Ruokajutut

Kinuskin keittäminen sujuu helposti, kun opettelet muutaman niksin – sokeri- ja kermalaatuja vaihtelemalla saat lisäjujua

Kinuski on ihanaa jälkiruoissa ja kakkujen kuorrutteena. Sokeri- ja kermalaatuja vaihtelemalla herkku muuntuu jokaiseen tarkoitukseen ja makuun sopivaksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kinuski on ihanaa vaikka sellaisenaan. Se loistaa jälkiruoissa, mutta sopii erinomaisesti myös kakkujen kuorrutteeksi.

Kinuski on ihanaa jälkiruoissa ja kakkujen kuorrutteena. Sokeri- ja kermalaatuja vaihtelemalla herkku muuntuu jokaiseen tarkoitukseen ja makuun sopivaksi.

Kinuski on ihanaa vaikka sellaisenaan, vaniljajäätelön tai lettujen kanssa, mutta toimii hyvin myös kakkujen kuorrutteena. Kinuskikastikkeesta kokoat myös helpot jälkiruokamaljat marjojen ja marengin kanssa.

Lue myös: Jäädytetty kinuskijuustokakku on joulun makein herkku

Kinuskin valmistus ei ole vaikeaa, ja sen resepti on helppo muistaa: tarvitset sokeria ja kermaa yhtä paljon. Halutessasi voit lisätä joukkoon nokareen voita tuomaan kiiltoa. Ripaus suolaa korostaa ihanasti kinuskin makeutta.

Kinuskin valmistuksessa on oltava kärsivällinen. Sokeria ja kermaa keitetään miedolla lämmöllä noin parikymmentä minuuttia sakean rakenteen aikaansaamiseksi. Liian kova lämpö tekee rakenteesta rakeisen. Pinnoitettu kattila estää kermaa palamasta pohjaan, mutta keitosta on syytä myös sekoittaa aika ajoin. Herkku on valmista, kun veteen tiputtaessa kinuski jää pisaran muotoon eikä leviä veden joukkoon.

Sokeri- ja kermalaatuja vaihtelemalla kinuskiin on helppo saada lisäjujua. Kermaksi sopii esimerkiksi kuohu-, kaura- tai kookoskerma. Sokeriksi voi valita paitsi kidesokeria, myös fariini-, ruoko- tai muscovadosokeria. Jos kaipaat makuun paahteisuutta, lorauta joukkoon hieman siirappia. 

Kinuskin makua voi tuunata myös lisäämällä joukkoon suklaata tai kaakaojauhetta. Tummasta suklaasta tehty suklaa-kinuskikastike viimeistelee monet jälkiruoat. Kokeile kuuman ja kylmän yhdistelmää tarjoamalla kastike esimerkiksi suklaajäädykkeen kanssa.

Kinuski on ihanaa vaniljajäätelön kanssa, marjojen tai omenoiden makuparina, lettujen lisänä, kakkujen kuorrutteena ja pehmoisten pullien täytteenä. Omenat, puolukka ja karpalot sekä banaani ovat kinuskin parhaita makupareja, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Kinuski kuorruttaa kakut ja piirakat 

Jäädytetty juustokakku on kesäisen kahvipöydän vetonaula, joka vangitsee katseet ja hellii vaativampiakin herkkusuita. Kakussa hyvää on paitsi maku, myös se, että siitä saa ronskeilla otteilla helposti näyttävän: kokoa päälle komea keko sesongin marjoja ja kaada päälle makeaa kinuskikastiketta.

Gluteeniton banoffeetäytekakku on unelmiesi täytekakku! Peruna- ja mantelijauhoista leivottu kakkupohja on mehevä, pumpulinpehmeä ja lisäksi gluteeniton. Täytteessä ihastuttavat banoffee-piiraasta tutut maut eli banaani ja kinuski. Valmiin kinuskin ja marenkipallojen käyttö nopeuttaa kakun valmistumista. Makeudelle ihanaa vastapainoa tuovat suolaiset popcornit, jotka valmistuvat mikrossa parissa minuutissa.

Suolakinuski-suklaakakussa yhdistyvät kakkupohjan täyteläinen suklaa, makean hapokas valkosuklaa-jogurttitäyte ja kakun päälle valutettu sormisuolalla maustettu kinuski.

Tätä kakkua suklaan ystävän on mahdotonta vastustaa. Suussa sulavan suklaa-kinuskikakun täytteenä on banaania ja vadelmia, kuorrutuksena pehmeää suklaakinuskia.

Omena ja kinuski ovat klassikkomakupari. Omena-kinuskikakussa omenaraaste mehevöittää kanelilla maustetut kakkupohjat ja kinuski sulostuttaa kakun kuorrutteessa. Pähkinät ja rusinat sopivat täydellisesti kakun pinnalle koristeeksi.

Mehevä taatelikakku kuuluu joulun klassikkoleivonnaisiin, mutta suosikkiohjettakin on lupa vähän peukaloida. Hillottu inkivääri ja paahtokinuskikuorrute antavat perinteiselle taatelikakulle uudenlaisen makuvivahteen.

Banoffee on brittiläinen klassikkoleivonnainen ja sokerihiiren unelma. Rapean piirakkapohjan päälle kootaan makeaa kinuskia, banaania ja pehmoinen kermavaahtopilvi. 

Jos perinteinen banoffee on makuusi liian makea, kokeile puolukka-banoffeeta eli puoloffeeta, jossa happamat puolukat taittavat ihanasti kinuskin makeutta. Murupohjaisen puoloffeen valmistukseen ei tarvita edes uunia. Piirakan päälle valutettu dulce de leche -kinuski on valmistuote, jota löydät kauppojen säilykeosastolta. 

Vegaaninen ja gluteeniton täytekakku hurmaa herkkusuut. Gluteenittomien kakkukerrosten väliin sujautetaan omenasosetta sekä vadelmia ja pinnalle valutetaan itse tehtyä vegaanista kinuskikastiketta. Koristele vegaaninen täytekakku esimerkiksi suolaisilla popcorneilla ja rouskuvilla pähkinöillä.

Viimeistele kinuskilla pullat ja letut

Kinuski sopii erinomaisesti myös pullan pariksi. Päästäksesi kiinni herkkuhetkeen sinun ei tarvitse edes olla mikään jauhopeukalo. Pakastepullataikina tuo nopean helpotuksen äkilliseen pullanhimoon. Levitä ohueksi kaulittujen taikinalevyjen päälle valmista kinuskikastiketta sekä tuoreita vadelmia, kääri rullalle ja leikkaa paloiksi. Valmiit pullat viimeistellään kinuskikastikkeella ja tuoreilla vadelmilla.

Lisää kinuskikastiketta myös pähkinöiden tai omenaraasteen kanssa kierrepullien täytteeseen tai valuta sitä ronskisti unelmaisen bostonkakun pinnalle.

Pino lettuja piristää aina – etenkin, kun ne viimeistellään makealla kinuskikastikkeella. Suklaakinuskilla silatut gluteenittomat herkkuletut vievät kielen mennessään vaativimmaltakin sokerihiireltä. 

Myös banaani, kookos ja kinuski muodostavat herkullisen maku­yhdistelmän. Paista pino kookosmaitoon valmistettuja banaanipannareita leppoisan viikonloppuaamun piristykseksi ja valuta päälle makeaa kinuskikastiketta.

Kinuskista valmistat ne kaikista makeimmat jälkiruoat

Uuniomenat ja makea kinuski ovat klassikkomakupari – ja syystä! Tarjoa kinuskiset uuniomenat pehmeän vaniljajäätelön kera ja herkkujälkiruoka on valmis. 

Kokeile myös ohjetta, jossa omenat viipaloidaan ohuiksi, maustetaan veikeästi kanelilla, inkiväärillä sekä vaniljalla ja paahdetaan uunissa voin ja sokerin kera karamellimaisen makeiksi. Uunilämmin herkku tarjotaan kinuskilla maustetun ranskankerman kera. 

Nopea ja raikas, vegaanillekin maistuva kesäjälkiruoka syntyy tuoreista marjoista ja hedelmistä sekä kookosmaitoon keitetystä kinuskista. Ihan kuin olisi palmujen katveessa!

Jäätelön ystävät huomio, tätä herkkua on mahdotonta ohittaa! Kolmen raaka-aineen pikajäätelö silataan herkuksi itse tehdyllä pähkinä-kinuskikastikkeella. Herkku valmistuu ilman jäätelökonetta, tarvitset vain pakastimen.

Fondue on hauskaa syötävää seurassa. Kutsu ystävät koolle ja keitä kattilallinen kinuskikastiketta. Savusuola antaa itse keitetylle kinuskille upean aromin. Dippaa suolakinuskifondueen hedelmäpaloja, vaahtokarkkeja tai rapeita murokeksejä.

Tässä ohjeessa kinuski saa jännittävää lisämakua tähtianiksesta ja suklaasta. Siitä kokoat nopsasti maittavat jälkiruokamaljat kuohuviinillä marinoitujen marjojen sekä valmiiden marenkien kera.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kinuskikastike – nappaa talteen perusohje ja suositut muunnelmat suolainen ja kaakaokinuski

X