Laihdutus

Vatsa pömpöttää ja turvottaa? Näin vyötäröltä voi kadottaa jopa 5 senttiä!

Vatsan turvotusta on mahdollista ehkäistä ja vähentää melko yksinkertaisilla keinoilla. Listasimme 11 asiaa, joiden avulla voit saada ylimääräisen turvotuksen katoamaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Vatsan turpoaminen voi johtua ruoasta, stressistä tai liiasta istumisesta.

Vatsan turvotusta on mahdollista ehkäistä ja vähentää melko yksinkertaisilla keinoilla. Listasimme 11 asiaa, joiden avulla voit saada ylimääräisen turvotuksen katoamaan.

Haluaisitko solahtaa viikonloppuna juhlamekkoon, mutta vatsasi on usein kuin ilmapallo? Et ole vaivasi kanssa yksin, sillä arvioiden mukaan noin viidesosa väestöstä kärsii ajoittaisesti vatsan turvotuksesta. Miten turvotus pois?

Turvotus pois esteettisistä, terveydellisistä ja mukavuussyistä

Vatsan turvotus tekee olon epämukavaksi ja voi aiheuttaa kipua. Koska vatsan ympärys voi kasvaa turvotuksen vuoksi jopa viisi senttimetriä, se voi myös tehdä pukeutumisesta ongelmallista.

Turvotus on usein seurausta ruokavaliosta ja ruokailutottumuksista. Tietyt ruoat ja juomat ja lisääntynyt kaasun määrä suolistossa saavat vatsan turpoamaan.

Asiantuntijoiden mukaan on onneksi mahdollista saada vatsan turvotus pois ja ehkäistä sitä. Listasimme 11 konstia, joilla turvotusta on mahdollista välttää ja joiden avulla tuttu juhlamekkokin tuntuu mukavammalta päällä.

1. Syö rauhallisesti

Jos haluat välttää turvotusta, keskity syömään rauhallisesti. Kun ihminen hotkii ruokaa eikä pureskele sitä kunnolla, hän tulee helposti nielleeksi samalla ilmaa. Näin kaasun määrä vatsassa lisääntyy ja vatsa turpoaa.

Paitsi että hitaasti syöminen estää turvotusta, se myös saa olon tuntumaan kylläisemmältä ja ehkäisee ylensyöntiä.

2. Pidä ateriaväli tiheänä ja annokset pieninä

Aterioiden jälkeinen turvotus voi vähentyä, kun aterioiden kokoa pienentää ja niiden väliä tihentää. Sen sijaan, että söisit kolme isoa ateriaa päivässä, syö siis mieluummin viisi pientä.

Säännöllinen ruokarytmi auttaa elimistöä säätelemään verensokeria ja hallitsemaan nälkää, mikä helpottaa painonhallintaa.

3. Kun vältät näitä vihanneksia, pysyy ehkä myös turvotus pois

FODMAP-hiilihydraattien käytön vähentäminen on yksi keino pitää turvotus pois. FODMAP-ruokia, jotka synnyttävät suolikaasuja, ovat muun muassa palkokasvit, sipulit, kaalit, artisokka ja sienet.

Jos vatsallasi on taipumusta turvotukseen, vältä myös raakoja vihanneksia ja suosi keitettyjä. Vatsan on helpompi käsitellä keitettyjä vihanneksia, kun taas raa’at voivat saada vatsan ärtymään.

4. Älä syö suolaista ja rasvaista ruokaa

Rasvainen ja suolainen ruoka johtaa helposti turvotukseen.

Valmista ateriasi itse, niin tiedät tarkasti suolan määrän. Karsi ruokavaliostasi myös kovat, eläinperäiset rasvat ja kokeile vähärasvaisia proteiinin lähteitä.

5. Janojuomaksi vettä

Riittävä vedenjuonti on toimivan aineenvaihdunnan edellytys.

Käytä janojuomana vettä ja unohda hiilihappoiset virvoitusjuomat kokonaan. Kun juot hiilihappojuomia, tulet samalla nielleeksi ilmaa, mikä saa vatsan turpoamaan. Mikäli tavallinen vesi maistuu mielestäsi tylsältä, lisää veden joukkoon esimerkiksi sitruuna- tai limesiivuja, kurkkua tai mintunlehtiä.

6. Muista riittävä lepo

Stressi voi aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja ja tehdä vatsasta pinkeän ilmapallon.

Vaikka elämäsi olisi kiireistä, pidä huolta omista lepohetkistäsi hyvinvointisi vuoksi. Näin pysyy turvotus pois ja mielikin leppoisampana.

7. Kokeile teetä

Piparminttutee ja vihreä tee voivat rauhoittaa vatsaa ja vähentää turvotusta. Myös inkivääristä tehtyä teetä kannattaa kokeilla, sillä myös inkiväärillä on vatsavaivoja helpottavia ominaisuuksia.

 8. Syö turvotus pois

Tiettyjen ruokien syömisestä saattaa olla apua turvotuksen karkottamisessa. Ananas, inkivääri, persilja, hunajameloni ja luonnonjogurtti voivat tehdä hyvää vatsalle.

Ananas esimerkiksi sisältää entsyymejä, jotka auttavat ruoansulatusta. Jogurtin maitohappobakteerit eli probiootit puolestaan parantavat suoliston mikrobitasapainoa ja rauhoittavat vatsaa.

9. Unohda höttöhiilarit

Pasta ja vaalea leipä voivat tehdä olon turvonneeksi, sillä hiilihydraatit keräävät nestettä. Höttöhiilareiden välttäminen voi siis auttaa vähentämään turvotusta.

Jos haluat päivällisellesi jonkin lisukkeen, valitse pastan sijaan riisi, sillä riisi ei aiheuta suolistokaasuja.

10. Liiku päivittäin

Tutkimusten mukaan liikunta laittaa suolistokaasut liikkeelle ja helpottaa turvotusta. Vältä liiallista istumista ja jaloittele aterioiden jälkeen kevyesti.

Muista myös vahvistaa vatsalihaksiasi. Voi nimittäin olla niin, ettei vatsasi oikeastaan ole turvonnut – vatsalihaksesi vain ovat turhan rentoutuneet.

Opettele pitämään korsettisi kasassa ja kokeile esimerkiksi kotitreeniä syville vatsalihaksille.

11. Turvotus pois kuiduilla ja vedellä

Vatsan turvotus voi olla seurausta myös ummetuksesta. Muista syödä riittävästi kuituja, joita saat esimerkiksi täysjyväleivästä, marjoista ja vihanneksista. Juo myös runsaasti vettä ja liiku sännöllisesti.

Huomioi!

Jos vatsan turpoaminen on jatkuvaa ja säännöllistä, tilanne on syytä selvittää tarkemmin. Syynä turvotukseen voi olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi tai keliakia. Ota yhteyttä lääkäriisi, mikäli vatsavaivat eivät tunnu itsestään helpottuvan.

Lähteet: Authority Nutrition, DuodecimHealth, Prevention, Terveyskirjasto, WebMd

Lue myös:

Väsymys, aivosumu ja turvotus voivat olla merkkejä raudanpuutteesta – jos tunnistat nämä oireet, ferritiinin mittaus kannattaa

Taltuta turvotus koko kropassa! Näin pääset eroon silmäpusseista, pöhöttävästä vatsasta ja turvonneista jaloista

Kärsitkö sormien turvotuksesta? Tämän sormien turvotus voi kertoa terveydestäsi

Hyvästi turvotus! 10 vinkkiä, joilla torjut pöhötyksen ja nesteen kertymisen kesällä

X