Ruoka

Nyt kävi munkki! Vapun parhaat munkit – kokeile myös helppoja uunidonitseja!

Suussa sulavat munkit syntyvät uppopaistamalla, mutta myös uunissa teet superihania kuorrutettuja vappudonitseja.

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Vappumunkit voi sokeroida tai kuorruttaa tomusokerikuorrutuksella

Suussasulavat munkit syntyvät uppopaistamalla, mutta myös uunissa teet superihania kuorrutettuja vappudonitseja.

Munkit saavat suun napsamaan. Eikä ihme. Suussa sulavat, itsetehdyt munkit virittävät vapputunnelmaan! Kokosimme yhteen vapun parhaat munkkiohjeet, joista löydät taatusti suosikkisi.

Munkkitaikina muistuttaa pullataikinaa

Munkkitaikina on käytännössä samanlaista kuin pullataikina. Munkkitaikinaksi sopii siis tavallinen pullataikina, josta rasvan ja sokerin määrää on hieman vähennetty. Kuohkein lopputulos syntyy, kun lisäät jauhoja maltilla ja jätät taikinan riittävän pehmeäksi.

Munkit kannattaa myös kohottaa kahteen kertaan, sillä mitä paremmin taikina kohoaa, sitä kuohkeampia munkkeja saat. Ensimmäiseksi kohotusajaksi riittää 10-15 minuuttia, mutta valmiiksi leivotut mukit saavat kohota, kunnes taikinaan sormella kevyesti painamalla syntynyt kuoppa palautuu hitaasti takaisin muotoonsa.

Jos haluat munkkeihin lisämakua, voit maustaa taikinan vaikka raastetulla sitruunan– tai appelsiininkuorella tai kanelilla.

Munkit kypsäksi uppopaistaen

Uppopaistamista ei tarvitse pelätä, sillä ohjeita noudattamalla siitä selviää kotikeittiössä.

Varaa uppopaistamiseen on noin kolmen litran paksupohjainen teräs- tai alumiinikattila tai valurautapata. Käytä varta vasten munkin paistoon tarkoitettua munkinpaistorasvaa tai sata prosenttista ruokaöljyä, kuten rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Myös kookosrasva sopii uppopaistamiseen. Pidä myös kattilan kansi lähellä rasvan leimahtamisen varalta. Mikäli öljy syttyy palamaan, sammuta se kattilan kannella tukahduttamalla. Palavaa öljyä ei saa koskaan sammuttaa vedellä!

Munkinpaistorasvaa tai öljyä kannattaa varata kattilaan vähintään neljän sentin kerros. Kattilan tulee olla kuiva, jottei rasva räisky.

Varaa öljyn kuumentamiseen aikaa, sillä liian nopea kuumentaminen voi saada öljyn käryämään. Sopiva öljyn lämpötila on 170-180 astetta. Liian alhaisessa lämpötilassa munkit imevät liikaa rasvaa, liian korkeassa ne puolestaan palavat ja öljy savuaa. Lämpömittarin avulla voit tarkkailla rasvan lämpötilaa koko paiston ajan. Jos mittaria ei ole, vanha konsti tarkastaa sopiva lämpötila taikinanokareella. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun taikina saa kullanruskean värin vajaassa minuutissa.

Kerralla kannattaa paistaa vain muutama munkki, sillä suuri määrä munkkeja jäähdyttää rasvan. Tarkkaile rasvan lämpötilaa koko paiston ajan ja anna sen tarvittaessa lämmetä ennen uuden munkkisatsin lisäämistä.

Kääntele munkkeja paiston ajan, jotta ne ruskistuvat tasaisesti. Nosta valmiit munkit reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valumaan. Jos haluat sokerikuorrutuksen munkkeihin, pyöritä munkit lämpiminä sokerissa esimerkiksi lautasella.

Munkkien muodolla ja tyylillä voi leikitellä, kokeile kanelisia munkkitikkuja, letitettyjä sitruunamunkkeja, suolaisia tai makeita Espanjan herkkuja, churroja.

Suloisen pienet munkit kypsyvät vikkelästi

Pyöräytä munkkitaikinasta pieniä munkkeja, pikamunkkeja. Pinnalta rapeat, sisältä pehmeät pikamunkit valmistuvat hetkessä.

Pikkumunkit maistuvat kaikille, sillä ne ovat maidottomia, munattomia ja gluteenittomia. Nämä pikkumunkit syntyvät kaurakermasta ja soseutetusta banaanista. Munkeista ei tarvitse pyöritellä rinkuloita, joten ne ovat nopeita valmistaa.

Pienet omenamunkit maistuvat kaikille ja ovat kaiken lisäksi munkkipöydän kevyemmästä päästä.

Donitsit syntyvät yhteispelillä

Jos munkit eivät ole sinun juttusi, kokeile söpöjä donitseja. Suklaadonitsien leipominen on mukavaa koko perheen puuhastelua. Parhaan lopputuloksen saat donitsipellillä, mutta leipomukset onnistuvat myös ilman sitä pursottamalla taikinasta donitsin muotoisia rinkuloita.

Jos omistat donitsipellin, voit myös valmistaa vapun hittiherkut kätevästi uunissa ilman mahdollista rasvankäryä. Mehevät sitruunaiset donitsit kuorrutetaan herkullisella kuorrutteella ja onnistuvat lapsiltakin.

Artikkelia on muokattu 11.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Sotkun munkit ovat sotilaskotien hittituote – leipuri paljastaa, mikä on supersuosittujen munkkien salaisuus

X