c
Vinkit

Minttu

23.5.2012 Teksti: Sirpa Hammarberg

Raikkaiden minttujen lajikirjo on valtava, mutta tunnetuimmat mintut lienevät piparminttu ja viherminttu. Niiden maku virkistää kylmissä drinkeissä ja kuumissa toteissa, hyytelöissä ja jäätelöissä, pastilleissa ja lampaanpaistissa.

minttu ruukussa

Minttu saa arominsa muun muassa mentolista – minttuöljystä. Sitä on käytetty mauste- ja lääkekasvina jo Kaksoisvirran maassa ja Antiikin aikana. Mintulla koristeltiin juhlahuoneistot ja hajustettiin kylpyvedet. Raamatun mukaan mintusta maksettiin kymmenyksiä.  Minttulajikkeita ja risteytymiä on sadoittain. Kaupoissa myydään ainakin piparminttua, viherminttua ja anismaista Aasian minttua ruukuissa.

Minttuhyytelö on perinteinen lampaan seuralainen. Minttu sopii myös kasvisten, erityisesti uusien perunoiden ja herneiden kanssa. Mintulla voi maustaa hedelmäsalaatit ja koristella jälkiruoat. Vilustunut saa helpotusta minttuteestä. Rommin, limen ja mintun yhdistelmä mojito ja viskin ja mintun liitto mint julep ovat kuuluisia koktaileja. Mintunmakuinen jäätee viilentää hellepäivänä.

minttuteetä kolmessa lasissa

Minttu on satoisa ja nopeakasvuinen

Minttu on monivuotinen ja leviää helposti puutarhassa. Se ei vaadi erikoisolosuhteita, mutta kovin varjoisassa ja kylmässä paikassa se ei viihdy. Mintun kasvattaminen onnistuu helpoimmin taimista. Kaikki muut mintut kuin piparmintut lisääntyvät myös siemenestä.

Mintunversoja voi kerätä pitkin kesää. Pääsato korjataan ennen kukintaa. Mintulla on kauniit kukinnot, joiden väri vaihtelee valkoisesta punaiseen. Kukkiminen kuitenkin huonontaa kuivattavien versojen makua.  Kuivattaminen on hyvä tapa säilöä minttua, mutta siitä voi tehdä myös kauniinväristä hyytelöä tai hilloa. Minttua voi myös pakastaa silputtuna.

Reseptejä:
Karitsan paahtopaisti ja minttupesto
Mintulla maustettu karviaismarjamehu
Kaali-sipulisalaatti (Jam Kalum Pee)
Feta-jogurttikastike

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Mirva Kakko

Lue myös

Suosittelemme