Ruoka

Kermaisen pehmeä fudge on täydellinen herkku ja hurmaava lahjaidea! Näin onnistut

Fudge on oikea sokerihiiren unelma ja helppo tehdä itse. Kokosimme vinkit, joilla valmistat herkulliset fudget ja pelastat myös juoksettuneen tai muuten epäonnistuneen massan.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Fudge eli englantilainen kermatoffee kirjaimellisesti sulaa suuhun. Mausteita vaihtelemalla saat herkusta aina uuden makuisen.

Fudge on oikea sokerihiiren unelma ja helppo tehdä itse. Kokosimme vinkit, joilla valmistat herkulliset fudget ja pelastat myös juoksettuneen tai muuten epäonnistuneen massan.

Täydellinen fudge on koostumukseltaan pehmeää ja leikattavaa – ei siis lohkeilevaa ja murenevaa tai varsinkaan rakeista ja kokkareista. Kermasta ja sokerista itse tehty herkku on myös ihana lahjaidea: riittää, että kääräiset fudget kauniiseen silkkipaperilla vuorattuun rasiaan.

Lue lisää: Ihanimmat joulukarkit – tee itselle tai anna lahjaksi!

Fudge vaatii vain kaksi raaka-ainetta ja tarkkuutta

Fudgen perusresepti on yksinkertainen: käytännössä tarvitset vain kermaa ja sokeria. Jos haluat fudgestasi astetta aromikkaampaa, nokare voita tekee mausta täyteläisemmän ja pieni suolaripaus korostaa makeutta. 

Joskus seokseen lisätään myös glukoosisiirappia, joka estää sokerin kristallisoitumisen ja tekee koostumuksesta pehmeää. Kondensoitu maito helpottaa keittämistä, mutta aitoon fudgeen se ei kuitenkaan kuulu. Usein fudgeen lisätään myös suklaata ja mieleisiä makuaineita.

Ainesosien määrä ei ole grammalleen, mutta fudgen keittäminen on tarkkaa puuhaa. Joten ennen kuin alat keittopuuhiin, lue ohjeet ja vinkit huolella läpi ja kaiva kaikki tarvittavat tykötarpeet valmiiksi esille.

Kuin kinuskia, mutta jämäkämpää

Fudgen valmistus muistuttaa hieman kinuskin keittoa, mutta tarkoitus on saada koostumuksesta huomattavasti kiinteämpää. 

Kerma ja sokeri mitataan kattilaan ja kuumennetaan kiehuvaksi. Joukkoon sekoitetaan kuutioitu voi ja seosta keitellään miedolla lämmöllä, niin että se kuplii kevyesti. Seosta voi hieman sekoitella, mutta vatkata sitä ei kuitenkaan pidä, jotta sokeri ei kiteydy ja tee koostumuksesta rakeista. 

Fudgen keittoon kannattaa valita paksupohjainen, pinnoitettu kattila, jotta fudge ei pääse palamaan pohjaan. Kansi on hyvä olla päällä varsinkin keiton alkuvaiheessa, jotta nestettä ei pääse haihtumaan ja reunoille valunut kuuma sokeri valuu takaisin kattilaan. Näin lopputulos jää miellyttävän pehmeäksi.

Ota lämpömittari avuksi ja muista maltti

Fudge keitetään 116 asteiseksi. Usein fudgen koostumusta neuvotaan kokeilemaan kylmän veden avulla tipauttamalla pieni tippa keitosta vesilasiin. Jos tippa jähmettyy pehmeäksi palloksi, seos on valmista. 

Jo muutaman asteen heitto voi kuitenkin pilata fudgen koostumuksen ja siksi apuna kannattaa ehdottomasti käyttää digitaalista lämpömittaria. Näin makeisten koostumus on juuri oikeanlainen.

Aluksi seos kuumenee varsin nopeasti, mutta noin sadan asteen kohdalla se alkaa paksuuntua ja karamellisoitua ja lämpöasteet nousevat huomattavasti alkuvaihetta hitaammin. Tässä vaiheessa maltti on valttia. Seos kyllä kuumenee. Älä siis säädä lieden tehoa kovemmalle, jottei seos juoksetu tai pala pohjaan.

Kun haluttu lämpötila on saavutettu, kattila nostetaan liedeltä ja sen annetaan hieman jäähtyä. Jäähtynyt fudgemassa vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi niin, että se menettää suurimman kiiltonsa ja muuttuu mattamaiseksi ja kiinteämmäksi. Mitä pidempään vatkaat, sitä jämäkämmäksi ja lohkeilevammaksi fudge muuttuu. Kokeilemalla löydät makuusi parhaiten sopivan rakenteen. 

Fudgen maustaminen

Jos haluat maustaa fudgen, lisää makuaineet vasta keittämisen loppuvaiheessa tai jo valmiin fudgemassan joukkoon. Esimerkiksi kuivamausteet voi sekoittaa kattilaan keittämisen loppuvaiheessa. 

Suklaa sen sijaan lisätään vasta, kun kattila on siirretty sivuun kuumalta liedeltä ja seos on hieman jäähtynyt. Lisää suklaa noin 100 asteiseen fudgemassaan pieninä paloina samalla koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Näin vältyt massan juoksettumiselta.

Makuaineet voi myös ripotella vuokaan levitetyn fudgemassan pinnalle. Hunnuta fudge kaakao- tai lakujauheella tai ripottele pinnalle keksimurua tai karkki- tai pähkinärouhetta.

Valmis fudgemassa kaadetaan leivinpaperilla vuoratulle alustalle. Massan pitäisi olla niin kiinteää, että fudge jämähtää alustalle välittömästi eikä varsinaista vuokaa tarvita. Anna massan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se sitten jääkaappiin jähmettymään lopulliseen olomuotoonsa vähintään pariksi tunniksi. Leikkaa kiinteä fudgelevy terävällä veitsellä siisteiksi paloiksi.

Hyvin suojattuna tiiviiseen rasiaan pakattuna fudge säilyy jääkaapissa hyvänä parisen viikkoa.

Fudge juoksettui – ei hätää, massan voi pelastaa!

Fudge juoksettuu herkästi. Tällöin rasva erottuu sokerista ja koostumuksesta tulee epämiellyttävää. 

Juoksettuminen jouhtuu yleensä siitä, että seosta on kuumennettu liian nopeasti tai suklaa on sekoitettu liian kuumaan fudgemassaan. Myös happamat ainesosat, kuten sitruunamehu saattaa aiheuttaa rasvan erottumisen. 

Jos fudge juoksettuu, kaada massa takaisin kattilaan, lisää tilkka kuohukermaa ja keitä seosta kunnes se on jälleen tasaista.

Samaan tapaan voit pelastaa myös koostumukseltaan rakeisen, kovan tai liian kauan tai liian vähän aikaa keitetyn fudgen. Kun massan kaapii takaisin kattilaan kuumenemaan, koko fudgen valmistusprosessi alkaa ikään kuin uudelleen. Keittele massaa hissukseen, kunnes lämpötila on haluttu 116 astetta ja yritä uudelleen. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Itse tehdyt vaahtokarkit – helppo tapa hurmata herkkusuut

X