appelsiini
Hedelmäopas

Appelsiini tuo talveen häivähdyksen aurinkoa

Appelsiineja kannattaa kokeilla niin pääruokiin, jälkiruokiin kuin salaattien sekaan viipaloituna. Kokosimme yhteen reseptit, joihin appelsiinit ovat omiaan.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Jukka Pakarinen ja Otavamedia

Appelsiini on terveellinen keskitalven herkku, josta saa runsaasti C-vitamiinia. Useimmiten sitä syödään sellaisenaan tai jälkiruoissa ja juomissa. Kannattaa kuitenkin kokeilla sitä pääruokiin ja salaattien säväyttäjäksi. Kokosimme tarjolle parhaat appelsiinireseptimme, valitse suosikkisi kokeiluun!

Useita lajikkeita eri käyttötarkoituksiin

Appelsiinilla on sitrushedelmille tyypillinen nahkea kuori ja lohkoinen hedelmäliha. Hedelmälihan ja kuoren väri vaihtelee. On olemassa keltaisia appelsiineja, punaisia veri-, puoliveri- ja tummaveriappelsiineja. Veriappelsiini on yhteisnimitys punaisille hapahkoille appelsiinilajikkeille.

Appelsiinien Suomeen tuleva pääsato kypsyy Välimeren maissa. Välimeren alueen appelsiinit ovat mehukkaita, makeita ja runsassatoisia.

Tunnetuimpiin appelsiinilajikkeisiin kuuluvat  esimerkiksi Navelinas, Navel ja  Navel Late.  Nämä lajikkeet tunnistat parhaiten appelsiinissa olevasta pienestä navasta. Navelit soveltuvat parhaiten syötäväksi sellaisenaan tai höystämään erilaisia salaatteja.

Valencia Late on hyvä valinta silloin, kun haluat puristaa appelsiinimehua.

Helmikuussa kauppojen hedelmäosastoille saapuvat israelilaiset Jaffa Shamouti –appelsiinit, jotka ovat helposti kuorittavia. Moni saattaa muistaa 1990-luvulla televisiossa pyörineen  Jaffat tulloo – helemat paukkuu -mainoksen, jossa mummo tulee mäkeä alas talvella potkukelkallajolla ilmoittaen uudesta satokaudesta.

Melko uusi tulokas hevitiskeillä on suklaa-appelsiini. Hedelmä on kuoreltaan ruskeahko ja sen maku on makeampi kuin tavallisten appelsiinien. Nimi tullee kuoren suklaisesta tuoksusta ja väristä. Tästä herkusta kannattaa nauttia sellaisenaan.

Mehukas appelsiini on painava

Mitä painavampi hedelmä on kokoonsa nähden, sitä mehukkaampi se yleensä on. Hedelmän pitäisi myös olla kiinteä, eikä painua helposti sormella painettaessa.

Appelsiinit kannattaa aina pestä ennen käyttöä lämpimällä vedellä. Kuoritut appelsiinit on hyvä kietaista muovikelmuun ja säilyttää jääkaapissa. Appelsiinista puristettua mehua ja kuoriraastetta voi pakastaa.

Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Appelsiini on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää omenoiden ja muiden runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Appelsiini raikastaa monenlaiset ruoat

Appelsiinia kannattaa käyttää ruoanlaittoon. Se raikastaa kalaruoat, broileri-, liha- ja kasvisruoat.

Appelsiinilla ja chilillä marinoitu lohi sopii juhla-aterian alkuun tai vaikkapa joulunajan kalapöytään. Marokkolainen uunilohi taas muhii appelsiinien kanssa uskomattoman meheväksi.

Kalkkunafileet saavat ihanan maun, kun ne paistetaan appelsiinimehussa. Kalkkuna tarjoillaan uunissa paahdettujen appelsiiniviipaleiden ja kukkakaalin kanssa.

Ankanrinta appelsiinikastikkeessa kuuluu ranskalaisten bistroruokien klassikoihin, eikä syyttä. Appelsiinikastike maustaa ja mehevöittää myös uunitofun.

Appelsiineista saa vaihtelua salaatteihin

Erilaiset juustot ovat hyviä makupareja appelsiineille. Ydistä appelsiinien kanssa pähkinöitä, mozzarellaa, muita hedelmiä ja vaikkapa rucolaa. Tee yhdistelmiä, joissa raikas ja mehukas appelsiini kohtaa täyteläisiä makuja.

Appelsiinin raikkaus viimeistelee jälkiruoat

Talven leivonnaiset saavat makua ja raikkautta leivonnaisista. Kokeile samettisella appelsiinmoussella päällystettyjä mantelileivoksia tai helppoja ja nopeita appelsiinilla viimeisteltyjä lehtitaikinaleivoksia.

Appelsiini antaa hienostuneen ja juhlavan maun ranskalaisille jälkiruokaohukaisille.

Aterian raikas päätös syntyy jogurtti-appelsiinimoussesta.

Appelsiini säväyttää juomat

Tuorepuristettu appelsiinimehu on sellaisenaan mainio juoma, mutta appelsiinistä syntyy muitakin juomia arkeen ja juhlavampiin tilaisuuksiin.

Appelsiinilla maustettu vihannesjuoma, banaanismoothie ja appelsiinikahvi tuovat tarmoa alkavaan päivään.

Juhlavampaan tarjoiluun sopivat vaikkapa terästetty appelsiinikahvi tai raikas appelsiinimunatoti.

Appelsiini on terveellinen herkku

Appelsiini on todellinen flunssaisen olon helpottaja, sillä sen C-vitamiinipitoisuus on korkea. Syömällä pari appelsiinia päivässä  tai yhden veriappelsiinin turvaat päivittäisen vitamiiniannoksesi ja saat runsaasti kuituja, kalsiumia ja antioksidantteja.

Artikkelia on muokattu 12.11.2021

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry/Kasvitieto 

 

X