Ruoka

Appelsiini tuo talveen häivähdyksen aurinkoa

Appelsiineja kannattaa kokeilla niin pääruokiin, jälkiruokiin kuin salaattien sekaan viipaloituna. Kokosimme yhteen reseptit, joihin appelsiinit ovat omiaan.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Tuorepuristettu appelsiinimehu on kuin talvinen aurinko lasissa.

Appelsiineja kannattaa kokeilla niin pääruokiin, jälkiruokiin kuin salaattien sekaan viipaloituna. Kokosimme yhteen reseptit, joihin appelsiinit ovat omiaan.

Appelsiini on terveellinen keskitalven herkku, josta saa runsaasti C-vitamiinia. Useimmiten sitä syödään sellaisenaan tai jälkiruoissa ja juomissa. Kannattaa kuitenkin kokeilla sitä pääruokiin ja salaattien säväyttäjäksi. Kokosimme tarjolle parhaat appelsiinireseptimme, valitse suosikkisi kokeiluun!

Useita lajikkeita eri käyttötarkoituksiin

Appelsiinilla on sitrushedelmille tyypillinen nahkea kuori ja lohkoinen hedelmäliha. Hedelmälihan ja kuoren väri vaihtelee. On olemassa keltaisia appelsiineja, punaisia veri-, puoliveri- ja tummaveriappelsiineja. Veriappelsiini on yhteisnimitys punaisille hapahkoille appelsiinilajikkeille.

Appelsiinien Suomeen tuleva pääsato kypsyy Välimeren maissa. Välimeren alueen appelsiinit ovat mehukkaita, makeita ja runsassatoisia.

Tunnetuimpiin appelsiinilajikkeisiin kuuluvat  esimerkiksi Navelinas, Navel ja  Navel Late.  Nämä lajikkeet tunnistat parhaiten appelsiinissa olevasta pienestä navasta. Navelit soveltuvat parhaiten syötäväksi sellaisenaan tai höystämään erilaisia salaatteja.

Valencia Late on hyvä valinta silloin, kun haluat puristaa appelsiinimehua.

Helmikuussa kauppojen hedelmäosastoille saapuvat israelilaiset Jaffa Shamouti –appelsiinit, jotka ovat helposti kuorittavia. Moni saattaa muistaa 1990-luvulla televisiossa pyörineen  Jaffat tulloo – helemat paukkuu -mainoksen, jossa mummo tulee mäkeä alas talvella potkukelkallajolla ilmoittaen uudesta satokaudesta.

Melko uusi tulokas hevitiskeillä on suklaa-appelsiini. Hedelmä on kuoreltaan ruskeahko ja sen maku on makeampi kuin tavallisten appelsiinien. Nimi tullee kuoren suklaisesta tuoksusta ja väristä. Tästä herkusta kannattaa nauttia sellaisenaan.

Mehukas appelsiini on painava

Mitä painavampi hedelmä on kokoonsa nähden, sitä mehukkaampi se yleensä on. Hedelmän pitäisi myös olla kiinteä, eikä painua helposti sormella painettaessa.

Appelsiinit kannattaa aina pestä ennen käyttöä lämpimällä vedellä. Kuoritut appelsiinit on hyvä kietaista muovikelmuun ja säilyttää jääkaapissa. Appelsiinista puristettua mehua ja kuoriraastetta voi pakastaa.

Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Appelsiini on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää omenoiden ja muiden runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Appelsiini raikastaa monenlaiset ruoat

Appelsiinia kannattaa käyttää ruoanlaittoon. Se raikastaa monenlaiset ruoat, kuten puurot, kalaruoat, broileri-, liha- ja kasvisruoat.

Appelsiinilla ja chilillä marinoitu lohi sopii juhla-aterian alkuun tai vaikkapa joulunajan kalapöytään. Marokkolainen uunilohi taas muhii appelsiinien kanssa uskomattoman meheväksi.

Kalkkunafileet saavat ihanan maun, kun ne paistetaan appelsiinimehussa. Kalkkuna tarjoillaan uunissa paahdettujen appelsiiniviipaleiden ja kukkakaalin kanssa. Appelsiinikana saa vastustamattoman maun chilin, rosmariinin ja appelsiinin yhdistelmästä.

Ankanrinta appelsiinikastikkeessa kuuluu ranskalaisten bistroruokien klassikoihin, eikä syyttä. Appelsiinikastike maustaa ja mehevöittää myös uunitofun.

Appelsiineista saa vaihtelua salaatteihin

Erilaiset juustot ovat hyviä makupareja appelsiineille. Yhdistä appelsiinien kanssa pähkinöitä, mozzarellaa, muita hedelmiä ja vaikkapa rucolaa. Tee yhdistelmiä, joissa raikas ja mehukas appelsiini kohtaa täyteläisiä makuja.

Yhdistele appelsiinia erilaisten juustojen, kuten ikisuosikkien kuten halloumin tai fetan kanssa. Kokeile myös veriappelsiini-mozzarellasaattia tai kokonaiseksi ateriaksi kelpaavaa appelsiineillä piristettyä vuohenjuustosalaattia.

Appelsiineistä ja avokadosta tehty salaatti on mainio lisuke esimerkiksi kala-tai kana-aterialle. Salaatti viimeistellään punasipulisalsa-kastikkeella.

Appelsiinin raikkaus viimeistelee jälkiruoat

Talven leivonnaiset saavat makua ja raikkautta leivonnaisista. Kokeile samettisella appelsiinimoussella päällystettyjä mantelileivoksia tai helppoja ja nopeita appelsiinilla viimeisteltyjä lehtitaikinaleivoksia. Appelsiinikakku syntyy helposti, ainekset vain sekoitetaan. Maku on raikas ja mehevä.

Appelsiini antaa hienostuneen ja juhlavan maun ranskalaisille jälkiruokaohukaisille.

Aterian raikas päätös syntyy jogurtti-appelsiinimoussesta. Karista talven viileys italialaisella illalla ystävien kanssa ja tarjoa aterian päätökseksi suussa sulava sisilialainen appelsiinijäädyke.

Appelsiini säväyttää juomat

Tuorepuristettu appelsiinimehu on sellaisenaan mainio juoma, mutta appelsiinistä syntyy muitakin juomia arkeen ja juhlavampiin tilaisuuksiin.

Appelsiinilla maustettu vihannesjuoma, banaanismoothie ja appelsiinikahvi tuovat tarmoa alkavaan päivään.

Juhlavampaan tarjoiluun sopivat vaikkapa terästetty appelsiinikahvi tai raikas appelsiinimunatoti.

Appelsiinisiivu tai viipale toimii monien suosikkijuomien koristeena, kuten Aperol Spritzin.

Appelsiini on terveellinen herkku

Appelsiini on todellinen flunssaisen olon helpottaja, sillä sen C-vitamiinipitoisuus on korkea. Syömällä pari appelsiinia päivässä  tai yhden veriappelsiinin turvaat päivittäisen vitamiiniannoksesi ja saat runsaasti kuituja, kalsiumia ja antioksidantteja.

Artikkelia on muokattu 14.2.2024

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry/Kasvitieto 

Lue myös Kotiliesi.fi: Tiedätkö, mitä eroa on greipillä ja verigreipillä? Ota raikkaat sitrukset mukaan kokkailuihin

 

X