Liikunta

Jos treeni tuntuu aina olevan sitä yhtä ja samaa, on aika piristää rutiineja – kokeile kuviojuoksua, opettele taitoliikkeitä tai aseta tavoite

Kuntoilurutiinit ovat tärkeitä, mutta välillä pieni varioiminen piristää sekä kehoa että mieltä. Lue hauskat treenivinkkimme, kuinka saat piristystä liikuntarutiineihisi.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Liikuntarutiineja kannattaa piristää välillä esimerkiksi ottamalla tavoitteita tai opettelemalla uusia taitoja.

Kuntoilurutiinit ovat tärkeitä, mutta välillä pieni varioiminen piristää sekä kehoa että mieltä. Lue hauskat treenivinkkimme, kuinka saat piristystä liikuntarutiineihisi.

Omaa liikuntarutiinia kannattaa varioida säännöllisin väliajoin. Keho tottuu nopeasti sille annettuun ärsykkeeseen, mutta myös mieli kaipaa välillä piristystä. Aina ei jaksa tai huvita tehdä samaa.

Jotta voit muunnella liikuntaohjelmaasi oikein, sinun täytyy ensin tietää tavoitteesi ja se, millaisia ominaisuuksia tarvitset saavuttaaksesi tavoitteesi. Onko tavoitteenasi parantaa juoksukuntoa? Vai haluaisitko lisää lihasta? Tavoitteen kirkastaminen on tärkeää, sillä se ominaisuus, jota harjoittelet, kehittyy.

Listasimme varioimisvinkit juoksuun, lihaskunnon treenaamiseen ja kehonhuoltoon.

Vaihtelua juoksuun: kokeile kuviojuoksua tai vaihda villasukkiin

Juoksijalle hyvää vaihtelua peruslenkeille tuovat paljasjalka- ja villasukkajuoksu. Paljasjalkajuoksussa jalkaterän pienet lihakset vahvistuvat ja tasapaino paranee. Paljain jaloin juostessa kehoon kohdistuva kuormitus on pienempi kuin juoksukengillä juostessa. Paljasjalkajuoksussa kehon omat iskunvaimennusmekanismit pääsevät toimimaan tehokkaasti. Paljasjalkajuoksuun on tarjolla erilaisia paljasjalkakenkiä.

Talvella jalkaan voi vetäistä villasukat, jolloin juoksutuntuma muistuttaa paljasjalkajuoksua. Villasukkajuoksun hauskuus piilee siinä, että jalkineiden sijaan päälle laitetaan useammat sukat, joista päällimmäisenä ovat villasukat. Villasukat pitävät hyvin kylmällä ja kostuessaan antavat pitoa liukkaallakin alustalla.

Jos samat juoksureitit ovat alkaneet kyllästyttää sinua, kokeile heittäytyä luovaksi. Kuviojuoksussa eli figure runningissa nopeus tai juostu matka eivät ole tärkeimmässä roolissa. Kuviojuoksulla tarkoitetaan erilaisten kuvioiden juoksemista kartalle GPS-seurannan avulla. Mieti jokin yksinkertainen kuvio ja etsi kartasta paikka, jossa voit sen toteuttaa. Juoksisitko tänään vaikka leijonan vai toivottaisitko hyvää syntymäpäivää kirjaimin? Figure running -hakusanoilla löydät lisää ideoita kuviojuoksuun.

Lue myös: Plogging eli roskajuoksu on konkreettinen ekoteko, joka kasvattaa kuntoa: ”Plogging on vähän kuin urbaania marjanpoimintaa”

Virkistä lihaskuntotreenejä: harjoittele taitoliikkeitä

Jos sinusta tuntuu, että ajelehdit eteenpäin lihaskuntotreeneissäsi etkä innostu enää vanhasta ohjelmastasi, mausta harjoituksiasi erilaisin taitoa vaativin voimisteluliikkein tai lisää tehoa erilaisin yhdistelmin.

Esimerkiksi kotijumpan teho ei ole välineistä kiinni. Jos intosi lisäksi myös kotijumpassa käyttämäsi painot loppuvat kesken, kokeile kehonpainoharjoittelua esimerkiksi voimistelusta tutuin liikkein. Ala harjoitella esimerkiksi käsilläseisontaa tai erilaisia pitoja, päälläseisontaa, hyppyjä, kuperkeikkoja tai kärrynpyöriä.

Uusien taitojen oppiminen virkistää mieltä ja tuo takuuvarmasti lisäiloa liikuntarutiineihin. Omalla kehonpainolla harjoitellessa vastuskaan ei lopu kovin nopeasti kesken, sillä uusia ja raskaampia variaatioita löytyy lähes loputtomasti. Voit aloittaa kehonpainoharjoittelusi esimerkiksi tankotanssija Oona Kivelän suunnittelemalla viiden liikkeen ohjelmalla.

Toinen hyvä tapa maustaa lihaskuntoharjoittelua on yhdistää siihen mukaan erilaisia sykeosuuksia. Näin saat myös treenattua kokonaisvaltaisemmin omaa kuntoasi. Tabata on esimerkiksi tehokas laji, jossa voit valita omien mieltymysten mukaan lihaskuntoliikkeitä tai sykettä nostattavia liikkeitä.

Lue myös: Kaipaatko haastetta treeniin? Kokeile pistoolikyykkyä – kolmen täsmävinkin avulla pääset harjoittelussa alkuun

Unohdatko aina kehonhuollon? Aseta tavoite!

Tuntuuko siltä, että laiminlyöt kehonhuoltoasi? Huomaat unohtaneesi sen vasta , kun joka paikkaa kolottaa ja kivistää? Kokeile asettaa konkreettinen tavoite myös liikkuvuuden suhteen. Oletko aina halunnut oppia spagaatin? Vai haluaisitko pystyä vuosien jälkeen nostamaan itsesi siltaan?

Samalla, kun opettelet spagaattia, voit helpottaa kropan kipuja ja kolotuksia. Takareisien ja lonkankoukistajien liikkuvuudesta on hyötyä spagaatissa, mutta näiden alueiden kireydet voivat aiheuttaa myös muun muassa alaselkäkipuja.

Voit myös piristää kehonhuoltoharjoitteluasi kokeilemalla jotain uutta lajia. Perinteinen venyttely ei ole suinkaan ainut tapa huoltaa kehoa. Kokeile esimerkiksi dynaamista liikkuvuusharjoittelua tai joogaa. Jos olet aina joogannut, vaihda välillä pilatekseen. Ihania kehoa huoltavia lajeja on paljon.

Asiantuntijana TtM, FM Päivi Pelkonen.

X