Ruokajutut

Oliivit maustavat kirpeän siikakeiton ihanaksi ja suolaiset piirakat suussa sulaviksi – ota talteen reseptit

Oliivit ovat Välimeren alueelta tuttu naposteluherkku. Kaupan oliivihyllyjen äärellä kannattaa olla tarkka, ei nimittäin ole aivan sama mitä oliiveja ostoskoriisi poimit. Erilaiset oliivit poikkeavat toisistaan värinsä ja makunsa puolesta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Oliivit poikkeavat toisistaan monella tapaa. Valitse sopivat oliivit käyttötarkoituksen ja oman makusi mukaan.

Oliivit ovat Välimeren alueelta tuttu naposteluherkku. Kaupan oliivihyllyjen äärellä kannattaa olla tarkka, ei nimittäin ole aivan sama mitä oliiveja ostoskoriisi poimit. Erilaiset oliivit poikkeavat toisistaan värinsä ja makunsa puolesta.

Oliivit voivat olla vihreitä tai mustia, kivellisiä, kivettömiä tai eri tavoin marinoituja tai täytettyjä. Ne ovat herkullisia naposteltavia, mutta sopivat myös lihapulliin sekä muuhun tavalliseen kotiruokaan.

Lue lisää: Tahnoja, salaatteja, falafeleja, pitaleipää… Runsas meze-lautanen on loistava tarjottava illanistujaisiin

Oliivi on oliivipuun hedelmä. Oliivipuulajikkeita on olemassa satoja erilaisia. Kaupassa myytävien oliivien makuun vaikuttavat sekä lajike, sadonkorjuun ajankohta että oliivien jälkikäsittely. 

Kaikki oliivit ovat suoraan puusta kerättyinä kitkeriä ja syötäväksi kelpaamattomia. Fermentointi ja marinointi kesyttävät oliivien kitkeryyden, saavat niihin herkullisia makuvivahteita ja parantavat myös niiden säilyvyyttä.

Oliiveja moneen makuun

Oliivit poimitaan joko raakoina eli vihreinä tai niiden annetaan kypsyä, jolloin saadaan niin sanottuja mustia oliiveja. Aidot mustat oliivit ovat oikeastaan väriltään tumman violettiin vivahtavia. Tasaisen musta väri sen sijaan paljastaa, että oliivi on käsitelty rautaglukonaatilla, joka saa värin keinotekoisesti muuttumaan mustaksi.

Väri ei ole pelkkä ulkonäköseikka, vaan se kertoo myös oliivien mausta. Vihreät oliivit ovat yleensä voimakkaamman ja kitkerämmän makuisia mustiin verrattuna. Onkin makuasia, minkä värisiä oliiveja omalle lautaselleen haluaa valita.

Erittäin arvostettuja oliiveja ovat kreikkalaiset, Kalamata-kaupungin mukaan nimetyt kalamata-oliivit. Ne ovat suuria, yleensä etikkaan tai oliiviöljyyn säilöttyjä oliiveja, jolla on pehmeä ja hienostunut maku. Kalamata-oliiveja myydään sekä vihreinä että tummempina versioina, ja niillä on myös EU:n Suojattu alkuperänimitys -asema. 

Väri ei ole ainoa tekijä, joka erottaa oliivit toisistaan. Oliiveja myydään öljyn lisäksi myös suolaliemeen säilöttyinä. Öljyyn on usein lisätty mausteeksi myös yrttejä tai vaikkapa sitruunaa. Oliiveja voi ostaa valmiiksi marinoituina, mutta niitä on helppo marinoida myös itse.

Lisäksi oliiveja saa kivettöminä ja kivellisinä. Täytettyihin oliiveihin käytetään esimerkiksi paprikaa, mantelia, anjovista tai valkosipulia. Täytettyjä oliiveja kannattaa tarjota naposteluherkkuna sellaisenaan.

Mihin oliiveja voi käyttää? 

Oliivit kannattaa valita kaupasta käyttötarkoituksen ja omien makumieltymysten mukaan. Naposteluun voi valita täytettyjä tai marinoituja oliiveja. 

Sen sijaan ruoanvalmistukseen ja leivontaan sopivat parhaiten vihreät ja mustat, marinoimattomat oliivit. Kivettömät oliivit nopeuttavat ruoanvalmistusta ja leivontaa. 

Oliivi on loistava lisä salaatteihin ja se kuuluu oleellisena osana esimerkiksi kreikkalaiseen maalaissalaattiin sekä Nizzan salaattiin. Myöskään italialaista focaccialeipää ja marokkolaista sitruunakanaa on mahdotonta kuvitella ilman oliiveja.

Klassikoiden lisäksi oliiveja kannattaa lisätä makua antamaan ihan tavalliseen kotiruokaan. Esimerkiksi kala- ja kasvissosekeitto sekä uunibroileri saavat oliiveista mukavan makulisän.

Oliiveja naposteluun

Espanjalainen tapaslautanen ei ole mitään ilman oliiveja. Oliivi maistuu siltään, mutta vielä paremmalta tavalla tai toisella marinoituna. Chili, valkosipuli sekä sitruuna tai erilaiset yrtit tuovat oliiveihin mahtavan makulisän. 

Rapeat oliivit on hitti! Ne syntyvät pyöräyttämällä paprikatäytteisiä oliiveja pankojauhoissa ja paistamalla ne rapeiksi runsaassa määrässä öljyä. 

Tapenade on oliiveista surautettu tahna, joka sopii myös tapaslautaselle. Käytä sitä dippikastikkeena tai levitteenä leivän päällä.

Oliivit tuovat särmää leivonnaisiin

Oliivi kuuluu olennaisena osana italialaiseen focacciaan, mutta se piristää myös muita leipiä. Hauska ja herkullinen välimerenleipä kätkee sisäänsä mehevän yllätyksen: oliiveja, valkosipulia ja yrttejä. Oliivileipä puolestaan saa lisämakua pähkinöistä ja yrteistä. 

Erilaiset suolaiset piirakat saavat myös oliiveista pikantin makulisän. Parita oliivit tonnikalapiirakassa perunoiden ja tomaatin kanssa tai kruunaa oliiveilla pellillinen juustopiirakkaa

Oliivi-juustosarvet maistuvat teen kanssa iltapalalla, pikkusuolaisena viinilasillisen kanssa tai kevyen keiton lisukkeena.

Jujua lämpimiin ruokiin oliiveilla

Oliivi sopii erityisen hyvin broilerin makupariksi.  Marokkolainen sitruunakana on hitti, jossa hurmaavat runsaat mausteet, vihreät oliivit ja suolasitruunat. Sitruunakanan lisäksi oliiveja kannattaa lisätä myös punaiseen broileripataan sekä yrttibroilerin kaveriksi.

Vai kokkaatko mieluummin kalaa? Hauki tomaattikastikkeessa maustetaan ronskisti chilillä sekä currylla ja höystetään makoisaksi oliiveilla. 

Venäläistyyliseen siikakeittoon puolestaan raikkautta tuovat sitruuna, oliivit, kaprikset ja valkoviini. Ihana idea on lisätä oliiveja myös samettisen kasvissosekeiton päälle makua ja rakennetta tuomaan. 

Oliivit: Säilytys 

Säilykeoliivit säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä pitkään, vähintään purkissa olevaan parasta ennen -päiväykseen asti – ja todellisuudessa usein pidempäänkin. Avattua purkkia pitää säilyttää jääkaapissa siten, että liemi peittää oliivit. Älä siis kaada lientä pois avatusta purkista. 

Avatusta peltitölkistä säilykkeet kannattaa siirtää liemineen muuhun astiaan, jotta pakkauksesta ei liukene oliiveihin kemikaaleja.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tapaksia ja sapaksia

X