Ruokajutut

Mehevät kasvispyörykät ja ihanat ideat lisukkeisiin – 6 erilaista ohjetta

Kasvispyörykät ovat helppoa ja herkullista vegeruokaa, josta tykkää koko perhe. Höysteitä, mausteita ja lisukkeita vaihtamalla saat niistä aina uuden makuisia. Kokeile vaihteeksi palsternakkapyöryköitä tacojen välissä tai papupyöryköitä juuressoseen ja paahdetun voisulan kera.
21.10.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Erityisesti lasten ruokailuun pätee yksi universaali sääntö: jos se on pyörykkä, se uppoaa varmasti. Mutta myös aikuiset ihastuvat takuulla näihin veikeän makuisiin ja muhkean meheviin vegepyöryköihin.

Kasvispyöryköiden pohjana voi käyttää erilaisia papuja tai kikherneitä, härkistä tai nyhtökauraa, hernerouhetta tai vaikkapa juuresraasteita. Mehevyyttä pyöryköihin saa juustoraasteella ja erilaisilla mausteilla hetkessä uutta ilmettä. Kananmunat pitävät koko homman kasassa.

Monitoimikone on kasvispyöryköiden valmistuksessa hyvä lisä. Sen avulla kasvisten raastaminen ja massan surauttaminen käy vaivatta. Kun valmiin massan antaa tekeytyä ja turvota tovin jääkaapissa, on palleroiden pyörittely helpompaa.

Kasvispyörykät voi kypsentää paistinpannulla tai uunissa. Pannulla paistettaessa pyöryköihin saa maukkaan ja mehevän paistopinnan, uunissa valmistuu kerralla koko satsi. Uunissa kypsennettävien pyöryköiden pinta kannattaa sivellä kevyesti öljyllä ja saat lopputuloksesta vielä maukkaamman.

Kasvispyörykät maistuvat lihapullien tapaan perunamuusin kera, mutta kokeile vaihteeksi muitakin lisukkeita. Vaihda muusi spagettiin tai juuressoseeseen, tarjoa ne herkullisten dippien ja kastikkeiden kera tai sujauta pyörykät vaihteeksi vaikka tacojen tai pitaleipien täytteeksi. Mehevistä kasvispyöryköistä voi koota myös herkullisen kulhoruoan vähällä vaivalla.

Poimi ideat ja herkulliset reseptit!

6 x mehevät kasvispyörykät:

Italialaiset kasvispyörykät

Nämä kasvispyörykät nojaavat makumaailmassaan Italian suuntaan.

Italialaiset kasvispyörykät tehdään porkkana- ja selleriraasteesta, valkoisista pavuista sekä pinaatista ja mehevöitetään makoisiksi parmesaanijuustolla. Lisänä tarjottava sellerisose ja paahdettu voisula saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle.

italialaiset kasvispyörykät

Voit tehdä kasvispyöryköistä vegaaniset korvaamalla parmesaanin vegaanisella juustolla ja käyttämällä kananmunan sijasta tuplamäärän korppujauhoja.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 6

Italialaiset kasvispyörykät:

1 prk (380 g) valkoisia papuja
100 g pinaattia
1 sipuli
2 porkkanaa
100 g selleriä
1 rkl öljyä
50 g parmesaaniraastetta
1 rkl balsamicoa
1 kananmuna
1/2 dl korppujauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl rakuunaa

Valmistusohje

1. Huuhdo pavut siivilässä. Jauha pavut monitoimikoneessa karkeaksi silpuksi.

2. Keitä pinaatin lehtiä 1 minuutti, jäähdytä siivilässä kylmällä vedellä ja hienonna veitsellä.

3. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja selleri. Pyöräytä juurekset silpuksi monitoimikoneessa.

4. Kuullota juures- ja sipulisilppuja sekoitellen öljyssä pannulla, kunnes sipuli on pehmeää. Anna jäähtyä haaleaksi.

5. Yhdistä papurouhe, pinaatti ja kasvissilppu. Lisää loput ainekset ja mausta seos. Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia. Pyörittele taikina palloiksi.

6. Paista pyörykät kypsiksi keskilämmöllä öljyssä paistinpannulla. Tai sipaise ne öljyllä ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

7. Tarjoa pyörykät esimerkiksi sellerisoseen ja paahdetun voisulan kera.

Härkispyörykät

Nämä herkulliset kasvispyörykät tehdään härkiksestä, sipulista ja kourallisesta mausteita. Vegaaniset härkispyörykät maistuvat taivaalliselta täyteläisen pähkinä-kermakastikkeen kera.

härkispyörykät

Vegaaniset härkispyörykät maistuvat taivaallisilta samettisen cashewpähkinäkastikkeen kera. Liota pähkinöitä muutama tunti, jotta ne soseutuvat paremmin.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Härkispyörykät:

250 g härkäpapuvalmistetta (Härkis)
3 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria

Pähkinä-kermakastike:

1 1/2 dl cashewpähkinöitä
1 rkl sitruunan mehua
noin 1 tl ravintohiivahiutaleita
suolaa

Valmistusohje

1. Tee kastike. Liota pähkinöitä vedessä 2–3 tuntia. Kaada pähkinät siivilään ja säästä liotusvesi.

2. Pane noin 1 dl liotusvettä ja muut ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Notkista tarvittaessa lisää vedellä. Tarkista maku.

3. Tee pyörykät. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Jäähdytä hetki.

4. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi. Puristele seos pieniksi pyöryköiksi ja paista ne paistinpannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.

Kasvis-parmesaanipyörykät

Kasvis-parmesaanipyörykät maistuvat pastan ja pestokastikkeen kera perheen pienimmillekin. Mehevien vegepullien pohjana käytetään punaisia linssejä ja ne maustetaan tuoreilla yrteillä sekä valkosipulilla.

kasvis-parmesaanipyörykät

Ryöpätyt, halkaistut ja hunajavoissa paistetut ruusukaalit ovat oiva lisuke ruoalle.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Kasvis-parmesaanipyörykät:

1 prk purkki (285 g) vihreitä tai punaisia linssejä
3 rkl oliiviöljyä
puolikas sipuli
1 porkkana
1 sellerinvarsi
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 rkl tuoreita timjamin lehtiä tai 1 tl kuivattua timjamia
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
2 munaa
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl korppujauhoja
1 dl silputtua lehtipersiljaa
1/2 dl paahdettuja pinjansiemeniä

Valmistusohje

1. Huuhdo ja valuta linssit. Silppua sipuli, porkkana ja sellerinvarsi hyvin hienoksi silpuksi.

2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää kasvikset. Murskaa sekaan valkosipulinkynnet. Kuullota aineksia keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää timjami ja pyree, jatka hetki kuumennusta.

3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna taikinan seistä jonkin aikaa. Pyörittele taikinasta käsin palleroita ja pane ne uunipannulle leivinpaperin päälle.

4. Kypsennä 190-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Käännä pallerot kypsennyksen puolivälissä.

Helpot hernepyörykät

Näiden kasvispyöryköiden pohjana käytetään kotimaista hernerouhetta, mutta kookosmaito, inkivääri ja chili tuovat makumaailmaan aasialaista meininkiä. Helppo kastike hernepyöryköiden kaveriksi sekoitetaan jogurtista, tahinista sekä mausteista.

Kasvispyörykät voi valmistaa myös herneistä.

Kasvispyörykät voi valmistaa myös herneistä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Helpot hernepyörykät:

1 prk (400 g) kookosmaitoa
2 1/2 dl hernerouhetta
2 rkl psyllium-kuitujauhetta
1 kananmuna
noin 1 tl suolaa
(esim. inkivääri, chili, korianteri, juustokumina)

Lisäksi:

(1–2 rkl öljyä)
seesaminsiemeniä tai kookoshiutaleita

Tahinijogurtti:

2 dl jogurttia (esim. turkkilainen)
2 rkl tahinia
1–2 rkl sitruunan mehua
1–2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Kiehauta kookosmaito ja lisää joukkoon kuivattu hernerouhe, psyllium sekä suola.

2. Anna seoksen turvota noin 30 minuuttia. Sekoita jäähtyneeseen seokseen muna.

3. Lisämausta halutessasi raastetulla inkiväärillä, hienonnetulla chilillä sekä tuoreella korianterilla tai kuivamausteilla (esim. juustokumina).

4. Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä. Öljyä ne halutessasi ja koristele siemenin tai hiutalein.

5. Paista pyöryköitä 200–225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

6. Tarjoile pyörykät tahinilla maustetun jogurtin kera.

Papupyörykkä-salaattikulho

Nämä vegepyörykät saavat puhtia cashewpähkinöistä ja mustapavuista. Kokoa papupyöryköistä ravitseva lounaskulho paahdettujen ja tuoreiden kasvisten sekä superterveellisen lehtikaalin kera.

papupyörykkä-salaattikulho

Tätä lounaskulhoa syödessä puoli kiloa kasviksia päivässä -sääntö toteutuu kuin huomaamatta. Kokoa papupyöryköiden seuraksi kasviksia tuoreena ja paahdettuna.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Papupyörykät:

2 porkkanaa
1 dl pakastesipulia
1 prk (400/240 g) esikeitettyjä mustapapuja
1 dl cashewpähkinöitä
1/2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 tl grillimausteseosta
1/2 tl suolaa
1 dl hienonnettua persiljaa

Paahdetut kasvikset:

2 porkkanaa
1/2 keskikokoinen kukkakaali
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 rkl jauhettua juustokuminaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Lisäksi:

punasipulia
lehtikaalia
kirsikkatomaatteja
cashewpähkinöitä

Tahinikastike:

1/2 dl tahinia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl agavesiirappia
noin 1/2 dl vettä

Valmistusohje

1. Kuori papupyöryköiden ja paahdettujen kasvisten porkkanat. Raasta pyöryköihin tulevat porkkanat karkeaksi raasteeksi ja leikkaa loput porkkanat noin 1 senttimetrin paksuisiksi tikuiksi. Pehmennä porkkanaraastetta ja sipulia mikrossa muutama minuutti. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

2. Huuhtele ja valuta mustapavut ja nosta monitoimikoneeseen, jossa on leikkuuterä. Lisää porkkana-sipuliseos, cashewpähkinät, kaurahiutaleet ja mausteet. Aja sykäyksittäin karkeaksi soseeksi. Pyörittele seoksesta kostutetuin käsin pieniä pyöryköitä leivinpaperoidulle uunipellille.

3. Viipaloi kukkakaali ja lisää porkkanatikkujen ja pyöryköiden kanssa samalle pellille. Valuta kasvisten päälle öljy ja ripottele pinnalle mausteet. Paista kasviksia ja pyöryköitä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

4. Kuori ja suikaloi punasipuli. Huuhtele lehtikaalit ja riivi lehtikaalien lehdet irti lehtiruodista. Ryöppää lehdet pikaisesti kiehuvassa vedessä. Pilko kirsikkatomaatit ja rouhi pähkinät. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

5. Nostele kaikki salaatin ainekset kulhoon. Valuta päälle kastiketta ja ripottele pinnalle pähkinärouhetta. Tarjoa uunikasvisten ja pyöryköiden kera.

Palsternakkapyörykkätaco

Näitä kasvispyöryköitä varten tarvitset vain kolme raaka-ainetta ja ripauksen mausteita. Raastetusta palsternakasta, kananmunista ja perunajauhoista valmistetut kasvispyörykät sopivat kaalisuikaleiden kera tacojen täytteeksi, mutta kelpaavat ruoaksi sellaisenaankin kaupan valmiin tsatsikin kanssa.

palsternakkapyörykkätaco

Tee mehevät vegepyörykät palsternakasta ja sujauta ne lisukkeiden kera tacojen väliin.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Palsternakkapyörykkätaco

500 g palsternakkaa
2 kananmunaa
3 rkl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
1 tl jeeraa
1 tl suolaa

Paistamiseen:

rypsiöljyä

Lisäksi:

noin 100 g punakaalia
1 ruukku korianteria
8 pehmeää tortillaa
200 g kaupan valmista tsatsikia

Valmistusohje

1. Kuori ja raasta palsternakat. Sekoita kulhossa palsternakkaraaste, kananmunat, maissitärkkelys- tai perunajauho, jeera ja suola. Anna turvota 10 minuuttia.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla. Nosta lusikalla palsternakkataikinasta pyöreitä nokareita pannulle. Paista keskilämmöllä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes pyörykät ovat paistuneet kauttaaltaan kauniin ruskeiksi. Voit kypsentää pyörykät myös leivinpaperin päällä uunipellillä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuutissa.

3. Huuhtele punakaalinpala, poista kanta ja leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna korianteri.

4. Levitä tortillojen päälle tsatsikia, punakaalisuikaleita, palsternakkapyöryköitä ja korianteria. Kääräise tortillat rullalle ja syö heti.

Lue myös

Suosittelemme