Ruoka

Tee itse täydelliset falafelit eli friteeratut kikhernepyörykät

Täydelliset falafelit ovat höyryävän kuumia, mausteisia, pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä kasvispyöryköitä. Poimi tästä ohjeet, joiden avulla valmistat täydellisiä falafeleja.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Täydelliset falafelit ovat höyryävän kuumia, mausteisia, pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä kasvispyöryköitä. Poimi tästä ohjeet, joiden avulla valmistat täydellisiä falafeleja.

Falafel-reseptit hakusessa? Kokosimme tähän vinkit falafelien ystävälle.

Falafelit voi tehdä säilötyistä kikherneistä, mutta parhaan rakenteen saat käyttämällä falafeleihin kuivattuja kikherneitä. Liotuksen jälkeen kuivatut kikherneet vielä keitetään, sillä papujen haitalliset lektiinit hajoavat vain kunnon lämpökäsittelyssä. Kikherneitä suositellaan keitettäväksi vähintään 45 minuuttia. Lisää tietoja papujen lektiinistä löydät Eviran sivuilta.

Liotetut ja keitetyt kikherneet ajetaan tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. Massan joukkoon lisätään mausteet sekä muut ainekset ja koneen annetaan pyöriä vielä hetki. Pyörykkätaikinan kannattaa antaa vetäytyä noin tunnin ajan jääkaapissa, jotta maut tasaantuvat. Sen jälkeen taikinasta muotoillaan pyöryköitä.

Falafel-pyörykät voi halutessaan kastella rikkivatkattuun munaan ja kieritellä seesaminsiemenissä ennen kypsennystä.

Kypsennä falafelit upporasvassa tai uunissa

Perinteiset falafel-reseptit neuvovat kypsentämään pyörykät  upporasvassa keittämällä. Pyörykät voi kypsentää myös  180-asteisessa uunissa. Öljyssä kypsennykseen tarvitset noin kuusi desilitraa auringonkukka-, soija- tai rypsiöljyä, paksupohjaisen kattilan, malttia ja reikäkauhan. Varaa lieden viereen varuiksi kattilan kansi. Jos öljy sattuu syttymään, saat tukahdettua sen kannella.

Kuumenna öljy kattilassa noin 170–180 asteeseen. Jos keittiöstäsi löytyy paistolämpömittari, sujauta se kattilaan. Jos ei, voit testata lämmön laittamalla pienen palan pyörykkätaikinaa öljyyn. Mikäli taikina ruskistuu kauniisti, on öljy valmista. Öljy on liian kuumaa, jos pyörykkäpalan pinta on tummanruskea. Pienennä tällöin lieden lämpötilaa tai siirrä kattila hetkeksi pois levyltä.

Falafelit kannattaa uppopaistaa paistamalla noin viisi pyörykkää kerrallaan kauniin ruskeiksi. Suuremmat määrät pyöryköitä jäähdyttävät öljyä liikaa. Nosta valmiit pyörykät reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle.

Kun olet paistanut pyörykät, anna öljyn viiletä rauhassa kattilassa. Öljyn voi käyttää uudelleen tai hävittää kaatamalla jäähtyneen öljyn pulloon tai tyhjään maitotölkkiin ja viemällä sen sekajätteisiin. Muista, että öljyä ei saa kaataa viemäriin.

Falafelit kaipaavat kastikkeita ja tahnoja

Falafelia myydään Lähi-idän maissa katuruoan tapaan toreilla ja kojuissa.

Falafelpyörykät tarjoillaan esimerkiksi pitaleivän sisällä harissalla eli chilitahnalla maustetun jogurttikastikkeen ja tahinin kanssa. Libanonissa falafelit sujautetaan usein leivän sisään ja leipä kääritään rullalle.  Kokeile falafelejä myös porkkanatahnan ja kuskuspaprikoiden kanssa.

 

Katso myös Kotiliesi: Näin tehdään rapsakat falafel-pihvit

 

X