Ruoka

Mustajuuri on myöhäisyksyn hienostunut juures – tutusu ja nappaa reseptit ja vinkit

Mustajuuren hienostunut maku sopii juhlaviin alkukeittoihin ja erilaisten ruokien lisukkeiksi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto, Jukka Pakarinen, Otavamedia

Pinnaltaan tumma, sisältä valkoinen mustajuuri on todellista herkkua.

Mustajuuren hienostunut maku sopii juhlaviin alkukeittoihin ja erilaisten ruokien lisukkeiksi.

Mustajuuri on saanut kutsumanimekseen köyhän miehen parsa. Nimitys johtunee suttuisesta ulkonäöstä, mutta se ei anna oikeutta tälle herkulliselle juurekselle. Mustajuuri ansaitsisi roppakaupalla enemmän arvostusta, niin herkullinen se on.

Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa ja Aasiassa. Pohjoismaissakin mustajuuri menestyy. Kotimaisen mustajuuren sesonki on loppusyksyllä parhaimmillaan, mutta valitettavasti suurin osa kaupoissa myytävistä mustajuurista on tuontitavaraa.

Mustajuuri on väriltään tummanruskea, mullan värinen ja noin 20-30 senttimetrin pituinen. Kun mustajuuren kuori rikkoutuu, sen vaaleasta mallosta erittyy maitiaisnestettä, jonka seurauksena kasvi tummuu ja kuivuu. Siksi mustajuuret kannattaa kuoria juoksevan veden alla ja säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä. 

Mustajuuri valmistetaan parsan tavoin

Mustajuuren maku on pähkinäisen makeahko. Mustajuuren voi valmistaa parsan tavoin, keittää kuorimisen jälkeen suolalla maustetussa vedessä kypsiksi niin, että niihin jää vielä purutuntumaa.

Herkullisimmillaan juures on keitettynä, jolloin sen kanssa voi tarjota vaikkapa voisulaa ja parmesaanilastuja tai hollandaise-kastiketta.

Mustajuurikeitto sopii arkeen ja juhlaan

Kerma pyöristää arki-illan ateriaksi sopivan mustajuurikeiton, joka tarjotaan herkullisen basilikaöljyn ja maukkaiden krutonkien kanssa.

Samettinen mustajuurikeitto sopii juhla-aterian alkuun, jouluun, itsenäisyyspäiväksi tai uuden vuoden vastaanotolle. Se höystetään mädillä tai merileväkaviaarilla.

Mustajuuresta, herneistä ja perunoista syntyy juhlava ja hienostunut sosekeitto, kun se viimeistellään kuohuviinillä juuri ennen tarjoilua.

Mustajuuresta syntyy maukkaita herkkuja

Herkullinen mustajuuripaistos maistuu rapeaksi paistetun lohen ja punajuurikastikkeen kanssa. Tuorejuustolla höystetty mustajuurimuhennos toimii paistetun kalan lisukkeena.

Raikas mustajuuresta ja katkaravuista tehty salaatti sopii vaikkapa kevyeksi lounaaksi tai aterian alkupalaksi.

Kokeile mustajuurta yhdessä sienten ja broilerin kanssa. Höystä herkullinen mustajuuribroileriwok tuoreilla yrteillä ja tarjoa sellaisenaan tai keitetyn täysjyväriisin kanssa.

Kun haluat uunijuureksiin vaihtelua, sujauta joukkoon mustajuurta ja nauti savustetun kuhan kanssa.

Artikkelia on muokattu 26.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Nauti mustajuurista sahramimajoneesin kanssa


X