Hedelmäopas

Appelsiini tuo talveen häivähdyksen aurinkoa

30.1.2013 Teksti: Anna.fi

Appelsiini on Suomen suosituin sitrus. Useimmiten sitä syödään sellaisenaan tai jälkiruoissa ja juomissa. Kannattaa kuitenkin kokeilla sitä pääruokiin ja salaattien säväyttäjäksi. Nappaa pirteät reseptit tästä.

appelsiini

Appelsiinilla on sitrushedelmille tyypillinen nahkea kuori ja lohkoinen hedelmäliha. Hedelmälihan ja kuoren väri vaihtelee. On olemassa keltaisia appelsiineja, punaisia veriappelsiineja ja puoliveriappelsiineja.

Puoliveriappelsiinien hedelmäliha on punainen ja kuori keltainen. Täysveriappelsiineissa sekä kuori että hedelmäliha ovat punaisia. Kaksoisveriappelsiineissä on punaisen kuoren ja hedelmälihan lisäksi vielä punainen mehu.

Veriappelsiinien väri vaihtelee riippuen puusta, puun osasta, satokaudesta ja ilmastosta.

Terveellinen herkku

Kaikki appelsiinit sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Yhdestä appelsiinista saa päivittäisen C-vitamiiniannoksen kaksinkertaisena ja lisäksi runsaasti kuituja.

Paino paljastaa appelsiinin mehukkuuden

Mitä painavampi hedelmä on kokoonsa nähden, sitä mehukkaampi se yleensä on. Hedelmän pitäisi myös olla kiinteä, eikä painua helposti sormella painettaessa.

Appelsiinit kannattaa aina pestä ennen käyttöä lämpimällä vedellä. Kuoritut appelsiinit on hyvä kietaista muovikelmuun ja säilyttää jääkaapissa. Appelsiinista puristettua mehua ja kuoriraastetta voi pakastaa.

Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Appelsiini on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää omenoiden ja muiden runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Herkkureseptejä appelsiineistä

Appelsiini-chilimarinoitu lohi

Appelsiini-chilimarinoitu lohi

Sitrussiika

Sitrussiika

Päärynäkana

Appelsiinilla maustettua päärynäkanaa

Appelsiinkifenkolit

Appelsiinifenkolit

Appelsiini-pähkinäsalaatti

Appelsiini-pähkinäsalaatti

Porkkana-appelsiinikookoskeitto

Porkkana-appelsiinikookoskeitto  

Crêpes suzette eli appelsiiniletut

Crêpes suzette eli appelsiiniletut

Appelsiini-vihannesjuoma

Appelsiini-vihannesjuoma

Banaani-appelsiinismoothie

Banaani-appelsiinismoothie

 

Mistä appelsiinit tulevat?

Alunperin appelsiini on kotoisin eteläisestä Kiinasta, mistä sen viljely siirtyi Intiaan. Eurooppaan se tuotiin 1550-luvulla. Appelsiinin laajamittaisempi viljely aloitettiin Espanjassa kuitenkin vasta 1790-luvulla ja Italiassa sata vuotta myöhemmin.

Nykyään appelsiineja viljellään monin puolin maailmaan, satoja eri lajikkeita.

Suomeen tuodaan talvella ja keväällä appelsiineja Espanjasta ja Israelista, Marokosta, Kreikasta, Kyprokselta ja kesällä Etelä-Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry/Kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: Colourbox ja reseptikuvat SKOY