Leivonta

Joulun parhaat maustekakut

Jouluinen maustekakku on klassikko, joka on helppo ja nopea leipoa. Mausteiden lisäksi joulunajan kuivakakkuihin lisätään usein erilaisia kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Nappaa talteen yhdeksän erilaisen maustekakun reseptit ja herkuttele!

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Otavamedia

Joulun parhaat maustekakut tuovat tuoksullaan joulun kotiin.

Jouluinen maustekakku on klassikko, joka on helppo ja nopea leipoa. Mausteiden lisäksi joulunajan kuivakakkuihin lisätään usein erilaisia kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Nappaa talteen yhdeksän parhaat maustekakkujen ohjeet ja herkuttele!

Parhaat maustekakut ovat myyjäisten myyntihittejä ja ilahduttavia ruokalahjoja. Parhaimmillaan maustekakku on mehevä ja jouluisen mausteinen.

Voit leipoa kuivakakkuja huoletta useamman, sillä kakkujen maku vain paranee ajan kanssa. Maustekakkuja voi myös pakastaa ilman, että niiden maku kärsii.

Helpoin jouluinen maustekakku onnistuu aloittelijaltakin, vaikein resepti palkitsee kärsivällisen taiturin. Valitse näistä herkullisista maustekakuista omasi – ja vie vaikkapa lahjaksi.

Lue myös: Taatelikakku on joulun klassikko, joka on helppo tehdä myös vegaanisena tai ilman valkoista sokeria – valitse ohjeista suosikkisi!

Mistä on parhaat maustekakut tehty?

Rusinat, luumumarmeladi ja piparkakkumauste vievät ajatukset jouluun. Joulun helpoin maustekakku syntyy, kun kaikki taikinan ainekset sekoitetaan keskenään. Et tarvitse edes vatkainta. Kumoa taikina vuokaan, paista noin tunti ja nauti. Helpompaa ei kakun leipominen voi olla.

Voimakkaan makuinen inkivääri ei ole kaikkien makuun, mutta inkiväärin ystävälle tämä kakku maistuu varmasti. Tarjoa inkiväärikakun kanssa kermavaahtoa ja inkiväärihilloa.

Maustekakku tuo parhaimmillaan mieleen lämpimän tuulahduksen mummolan joulusta. Piparkakkumausteella höystetty  kakku saaa säväyksen suklaasta.

Perinteinen piimäkakku kuuluu monen joulupöytään. Eikä ihme, sillä kakku on mehevä jouluisten mausteiden kakku.

Arabialainen maustekakku kuuluu joulukakkujen klassikoihin. Sitruunan raastettu kuori ja mehu tuovat tähän vahvan mausteisiin leivonnaiseen raikkaan maun.

Porkkanakakku kuuluu klassikkokakkuihin. Kokeile mausteista porkkanakakkua, joka saa juhlan kunniaksi valkosuklaasta täytteen ja kuorrutteen. Porkkanakakusta onnistuu myös vegaaninen versio, joka suorastaan sulaa suuhun.

Parhaat maustekakut ovat hedelmillä tai marjoilla höystettyjä

Jos mielestäsi parhaat maustekakut ovat hedelmäisiä, kurkkaa nämä ohjeet.

Jouluinen viikunakakku saa makunsa glögissä mehustuneista kuivista viikunoista, hasselpähkinöistä ja jouluisista mausteista. Kuorruta kakku lopuksi sokerivesikuorrutteella. Kakku säilyy hienosti pari-kolme viikkoa, ja vain paranee vanhetessaan. Taatelikakku on sekin joulun suosikkileivonnaisia, inkivääri ja muut jouluiset maut tuovat sopivaa särmää taatelin makeudelle.

Hedelmäkakku on monessa kodissa jokajouluinen perinne. Koristele kakun pinta pekaanipähkinöillä ja puolitetuilla cocktailkirsikoilla. Pähkinä-hedelmäkakku sisältää kuivattujen hedelmien lisäksi myös pekaani- ja hasselpähkinöitä sekä manteleita. Pienet englantilaiset hedelmäkakut suorastaan pursuavat mehevöittäviä hedelmiä, kuten kuivattuja aprikooseja, luumuja, rusinoita, karpaloita ja taatelia.

Punaiset kirpeät karpalot sopivat joulun ajan kuivakakkuihin. Kokeile mausteista karpalokakkua tai ruotsalaista karpalo-toskakakkua, jossa karpalot lisätään herkullisen toskan kanssa kakun pinnalle.

Mantelijauhoista leivottu puolukkainen mantelikakku saa makua piparkakkumausteesta ja kookossokerista.

Luumuinen maustekakku kätkee sisälleen luumusoseraitoja. Koristele kakku lopuksi tomusokerilla.

Talven juhliin sopiva kurpitsakakku leivotaan porkkanakakun tyyliin ja maustetaan inkiväärillä, kanelilla ja kardemummalla.

Jouluna maustekakku saa pienen terästyksen

Aikuisten parhaat maustekakut ovat hienostuneesti terästettyjä ja mehevöitettyjä.

Pumpulinpehmeä konjakkikakku sopii aikuiseen makuun. Kakku on ihanaa sellaisenaankin, mutta juhlaan kakun voi kuorruttaa suklaalla.

Pienet luumu-taatelikakkuset on viimeistellään vastustamattomasti kinuskilla ja pähkinöillä, taikinaan lorautetaan mausteeksi konjakkia. Kakku säilyy folion sisään käärittynä vähintään viikon.

Taateli-omenakakku terästetään omenien makua vahvistavalla calvados-tilkalla. Konjakkikinuskilla kuorrutettu pähkinäkakku saa mausteisen vivahteensa piparkakkumausteesta.

Punssi-hedelmäkakun salaisuus on useampaan kertaan kostuttaminen. Punssi saa imeytyä hiljalleen kakkuun ja mehevöittää sen rauhassa. Rommi-hedelmäkakku maustetaan kuivatulla inkiväärinpaloilla. Rommi juotetaan kakkuun tilkka tilkalta, jolloin mehevyys on taattu.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty uusia reseptejä 14.12.2023

Lue myös Kotiliesi.fi: Kuivakakku x 8 

X