Viikuna hurmaa makean aromikkaalla maullaan – katso vinkit ja parhaat reseptit
Viikuna maistuu tuoreena ihan sellaisenaan, ja siitä voi valmistaa monenlaisia makeita ja suolaisia herkkupaloja. Kokosimme tähän parhaat reseptit ja ideat viikunan käyttöön ja säilytykseen.
Viikuna maistuu tuoreena ihan sellaisenaan, ja siitä voi valmistaa monenlaisia makeita ja suolaisia herkkupaloja. Kokosimme tähän parhaat reseptit ja ideat viikunan käyttöön ja säilytykseen.
Viikuna kuuluu vanhimpiin tunnetuista hedelmistä, sen sanotaan kasvaneen jo Edenin puutarhassa. Hedelmä on kotoisin Aasiasta. Viikunan tunnistaa sievästä, sipulimaisesta muodostaan. Kuoren väri vaihtelee violetista, ruskeaan tai vihertävän kellertävään. Syyssesongin viikuna on yleensä tumma ja aromaattinen.
Hedelmäliha on herkullisen pehmeää ja punertavaa. Nahkamaisen kuoren sisällä on paljon syötäviä siemeniä. Hedelmän maku on raikkaan makea, ei kuitenkaan niin imelä kuin kuivattujen viikunoiden.
Viikuna on herkkä – käsittele ja säilytä sitä varoen
Tuoreen viikunan kuori on hyvin ohut, joten käsittele tätä pehmeäkuorista hedelmää varoen.
Hedelmät pestään ennen käyttöä, mutta niitä ei tarvitse kuoria. Kova kanta otetaan kuitenkin aina pois. Kauneimmillaan hedelmä on leikattuna puolikkaiksi tai lohkoiksi, jolloin hedelmäliha pääsee näkyviin.
Viikunat kannattaa ostaa mieluiten heti käytettäviksi. sillä herkkä hedelmä ei säily pitkään. Jos viikunoita tarvitsee säilytellä, pidä ne kylmässä +2 – +5 asteessa. Nauti viikunat huoneenlämpöisinä, jotta hedelmän aromit pääsevät esiin.
Miten tunnistaa kypsän viikunan?
Kypsä viikuna tuntuu samaan aikaan hieman pehmeältä, mutta silti kiinteältä. Sen makea tuoksu on havaittavissa ohuen kuoren läpi. Toisinaan kypsän hedelmän pinta on siirappimaisen tahmea tai sen kannasta saattaa valua makean tahmeaa nestettä.
Viikunat maistuvat sellaisenaan, mutta ne tuovat ruokaan ihanan makeaa aromia ja näyttävyyttä. Viipaloi viikunoita salaatteihin, käytä leivontaan ja nauti niistä erilaisten juustojen kanssa.
Viikunan ja juuston liitto on täydellinen
Viikunoiden syyssesonki on parhaimmillaan marras-joulukuussa. Hedelmän maku sopii oivasti juuston kumppaniksi. Tarjoa aurajuustoviikunoita illanistujaisten suupaloina punaviinipohjaisen glögin kanssa. Tee näyttävä viikunoilla ja pähkinöillä koristeltu valkohomejuustokiekko ja jaa se sopiviksi suupaloiksi.
Paahtaminen tuo viikunan makean aromin esiin. Yhdistä paahdetut hedelmät fetan kanssa ja tarjoa illanistujaisten suupaloina.
-
Aurajuustoviikunat
- alle 30 min
- 4
- Tosi helppo
-
Paahdettuja viikunoita, fetaa ja minttua
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Viikuna-juustosandwichit
- alle 30 min
- 4
- Tosi helppo
-
Viikuna-sinihomejuustojoulutortut
- 30-60 min
- 10
- Helppo
-
Brietä, viikunoita ja sitruuna-rosmariinipähkinöitä
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Chèvre-viikunacanapét
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
Viikunat sujahtavat salaattiin
Tuore viikuna hurmaa salaateissa. Yhdistele viikunaa esimerkiksi herkulliseen antipastosalaattin, viimeistele sillä juhlavaksi jouluinen punakaalisalaatti tai ruokaisa illanistujaisten bulgursalaatti.
-
Punakaalisalaatti
- 30-60 min
- Helppo
-
Hedelmäinen manchegosalaatti
- alle 30 min
- 6
- Helppo
-
Sahramilla maustettu bulgursalaatti
- 30-60 min
- Helppo
-
Antipastosalaatti
- alle 30 min
- Helppo
-
Viikuna-päärynä-aurajuusto salaatti
- alle 30 min
- Helppo
-
Viikunasalaatti
- alle 30 min
- 8
- Helppo
Tuoreita viikunoita suolaisiin leivonnaisiin
Rapeat prosciutto-viikunakierteet valmistuvat vikkelästi valmistaikinalevyistä ja sopivat täydellisesti glögijuhlien tarjottaviksi.
Viikuna nosta perjantaipizzan ihan uudelle tasolle. Voit lisätä viikunat pizzan päälle jo paistovaiheessa, jolloin ne paahtuvat makeiksi tai sitten vasta valmiin pizzan päälle, jolloin ne ovat näyttävimmillään. Kokeile pieniä viiikunapizzoja, parmankinkkupizzaa tai yhdistele viikunaa ja päärynää juustopizzan täytteeksi.
Glögilasillisen kanssa maistuu rapea juustopiirakka, johon viikunat ja päärynä tuovat suussa sulavaa makeutta.
-
Rapeat prosciutto-viikunakierteet
- 30-60 min
- 10
- Helppo
-
Pienet viikuna-juustopiiraat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Parmankinkku-viikunapizza
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Rapea juusto-päärynäpiiras
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Suolaisen makea pizza: juustoja, viikunaa ja päärynää
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Viikunapizzat
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Viikuna koristaa makeat herkut
Viikunoista saa helposti näyttävän koristelun esimerkiksi pikkujoulujen ja joulun makeisiin jälkiruokiin, leivonnaisiin ja kakkuihin. Luumurahkakakku koristellaan sulatetulla suklaalla, pipareilla ja viikuinoilla.
Tuoreet viikunat, vaniljalla maustettu mascarponevaahto ja vadelmakastike on suussasulava jälkiruoka, joka valmistuu hetkessä.
Uunibanaanit, jäädytetty jogurtti ja raikkaat, tuoreet viikunat hurmaavat vaikkapa brunssitarjottavina.
Yksinkertainen on usein kaunista. Hunajavoissa paahdetut viikunat kaipaavat seuraakseen vain vaniljajäätelöpallon.
Suklaan täyteläinen maku yhdistettynä tuoreen viikunan hapokkaaseen raikkauteeen on lyömätön. Klassisen suklaamoussen sattumina on daim-rouhetta ja koristeena tuoreita viikunoita. Suklaa-juustokakku ja suklaafondant viimeistellään jouluiseksi tuoreilla viikunoilla.
-
Suklaafondant
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Luumurahkakakku
- yli 2h
- 8
- Keskitaso
-
Tuoreet viikunat, vanilja-mascarponevaahto ja vadelmakastike
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Uunibanaanit ja jäädytetty jogurtti
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Daim-suklaamousse
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Hunajavoissa paahdetut hedelmät
- alle 30 min
- Helppo
-
Suklaajuustokakku
- yli 60 min
- 12
- Helppo
-
Syksyherkku: marinoidut hedelmät
- yli 2h
- Keskitaso
-
Vesimelonileivokset
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Artikkelia on muokattu 6.2.2024
Lue myös Kotiliesi.fi: Viikuna on paljon muutakin kuin fiini koriste ja naposteltava – maista makeaa hedelmää salaateissa ja jälkkäreissä
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous