Granaattiomena – vitamiinipommi, joka hehkuu rubiinin lailla salaateissa, juomissa ja jälkiruoissa
Granaattiomena kätkee sisuksiinsa uskomattoman herkulliset siemenet. Sen mehu on raikasta nektaria ja kauniina hehkuvat siemenet kruunaavat ruoat ja juomat.
Granaattiomena kätkee sisuksiinsa uskomattoman herkulliset siemenet. Sen mehu on raikasta nektaria ja kauniina säihkyvät maukkaat siemenet kruunaavat ruoat ja juomat.
Granaattiomena näyttää ihan omenan ja sipulin risteytykseltä, mutta sen sisuksiin kätkeytyy upean helakan värinen malto, joka onkin sen ainut syötävä osa. Listasimme yhteen parhaimmat granaattiomenareseptimme salaateista jälkkäreihin.
Tunnista kypsä granaattiomena
Granaattiomenan syötäväksi kelpaamaton kuori on ruskeanpunainen ja nahkamainen. Hedelmä on parhaimmillaan kuoren ollessa kiiltävä. Granaattiomenan kypsyyden voi varmistaa painamalla varovasti hedelmän kuorta. Mikäli kuori antaa hieman periksi, hedelmä on kypsä.
Granaattiomenan sisus on lokeroinen ja täynnä siemeniä joita ympäröi kauniin punainen, mehukas ja raikas malto. Malto muistuttaa hieman punaisia viinimarjoja. Hedelmästä syödään vain malto, sillä hedelmälihan paksut väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa.
Syödessä hedelmä halkaistaan tai lohkotaan ja malto siemenineen syödään lusikalla. Hedelmän voi puristaa mehuksi ja sitä voi käyttää kastikkeiden mausteena. Mallon voi nauttia jäätelön kanssa, ja se käy myös salaatteihin, ruokien koristeeksi ja mausteeksi sekä ihaniin jälkiruokiin.
Granaattiomena höystää salaatit juhlakuntoon
Mehukas ja syvänpunainen granaattiomena maistuu erityisen hyvin erilaisten juustosalaattien piristeenä. Viimeistele lempisalaattisi ripottelemalla sen pinnalle granaattiomenan siemeniä.
Punajuuren ja vuohenjuuston liitto täydentyy ja raikastuu granaattiomenan siemenillä.
Talvikauden herkku, appelsiinisalaatti saa sopivaa terävyyttä granaattiomenasta. Punasipuli ja oliivit tekevät salaatista meze-pöydän herkun. Hehkuvan keltainen bulgursalaatti vie sekin Lähi-idän pitopöytiin. Viikunat ja granaattiomena tuovat salaattiin raikasta hedelmäisyyttä.
-
Punajuuria, vuohenjuustoa ja granaattiomenaa
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Appelsiinisalaatti
- alle 30 min
- Helppo
-
Sahramilla maustettu bulgursalaatti
- 30-60 min
- Helppo
-
Voimasalaatti – kvinoaa, granaattiomenaa, mangoa, linssejä
- alle 30 min
- Helppo
-
Marokkolainen broilerisalaattikulho
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Mandariini-granaattiomena-pähkinäsalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Talvikauden juhla-aterioiden hemaisevat herkut viimeistellään granaattiomenalla
Stiltonjuuston kanssa tarjottava hedelmäsalsa hehkuu granaattiomenan ansiosta syvän punaisena. Hedelmäinen juustoherkku maistuu esimerkiksi kalkkunan tai broilerin lisukkeena tai aterian päätöksenä.
Teresa Välimäen ohjeella valmistuvat pienet, juustoiset suupalat cocktail- tai glögijuhliin. Pienten suupaloiksi sopivien pizzojen täytteessä maistuvat viikunat, ilmakuivattu kinkku ja granaattiomenan siemenet
Juhla-aterian alkuun sopivat savuporomoussella täytetyt avokadon puolikkaat saavat särmää granaattiomenan siemenistä. Jättikatkaravun pyrstöt paistetaan vaniljavoissa ja piristetään granaattiomenalla juhlaan.
-
Hedelmäsalsaa ja stiltonjuustoa
- alle 30 min
- Helppo
-
Granaattiomena-vuohenjuustopalat
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Viikunapizzat
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Savuporolla täytetyt avokadot
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Vaniljavoissa paistettu scampi ja avokadomelonisalsa
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Sitruunainen parsarisotto koristellaan granaattiomenan siemenillä
- 30-60 min
- Keskitaso
Granaattiomenasta väriä drinkkeihin ja vitamiineja smoothie-juomaan
Granaattiomena on myös varsinainen terveyspommi. Se sisältää paljon hyödyllisiä vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja runsaasti antioksidantteja. Kun haluat aloittaa päivän pirteänä tee hedelmästä raikas ja terveellinen smoothie.
Drinkit saavat granaattiomenasta paitsi upean, juhlaan sopivan värin myös raikasta makua.
-
Granaattiomenasmoothie
- vähintään vuorokausi
- 2
- Helppo
-
Granaattiomenadrinkki
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Marjamaljat proseccolla
- alle 30 min
- Keskitaso
Jälkiruokiin pilkahdus punaista
Raikas ja mehukas granaattiomena on kuin luotu jälkiruokiin. Se tuo niihin pirteyttä ja kauneutta. Granaattiomenan siemenet sopivat yhtä hyvin niin hedelmä-ja marjajälkiruokiin kuin suklaisiin unelmiin.
-
Suklaa-granaattiomenavanukas
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Helppo kerrosherkku mangosta, granaattiomenasta ja passiohedelmästä
- alle 30 min
- 6
- Helppo
-
Granaattiomena-jogurttivanukas
- alle 30 min
- 6
- Keskitaso
-
Appelsiinia ja granaattiomenaa
- alle 30 min
- 4
- Tosi helppo
-
Suklaa-Nutellatrifle
- alle 30 min
- 6
- Helppo
-
Ananas-appelsiinisalaatti ja granaattiomenaa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Sesonki vuoden pimeimpään aikaan
Muinaiset egyptiläiset ovat pitäneet granaattiomenaan pyhänä kasvina. Nykyään sitä viljellään paljon Välimeren alueella ja Etelä-Amerikassa, mutta se on kotoisin Persian ja Afganistanin seuduilta.
Granaattiomenan sesonki alkaa syyskuussa, kun hedelmiä tulee Euroopasta, Espanjasta ja Italiasta. Marraskuusta tammikuuhun hedelmää saadaan myös Israelista. Hedelmä tuo pirteyttä ja energiaa juuri vuoden pimeimpää aikaan. Silloin siitä kannattaa nauttia monissa ruoissa ja juomissa.
Säilytä granaattiomena viileässä
Granaattiomena säilyy varsin hyvin pitkään, etenkin, jos laitat sen jääkaappiin viileään tai vihanneslaatikkoon.
Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto
Artikkelia on muokattu 6.2.2024
Lue myös Kotiliesi.fi: Granaattiomenan kuoriminen kolmella eri tyylillä – näin saat siemenet irti helposti
Sinua voi kiinnostaa myös:
-
-
-
Granaattiomenadrinkki
- alle 30 min
- 2
- Helppo
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous