Koti ja sisustus

Joulusiivouksen ei tarvitse olla iso urakka, sillä siistin kodin saa jo puolessa tunnissa: ”Jouluna on paljon muutakin tekemistä”

Joulusiivous saattaa aiheuttaa stressiä. Itseään kohtaan kannattaa kuitenkin olla armollinen ja siivota oman jaksamisen mukaan, ettei jouluna ole täysin uupunut. Lue nämä siivousohjeet, niin voit ottaa jouluna rennosti!

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Martat neuvovat olemaan joulusiivouksen suhteen itselleen armollinen.

Joulusiivous saattaa aiheuttaa stressiä. Itseään kohtaan kannattaa kuitenkin olla armollinen ja siivota oman jaksamisen mukaan, ettei jouluna ole täysin uupunut. Lue nämä siivousohjeet, niin voit ottaa jouluna rennosti!

Joulusiivous kuuluu monen kodin jouluvalmisteluihin. Siistissä kodissa onkin ihanampaa viettää juhlapyhiä, kunhan siivouksesta ei stressaa liikaa. Avainasemassa ovat hyvät siivousohjeet. Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku neuvookin siivoamaan omien voimien mukaan.

– On hyvä miettiä omaa jaksamista, että ei ole ihan uupunut, kun joulu tulee, hän sanoo.

Siivousohjeet, joiden avulla ehdit nauttiakin joulusta

Hyvä siivoaminen ei välttämättä tarkoita monen päivän ahertamista kodin parissa. Jo pelkästään puolen tunnin tehokkaalla siivoamisella saa paljon aikaan. Jerkku kehottaakin miettimään, mitkä omat voimavarat ja aikarajat joulusiivouksen suhteen ovat.

– Lyhyessä ajassa ehtii raivaamaan tavarat paikalleen, viemään roskat, siivoamaan ja kattamaan pöydän nätiksi.

Joulusiivoukselle ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan sen voi tehdä juuri niin kuin itse haluaa, jos haluaa.

– Kyllä joulun saa ihan tavallisella viikkosiivouksellakin, jokainen voi itse miettiä tekeekö mitään erityistä siivousta.

Lue tarkemmat siivousohjeet täältä: Näin teet joulusiivouksen nopeasti ja helposti

Sauna ja uuni voivat kaivata jouluna siivousta

Joulua varten olisi hyvä tehdä jääkaappiin tilaa, jos jouluruokailu on iso osa joulunviettoa. Ruokailu kannattaakin suunnitella jo pari viikkoa ennen joulua niin, että mahdollisimman moni asia jääkaapista tulisi käytettyä ennen kuin pitää tehdä tilaa jouluruuille.

Ihmisiä pöydän ääressä aloittamassa ruokailua. Maailman parhaat siivousohjeet jouluun ovat: ilman joulusiivoustakin pärjää.
Marttaliiton Teija Jerkku muistuttaa, että joulusta voi nauttia ilman suursiivoustakin.

Jos jotain erityistä haluaisi juuri joulusiivoukseen lisätä, uunin ja saunan pesu voivat olla hyviä vaihtoehtoja. Uuni on perinteisen jouluruoan valmistuksessa isossa roolissa, joten sen puhdistus voi olla paikallaan. Jerkku neuvoo, että uuniakin kannattaisi pyrkiä putsaamaan aina sitä mukaa, kun tahroja ruoanvalmistuksesta tulee.

– Jos tekee jotain ja huomaa esimerkiksi taikinaa pudonneen uunin pohjalle, niin uunin jäähdyttyä se kannattaa heti pyyhkiä pois. Muuten se jää sinne pohjalle ja käryää, kun uunin laittaa uudelleen päälle.

.

Saunaa pestessä Marttojen siivousohjeet neuvovat ensin kastelemaan lauteiden puupinnat lämpimällä vedellä, sen jälkeen pesemällä ne pesuaineen kanssa ja sitten huuhtelemaan kylmällä vedellä. Lauteet tulee harjata puun syiden suuntaisesti.

Maailman parhaat siivousohjeet: joulusiivous ei ole välttämätöntä

Jerkku kertoo, että Suomessa on ennen vanhaan ollut usein tapana tehdä suursiivouksia ennen isoja juhlia, kuten joulua tai juhannusta.

Lue myös: Likainen jääkaappi? Näin puhdistat jääkaapin ympäristöystävällisesti, jopa kokonaan ilman markettien puhdistusaineita

Martat kuitenkin kehottavat nykyisin olemaan joulusiivouksen suhteen armollisempia. Jerkku kehottaakin pohtimaan, tarvitseeko juuri ennen joulua siivota urakalla vai kannattaisiko energiaa säästää muihin asioihin.

– Jouluna on paljon muutakin tekemistä, joten ei välttämättä tarvitse juuri jouluksi tehdä suursiivousta.

X