokkuutta ja aavistus tanniineja napakoittaa viinin.
Joulupöydässä viini maistuu selkeiden kalaruokien tai lintuherkkujen kanssa. Menee myös kinkun ja laatikoidenkin seurassa.

Maista esimerkiksi Juhlavan possurullan tai Keitetyn pikkukinkun seurassa.

Château de Seguin 2013

Château de Seguin 2013 Ranska, Bordeaux
Hinta: 14,59 €

Viini on valmistettu Cabernet Sauvignon ja Merlot -rypäleistä. Tuoksu on maanläheinen ja marjainen. Tuoksussa ja maussa kypsää hapankirsikkaa, mustaherukkaa ja tummaa luumua. Maku on melko täyteläinen ja hedelmäinen. Tanniineja löytyy sen verran, että viini kaipaa ruokaa.

976007-porosalaatti.jpg

Jos joulupöydässä on kinkun sijaan muuta lihaa, tämä viini on oiva valinta. Mutta istuu myös kinkun ja kalkkunankin seuraan.

Maista Maailman paras porosalaatti kanssa tai Ankanrintaa ja viinikastiketta seurana.

 

Lue myös:

6 x kinkkuviini -poimi suosikkisi!
3 x vaihtoehto perinteiselle glögille 5 x vaihtoehto joulukinkulle: kalkkunaa, ankkaa, hirveä, lammasta, tuoremakkaraa Kotiliesi.fi: Joulun perinteinen menu

X