Ruokajutut

Rakastetaanko teilläkin makaronilaatikkoa? Kokeile silloin myös näitä suussa sulavia pastavuokia

Makaronilaatikko on arjen kiistaton klassikko. Kyllästymisen välttämiseksi kokosimme seitsemän erilaista pastavuokaa, jotka maistuvat kaikille makaronilaatikon ystäville varmasti.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Makaronilaatikon voittanutta arkiruokaa on vaikea löytää. Perinteinen makaronilaatikko on tietysti paras, mutta toki klassikkoakin saa hieman peukoloida.

Kokeile maukkaita pastavuokia vaihteeksi lohella, broilerilla tai tonnikalalla – tai rikasta vuokaruoka meheväksi kolmella juustolla.

7 x makaronilaatikko:

Kana-pinaatti-pastagratiini

Tämä pastagratiini on todellinen oikaisijan unelma. Maun siihen tuo valmis tomaatti-pastakastike, täyteläisyyden sulatejuusto. Sattumina on broileria ja herkkusieniä, päällä mehevä juustokuorrute.

Kippaa ainekset vuokaan ja anna uunin hoitaa työt. Helppoa, nopeaa ja taatusti koko perheen mieleen.

Makaronilaatikko, mac’n’cheese ja 5 muuta pastavuokaohjetta kuten tämä kana-pinaatti-pastagratiini.

Valmista pastakastiketta voi hyödyntää herkullisessa gratiinissa. Parhaat pastareseptit ovatkin yksinkertaisia!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Kana-pinaatti-pastagratiini:

250 g pastaa, esim. penneä
200 g herkkusieniä
200 g valmiita kypsiä broilerin fileeviipaleita
1 prk (250 g) pehmeää maustamatonta ruokajuustoa (esim. Koskenlaskijaa)
1 prk (200 g) basilika-pastakastiketta
1 ps (80 g) babypinaattia
2 dl mozzarellaraastetta

Lisäksi:

voita tai öljyä vuoan voiteluun

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 200 astee­seen. Keitä 250 g pastaa na­pakaksi. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Leikkaa broileriviipaleet 2–3 osaan. Sekoita ruoka­juusto ja pastakastike keskenään.

2. Valuta pasta ja säästä desi keitinvettä. Lisää keitinvesi tomaatti­-juustokastikkeen jouk­koon. Sekoita pastan joukkoon broilerit, herk­kusienet ja pinaatti.

3. Laita pastaseos kevyesti voideltuun uunivuokaan. Valuta päälle tomaatti­-juusto­kastike.

4. Paista uunin keskitasolla ensin 10 minuuttia. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä vielä noin 8 minuuttia, jotta juusto su­laa ja ruskistuu kauniisti.

Mac’n’cheese

Mac’n’cheese eli makaronia ja juustoa on amerikkalainen tuhti lohturuoka, joka tällä ohjeella valmistuu astetta terveellisemmin mausta hitustakaan tinkimättä.

Muhevan makaronilaatikon mehevöittää juustolla maustettu ruokakerma sekä mozzarellajuusto. Pinnalle raastetut parapähkinät korvaavat parmesaanijuuston.

Makaronilaatikko, mac’n’cheese ja 5 muuta pastavuokaohjetta.

Raastettu parapähkinä kruunaa klassisen lohturuokan, amerikkalaisen mac’n’cheese -vuoan.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Mac’n’cheese:

400 g gluteenitonta makaronia
1 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 prk (2,5 dl) juuston makuista ruokakermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
2 palloa mozzarellaa
2–4 parapähkinää

Valmistusohje

1. Keitä pasta juuri ja juuri kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta lävikössä.

2. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota valkosipuli peh­meäksi. Lisää ruokakerma ja mausta suolalla ja mustapippu­rilla maun mukaan. Hauduta muutama minuutti kannen alla.

3. Sekoita makaronit ja revitty mozzarella nopeasti ruokaker­man joukkoon ja kaada seos lei­vinpaperilla vuorattuun uunivuo­kaan tai annosvuokiin.

4. Paista 200­ asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, että pinta saa väriä.

5. Raasta pinnalle parapähkinää ja tarjoile.

Lohi-pastavuoka

Viikon toisen kalapäivän saa helposti kuitattua, kun kuutoit pastavuoan joukkoon lohta. Chilillä ja yrteillä maustettu tomaattimurska mehevöittää makoisan vuokaruokan ja munamaito sitoo ainekset yhteen.

lohi-pastavuoka

Vaihda jauheliha loheen ja sujauta se makaronien seuraksi uunivuokaan.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Lohi-pastavuoka:

200 g tummaa pennepastaa (makaronia)
1 sipuli
0,5 rkl rypsiöljyä
400 g tomaattimurskaa (chilillä maustettua)
300 g lohta tai kirjolohta kuutioina
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl rosmariinia
½-1 tl timjamia
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria

Munamaito

0,5 l rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
suolaa
1 rkl maissitärkkelystä

Valmistusohje

1. Keitä pasta, kuori ja pilko sipuli ja kuullota öljytyllä pannulla, lisää tomaattimurska ja mausteet.

2. Poista tarvittaessa lohen nahka ja kuutioi kala. Sekoita munamaidon aineet keskenään.

3. Öljyä vuoka ja kaada pohjalle puolet pastasta, lisää lohikuutiot ja suurin osa tomaattikastikkeesta, sitten loput pastasta ja kastikkeesta.

4. Kaada munamaito vuokaan ja kypsennä 180 asteessa uunin alaosassa reilu tunti, kunnes laatikko hyytyy ja saa kauniin värin.

5. Tarjoa pastavuoan kanssa vihannessalaattia (salaatti, kurkku, tomaatti).

Vinkki: Voit käyttää lohen tilalla myös tonnikalaa.

Ricotta-pastavuoka

Kokeilisitko tuttujen makaronien sijaan vaihteeksi suuria simpukkapastoja. Niiden sisään on helppo lusikoisa mehevä pinaatti-juustotäyte.

Täytetyt simpukkapastat muhivat kypsiksi juureksilla rikastetussa tomaattikastikkeessa ja lopputulos on vertaansa vailla.

ricotta-pastavuoka

Juustoa, pastaa ja pinaattia – tätä makaronivuokaa on mahdotonta vastustaa!

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ricotta-pastavuoka:

24 isoa conchiglioni-pastaa
250 g ricottajuustoa
50 g vastaraastettua parmesaanijuustoa
50 g babypinaattia
suolaa ja rouhittua valkopippuria

Tomaattikastike:

1 punasipuli
50 g juuriselleriä
1 porkkana
2 rkl oliiviöljyä
2 prk (400/240 g) kokonaisia säilyketomaatteja
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 tl ruokokidesokeria
½ ruukkua basilikaa

Valmistusohje

1. Valmista ensin tomaattikastike. Kuori ja hienonna punasipuli, juuriselleri ja porkkana. Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää joukkoon säilyketomaatit ja anna kastikkeen porista hiljalleen noin 15 minuuttia ilman kantta. Riko tomaatteja hieman puukauhalla keittämisen aikana.

2. Keitä pastaa runsaassa suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

3. Sekoita kulhossa ricotta- ja parmesaanijuusto sekä huuhdeltu ja hienonnettu pinaatti. Mausta seos suolalla ja rouhitulla valkopippurilla.

4. Nosta kastike syrjään levyltä, mausta ja hienonna joukkoon runsas nippu tuoretta basilikaa.

5. Kaada uunivuoan pohjalle puolet tomaattikastikkeesta. Täytä simpukkapastat yksitellen juustotäytteellä ja asettele kastikkeen päälle vuokaan. Kaada väleihin loput kastikkeesta niin, että pastat hieman peittyvät.

6. Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin ja kypsennä 30–40 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut kauniisti.

7. Raasta pinnalle parmesaanijuustoa.

Tonnikala-pastapaistos

Tässä pastavuoassa on jauhelihan sijaan tonnikalaa, tomaattinen kastike sekä suussa sulava juustokuorrute. Herkullinen tonnikala-pastapaistos koukuttaa hetkessä koko perheen.

tonnikala-pastapaistos

Tonnikala-pastavuokaan tarvittavat ainekset saattavat löytyä jo valmiiksi keittiön kaapeistasi.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Tonnikala-pastapaistos:

400 g pastaa, esim. penneä
1 prk (370 g) paseerattua tomaattikastiketta
1 prk (370 g) säilykekirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
2 rkl chilikastiketta
1 prk (280/195 g) säilykemaissia
2 prk (185/ 150 g) tonnikalaa öljyssä
3 dl mozzarellajuustoraastetta

Valmistusohje

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun runsaaseen veteen. Keitä napakan kypsäksi. Valuta pasta ja siirrä takaisin kattilaan.

2. Keitä pastan kiehumisen aikana kattilassa tomaattikastiketta, säilyketomaatteja liemineen sekä puristettuja valkosipulinkynsiä muutaman minuutin ajan. Mausta hienonnetulla basilikalla ja chilikastikkeella. Siirrä kattila syrjään. Valuta säilykemaissit ja lisää kattilaan. Nostele tonnikalat paloina purkista kastikkeeseen, mutta säästä öljy.

3. Käännä grillivastukset täysille. Nostele uunivuokaan kahteen kerrokseen pastaa, tonnikalakastiketta ja juustoraastetta. Valuta päälle tonnikalojen öljy. Laita vuoka uuniin ja kuumenna noin 5 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Makaronilaatikko kolmella juustolla

Tätä ohjetta juuston ystävän on mahdotonta vastustaa. Makaronilaatikon mehevöittää peräti kolme juustoa. Cheddar, gruyère ja parmesaani tekevät makuelämyksestä täydellisen.

makaronilaatikko kolmella juustolla

Joskus enemmän on enemmän – ainakin juustosta puhuttaessa!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Makaronilaatikko kolmella juustolla:

30 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
1 tl ranskalaista sinappia
200 g voimakasta cheddaria raasteena
100 g raastettua gruyèrea
50 g raastettua parmesaania
250 g pennemakaroneja
suolaa, mustapippuria

Valmistusohje

1. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja maito hyvin vatkaten. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää kastikkeeseen cheddar- ja gruyère-raasteet. Mausta kastike sinapilla, suolalla ja pippurilla.

2. Keitä makaronit juuri ja juuri kypsiksi. Huuhtaise kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Pane makaronit voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kastike. Ripottele pinnalle parmesaaniraaste. Kypsennä 180-asteessa noin 25 minuuttia.

Maailman paras makaronilaatikko

Jos kuitenkin etsit sitä kaikkein parasta makaronilaatikkoa, hyviä uutisia, se on tässä! Teresa Välimäen ohjeella valmistettavan makaronilaatikon juju on lihaliemeen sekoitettu sulatejuusto, joka korvaa perinteisen munamaidon.

maailman paras makaronilaatikko

Maailman paras makaronilaatikko valmistuu tällä Teresa Välimäen huikealla ohjeella

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Maailman paras makaronilaatikko:

400 g sarvimakaronia
400 g jauhelihaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
3 rkl kuivattua sipulia
2 pkt voimakasta Koskenlaskija-sulatejuustoa
2 dl lihalientä (tai vettä)
2 dl juustoraastetta

Valmistusohje

1. Keitä makaronit juuri ja juuri kypsiksi.

2. Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää kaikki mausteet ja kuivattu sipuli, sekoita hyvin.

3. Paloittele sulatejuusto ja lisää pannulle. Lisää myös lihaliemi. Sekoittele keskilämmöllä niin, että juusto sulaa ja seos muuttuu tasaiseksi.

4. Sekoita isossa uunivuoassa makaronit ja jauhelihaseos. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

X